Ugrás a fő tartalomra

Janet Evanovich & Lee Goldberg: A nagy zsákmány - BTK (9)

Kate O'Hare, az FBI különleges ügynöke közismert elkötelezettséggel és fegyelemmel végzi a munkáját: a világ leghírhedtebb bűnözőit hajszolja, és juttatja rács mögé. A főnöke szerint állhatatos és becsvágyó; a barátai szerint szívós, makacs és talán egy kissé megszállott. És bár Kate az elmúlt öt évben komoly hírnevet vívott ki magának, őt csupán egyetlen név érdekli: Nicolas Fox, a nemzetközileg körözött svindler, akire a nő több okból is le akar csapni. A vakmerő, jóképű és veszélyesen elbűvölő Nicolas Fox született szélhámos. Hírhedt a bonyolult svindlijeiről, amelyekkel híresebbnél híresebb gazdagokat kopaszt meg. Eleinte a pénz motiválta. Ma már az izgalom. Tudja, hogy az FBI a sarkában van – különösen Kate O'Hare, aki minden lépését figyeli. Nick számára nincs is ennél izgalmasabb, élvezi, hogy egy gyönyörű nő hajszolja… még ha a hölgy dutyiba akarja is juttatni. Ám épp, amikor úgy tűnik, Nicolas Fox ezúttal tényleg nem ússza meg szárazon, a férfi sikerre viszi eddigi legnagyobb svindlijét: állást ügyeskedik ki magának az FBI-nál, Kate O'Hare különleges ügynök társaként. A Fox és O'Hare sorozat első kötete

Janet Evanovich-ot nem kell bemutatni a magyar könyvmolyoknak, mert az írónő Szingli fejvadász sorozata sokak rekeszizmát megmozgatta évekkel ezelőtt. Evanovich stílusa maradt, ám egy szerzővel kiegészülve egy ütős sorozat első darabjával tör a könyves sikerlisták csúcsára. Lee Goldberg neve külföldön összekapcsolódott az igényes krimikkel, itthon a Monk sorozat által írt könyvekből hallhattunk már róla. E kettős most a Maxim Kiadónál A nagy zsákmány című könnyel kápráztatja el a pikáns poénokra, pörgős akcióra és az ütős nyomozó párosokra specializálódott olvasókat.



Október 13-án kiderül, hogy Kate O'Hare, az FBI nagyszájú és bátor különleges ügynöke és a svindlijeiről ismert jóképű bűnőző, Nick Fox hogyan tud együttműködni egy olyan ügyben, aminek szálai izgalmas és egzotikus helyszínekre vezeti párosunkat. Tarts velünk ezen a blogturnén és ismerd meg ezt a lehengerlő és ütős párost, akik semmitől sem riadnak vissza. Ha te is bátor vagy, és jól vágy az eszed, akkor most esélyed van megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott 3 darab A nagy zsákmány című könyvet. Nyomozásra fel!



Janet Evanovich neve nem volt ismeretlen számomra, hiszen A szingli fejvadász (Stephanie Plum) sorozatával viszonylag szoros kapcsolatot ápolok. Ezért is került rá a listára ez a regény, kíváncsi voltam rá, hogy képes-e Plum világán kívül is maradandót alkotni az írónő.

Kate kőkemény FBI ügynök, nagyon sok mindent látott és tapasztalt már munkája során, de amibe most belekeveredett, ahhoz foghatóban még nem volt része.

Ez a könyv valami haláli volt!
Meg kell mondanom, rég szórakoztam ennyire jól egy regényen. Mielőtt nekikezdtem volna, utánaolvasgattam, és sokan azt mondták róla, hogy elmarad az írónő másik sorozatának színvonalától. Nálam azonban épp ellenkező hatást ért el, szerintem jobb, mint Miss Plum könyvei. Igaz, hogy ebben nem volt Mazur nagyi, de volt egy járműbolond Willie, meg egy kattant, de lelkes színész, Boyd, és habnak a tortán pedig ott voltak maguk a főszereplők, Nick és Kate.

"– Szívecském, úgy látom, hogy te örökké csak dolgozol. Megértem, milyen imádni a melódat, mert én se indulok be úgy semmi mástól, mint ha egy baromi nagy Caterpillar kotrógéppel döngethetek. Egyszer vezettem egy C15-öst, és esküszöm, nedves lett tőle a bugyim. De többféle szórakozás kell az ember lányának! Mivel szoktál szórakozni azon kívül, hogy vaktölténnyel lövöldözöl másokra? (Willie)"

Nem semmi bandát sikerült összehoznia Evanovich-nak, szinte nem volt olyan fejezet, amiben ne nevettem volna hangosan, mikor valamelyikük elejtett egy - egy brilliáns megjegyzést.
A cselekmény maga nem valami nagy durranás úgy önmagában, de összetéve a hangulattal, a poénokkal és a hihetetlen jó karakterekkel, egy nagyon jó kis történetet alkotnak.
Aki krimi kedvelő, biztos, hogy olvasott már olyan regényt, amiben volt szó sikkasztásról, csalásokról, de egy biztos: egyikben sem szerepelt Nick!

Nick Fox. Az az ember, aki egy született szélhámos. Az az ember, akit Kate évek óta üldöz sikertelenül. Az az ember, aki egy lángelme és jó pár lépéssel jár mindenki előtt.
Elsőre talán nem tűnik annyira okosnak, de ha az egész akcióra visszatekint az ember, rájön, hogy okosabb, mint azt bárki gondolná és szinte minden lépést előre megtervezett.
Tisztában van képességeivel, innen a túlzott magabiztossága, önbizalma és pozitív hozzáállása.
Egyébként tipikusan az a pasi, akit három mondata után felpofoznék, mert úgy felidegesít. Emellett viszont totál imádnivaló, pedig bűnöző és nem kellene annak lennie. Ilyen szempontból kicsit úgy voltam vele, mint Kate.

Kate sem gyenge karakter. Sőt, mondhatni egyenesen Nick ellentéte, ráadásul a férfi beszólásainak és ugratásainak tökéletes célpontja profizmusa és iszonyatos szakmai elhivatottsága miatt. Egy percre sem képes lazítani, vagy szórakozni, talán azt sem tudja, mit jelentenek ezek a szavak. Persze, pont ez volt az, ami miatt főnökei éppen őt szúrták ki erre a munkára.

A nő számára ez az egész "küldetés" egy rémálom, tekintve, hogy némileg szembe kell mennie majdnem minden elvével és ezt egy Kate kaliberű és személyiségű nő nagyon nehezen képes elfogadni.
És nem lenne teljes a kép, ha nem lenne némi vonzalom rabló és pandúr között. De van, és baromi viccesen reagálják le néha a kialakult helyzeteket, főleg a nő. Ez adódhat abból, hogy egyrészt próbál profi módjára viselkedni minden helyzetben hogy bizonyítson (ami persze, mondanom sem kell, hogy az esetek többségében nem úgy sül el, ahogyan azt ő elképzeli), másrészt meg fogalma sincs, hogy milyen hatással van a pasikra.
Nagyon bírtam, ahogyan a bevetés alatt magában kommentálta az eseményeket.

– Kopoghattál volna – mondta.
Nick odanyújtotta neki az egyik pohár bort.
– Nem akartalak felébreszteni.
Kate az ágy végébe húzódott, és elvette tőle a poharat.
– Honnan tudtad, hogy alszom?
– Bárki tudta volna, aki elment a szobád előtt. Úgy horkoltál, mint egy vajúdó víziló.

A cselekmény, mint már mondtam, semmi olyasmit nem tartalmaz, amit nem olvastunk volna már valahol: egy alku következtében a rosszfiú átáll az FBI oldalára, hogy segítsen egy nála nagyobb "halat " előkeríteni.
Ha nem ezek a szereplők lettek volna, és nem ilyen stílusban íródott volna, valószínűleg eluntam volna magam, mert nem vagyok az a kimondott krimi - rajongó. Azonban az első kötet határozottan meggyőzött arról, hogy érdemes továbbolvasni a sorozatot, főleg, ha a következő "balhéban" is ez a csapat marad. Willie-t ki nem hagynám, ő az , aki bármit elvezet és nem is akárhogy. Boyd meg a meg nem értett színész, aki bárkit tökéletesen képes alakítani, még egy számára tök ismeretlen kartell vezérét is. Nagyon bírtam , ahogy terrorizálta az "áldozatait" (meg azt is, hogyan a csapat többi tagja kiakadt ezen vagy próbálta magát nem elröhögni).

Folyatásai lesznek, illetve vannak. Külföldön jelenleg 3 résznél tart a sorozat, a második rész címe The Chase és idén februárban jelent meg és ebben Kate és Nick egy USA - Kína között feszülő viszályt próbálnak meg megakadályozni, amit egy ellopott kínai váza okoz.
A harmadik rész novemberben jelenik meg The Job címmel, és ebben a részben - a fülszöveg alapján - újból sok utazás és nemzetközi kaland vár hőseinkre.
 Reméljük hozzánk is eljutnak majd az új kalandok, mert ezt a párost kár lenne kihagyni!
Egy kiegészítő kötet is született már a sorozathoz Pros and Cons címmel.


A könyv egyébként nagyon jó kis film alapanyag lenne, minden helyszínnel és érdekességgel együtt. Jellemző a regényre, hogy iszonyatosan sokat utaznak a szereplők, nem is akármilyen helyekre.
Ami még ehhez kapcsolódóan érdekessége a regénynek, hogy a bejárt helyekkel kapcsolatosan megismerhetünk helyi legendákat  és érdekességeket is, ez külön említésre méltó.
Jajj, annyi mindenről tudnék még írni, de nem akarok túl sokat áradozni, Na, majd a következő résznél!
Összességében egy rettentően jó humorú, szórakoztató regény, ami az izgalmakat sem mellőzi és nem mellesleg megtudhatjuk belőle, hogy miként lehet 16 - féle módon ölni egy szemöldökcsipesszel.
Száz szónak is egy a vége, kikapcsolódásra tökéletes olvasmány.

Játék

A nagy zsákmányban több olyan svindliről is olvashatunk, ahol Fox értékes műkincseket lovasít meg elképesztő technikával. Amíg Fox a regényben teszi mindezt, addig a valóságban léteztek/léteznek olyan tolvajok, akik felbecsülhetetlen kincseket loptak már el különböző múzeumoktól, magángyűjtőktől vagy tulajdonosoktól. 

A te feladatod az lesz, hogy segítsd az FBI-t abban, hogy a hiányzó részleteket kitöltöd a nyomozási aktában. Segítségül az aktában találsz egy-két infót az eltűnt tárgyról, ám mindegyik aktából egy-egy fontos adat hiányzik. Ezeket írd be a Rafflecopter dobozba, így neked is esélyed lesz megnyerni a 3 db könyvet a Maxim Kiadótól. Nyomozásra fel! 
A Kiadó csak magyarországi címre postáz. 

FBI akta iktatási száma: 01234567-02

Az ékszer eltűnési ideje: 2011 szeptember 
Az ellopott tárgy értéke: 19 000 dollár
Eltűnés helye: koppenhágai Trivoli Gardens vidámpark
Ügy állapota: Még keresik a tettest, aki a világ egyik leghíresebb hajó katasztrófájának egyik túlélőjétől Eleanor Widenerről tulajdonított el a nyakláncot. 
Melyik hajó nevével illetik az ékszert? _______________ nyaklánc 


A könyvbe a kiadó jóvoltából bele is olvashattok ezen a linken, ITT pedig elő is rendelhetitek kedvezményes áron.
Megjelenés: október 10.

A turnéban résztvevő további blogok:

10.03. Zakkant olvas
10.05. Book Heaven
10.09. Insane Life
10.11. Kelly és Lupi olvas
10.13. Dreamworld
10.15. Nem harap a blog...


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)