Ugrás a fő tartalomra

Házirend

Házirend

Ezt a menüpontot lehet úgy is értelmezni, mint egy kezdetleges házirendet, amit szeretném, ha mindenki figyelembe venne. Sok -sok órám van ebben a blogban, és nem szeretném, ha úgy nézne ki, mint egy csatatér, ezért született ez a kis "összefoglaló", ami az idők folyamán természetesen bővülni fog. Annak ellenére, hogy ez egy tipikus "nem szeretem" feladat, mégis leírom, mert többek között ez is biztosítja azt, hogy aki ide betér, jól érezze magát itt a blogon és ne zavarja meg semmi a nyugodt böngészést.
 • Kerüljük a mocskolódást, egymás különböző hozzátartozóinak szidását és minden egyéb káromkodást, mert a fiatalabb korosztály is járhat erre, arról nem is beszélve, hogy esetleg a nem olyan fiatalokat is zavarja! 
 • Ha beszélgetés kezdeményeztek, ne nézzétek le, és ne illessétek különböző negatív jelzőkkel a másikat azért, mert esetleg nem egyezik az ízlésetek! Ettől szép az élet, hogy nem vagyunk egyformák. Jelszó: Kulturált eszmecsere! 
 • Az egyik legfontosabb szabály: A BLOG SPOILER MENTES ZÓNA!. Ha ilyen hozzászólást találok, azt azonnal törölni fogom. Nem személyes okokból, csak tudom, hogy nem kellemes beleszaladni még véletlenül sem olyan információkba, amik elveszik az olvasás varázsát, és nem szeretném, ha az idetévedők, itt botlanának nálam ilyen csúnyaságokba. 
 • Kérlek Benneteket, hogy ne reklámozzatok itt nálam hozzászólásban semmit! SPAM-re nem vagyok vevő meg egyéb más linkre sem. Ha ilyet látok, szintén törlöm. Ha mégis nagyon szeretnétek nekem valamilyen oldalt mutatni, a sajátotokat vagy csak úgy gondoljátok, hogy engem is érdekelne, akkor meg lehet tenni emailben például. 
 • Ne vigyetek el semmit a blogról kérés nélkül, ha lehet!  Nem szeretem mások sajátjaként viszontlátni az irományaimat. Ezért különösen harapok. Ha szeretnétek valamit szóljatok, megbeszéljük. A fülszövegek 90%-a saját fordítás, a blogbejegyzéseket meg egytől egyig én írtam. Nem egy plagizálási botrány volt az utóbbi időben, és nem szeretnék még egyet, mert nem volt kellemes egyik félnek sem.És mint az ábra is mutatja a főoldalon, a blogot a Winchester fiúk védik.... ;)
 • A másik vesszőparipám a kalózfordítások és magyar nyelvű e-bookok kérése. Ez a másik, amiért nagyon mérges vagyok, és az ilyen jellegű hozzászólásokat is azonnal törlöm. Hogy miért? Csupán, mert ha nem vesszük meg a könyveket, amiket végre lefordítanak, akkor miért várjuk azt, hogy lefordítsanak más, nekünk tetsző könyvet is? Ha nem lehet kapni Magyarországon,mert nem fordították le, azt megint más tészta. De ennek is megvan a megoldása, több helyen lehet már idegennyelvű könyveket is rendelni az interneten.
 • E-bookot ne tőlem kérjetek, mert a könyveim nagy része rendes papír formátumú, ami e-book, az meg jogvédett, így nem tudom, és nem is szeretném elküldeni őket. Nem én vagyok a helyi könyvdíler.

Megjegyzések

 1. Szia!

  Most tévedtem be az oldaladra, és elolvasva a Házirendedet mindennel egyetértek, egy pici megjegyzésem azért lenne, ha szabad. Az e-bookok kapcsán írok neked. "... ha nem vesszük meg a könyveket, amiket végre lefordítanak, akkor miért várjuk azt, hogy lefordítsanak nekünk más,nekünk tetsző könyveket is?" és még hozzá: ".... több helyen lehet már idegennyelvű könyvet is rendelni az interneten"
  Megértem, hogy pipa vagy az e-bookok miatt, az írók is azok, hidd el nekem, sőt! Nekik aztán igazán jogukban áll emiatt kiakadni. Én személy szerint imádok írni. És nem azért teszem, mert pénzhez akarok jutni. Igen, szeretnék könyvet kiadni, de nem a pénz miatt. Ha valaki nem hiszi, ne higgye. Azért írok, mert azt szeretném, hogy a szavaim eljussanak másokhoz. És ha egyszer, valamilyen csoda folytán sikerül megjeleníttetnem egy könyvet, nem érdekelne az sem, ha akár több millióan le akarnák tölteni.Hogy miért? Mert tudom milyen az, ha NEM TUDOK megvenni egy könyvet, pedig majdhogynem annyira áhítozom rá, mit a levegőre.
  Tudod, a legtöbb e-book kérés, illegális könyvletöltés azért van, mert az ember lánya (hiába CSAK 2000 Ft.) NEM TUDJA megvenni a boltban a könyvet. Erre vannak a könyvtárak. Oké. De ha valaki falun él, és még könyvtár sincs, és épphogy nethez jut? Annak mit mondasz? Hogyan olvasson? Vagy az olyan emberek ne is olvassanak?
  Sok író annyira szegény volt, hogy még étel sem jutott az asztalra. Hogy tudtak ők könyvet venni vajon? SEHOGY. Erről beszélek. Ja, és még valami: szerintem annak, aki kiadta a könyvét (a legtöbb önerőből, amihez több mint 500 000 Ft kell) igazán nem fog megkottyanni az, ha a falusi szegény ember letölti a művét az internetről.
  Ez a hozzászólás nem ellened irányul, ne érts félre, csak annyi helyen olvastam már, hogy VEDD MEG AZT A KÖNYVET ÉS KÉSZ, MIT SÍR A SZÁD?. Viszont most már le kellett írnom a véleményemet. A letöltők 80%-a azért töltöget le mindenfélét, mert NEM TUDJA megvenni a boltban a CD-t, vagy a könyvet. Ez ilyen egyszerű; bocsi, hogy így rád törtem. :/ :)
  Üdv; Anne

  VálaszTörlés
 2. Kedves Anne!

  Gondolod, hogy én ezzel nem vagyok tisztában? Gondolod, hogy én világ életemben megvehettem bármilyen könyvet? Tévedsz! Nagyon ritkán tudtam magamnak megvenni a kinézett könyvet, amíg el nem kezdtem dolgozni. De még most is meg kell válogatnom, hogy mit veszek meg. Tudom jól, hogy hogyan működik a világ, és azt egy szóval sem mondtam, hogy ne olvassanak.
  De te meg azt értsd meg, hogy sajnos a manapság sokan úgy vannak vele, hogy az ebook=ingyen könyv, holott ez baromira nem így van.
  A másik meg, hogy itt most tegyük félre a magyar írókat és a magánkiadásokat, mert magyar nyelvű e-book alatt én a magyarra lefordított könyveket értettem és nem magyar szerzők műveit. Azt mondod, hogy "a falusi szegény ember letölti a művét" (amit ellen nyilván nem tudok semmit tenni, ezzel is tisztában vagyok, DE NE ITT NÁLAM TEGYE), viszont pontosan itt hiba az elméletedben, ugyanis nem csak azok töltenek le nagy mennyiségben, akik rászorulnak, sőt talán ők vannak kisebbségben, így a 80% szerintem nem tükrözi a valóságot. Ha tényleg csak azok töltenének le, akik valójában rászorulnak, nem lenne itt semmi gond. 20% max. a rászorulók száma. A letöltők nagy része simán megvehetné a kiszemelt könyvet, csak épp nem teszi, mert ha megszerezheti ingyen is a neten, akkor minek költsön rá? És ez az, ami az igazi gond. Itthon elég kicsinek számít a piac, így elég nehéz a kiadóknak fennmaradni alapból is. Nem egy kiadó csődölt be az utóbbi időben és ebben akár hiszed, akár nem, nagy szerepet játszanak az eladások, amik bizony akarjuk vagy sem, összefüggnek az illegális letöltésekkel.
  Küzdenek vele a kiadók,ezt többen nyíltan is felvállalták és sok helyen ezért nem jelennek meg a sorozatok folytatásai. Nem olcsó muri egy külföldi könyv jogait megvenni (és itt nem százezres tételekre gondolok), ehhez mérten kell kalkulálniuk az eladásokkal, hogy ne legyen veszteséges a dolog. Ha nincs meg a limit, onnantól jön az, hogy megéri-e kiadni a folytatást, ha nem fogy jól a könyv (mert akkor valószínűleg a folytatás sem fog). Ha sokan nem veszik meg a könyvet, nem lesz meg a szükséges eladás, és nagy valószínűséggel búcsút mondhatunk kedvenc sorozatunknak, mert az illegális letöltések nem számítanak bele sem az eladásokba, sem a népszerűségi rátába.
  De ha nem sorozatról, hanem önálló kötetekről beszélünk , ez akkor is fenn áll. Ha veszteségesek az eladások (magyarul nem térül meg a befektetett pénz), lehet, hogy lassan kevesebb könyvet fognak kiadni a kiadók, kevesebb külföldi regény fog eljutni a magyar olvasókhoz.
  Szóval továbbra is tartom a véleményem. A házirenddel pedig nem kell egyet érteni, az azért van, hogy aki az egyik pontjával ellentétesen cselekszik, tudja, milyen következményekre számíthat.

  Szép napot!
  Nancy

  VálaszTörlés
 3. Kedves Nancy!
  Persze, minderről órákig lehetne vitatkozni. Mi, miért és hogyan történt, vagy történik. Sokan lusták megvenni ezt-azt, és inkább letöltik, de szerintem... aki valóban el akar olvasni valamit, az szívesebben fogná kézben a könyvet, gépen vagy telefonon olvasni nem valami nagy muri.
  Én is tudom, hogy a kiadóknak mi a problémájuk, meg is értem őket, de... mivel blogolsz, gondolom tudod, hogy hány olyan blogoló van, aki az első percben, mikor már lehetősége van rá, rohan a boltba. Olyan könyveket olvas, ami azon a napon jelent meg magyarul. (tehát azonnal meg tudja venni, és olvasok kommenteket egyes oldalakon, hogy alig tudják kivárni az időpontot. És nagggggyon sok blogoló van, ahhoz képest, hogy ha oldala van valakinek ahhoz, gondolom folytonos net kell meg miegymás, és mellette a sok sznob bejegyzés... na mindegy, nem értek hozzá.) Viszont azt is meg lehet nézni, milyen mértékű a szegénység mostanában. (a dolgozó emberekről beszélek, nem a lustákról!!!!) Igen, meggondolják, mire költsék a kis pénzüket, és egyáltalán nem jut luxusra. (néha a könyv már annak számít. Vagy maga a tévé, a netről meg már nem is beszélek...)
  Nem akartam beleszólni a házirendedbe, elnézést kérek!
  A lényeg, hogyööö, nem értelek. Mit tudnak nálad letölteni az illegális letöltők? Vannak elérhető könyveid? Lehet, nem néztem alaposan körül, de úgy láttam, csak véleményeket írsz egy adott műről, tehát mit tud letölteni? A véleményedet? Az mindenkinek van, nem kell kimásolni, és elmenteni. De, ha mégis történt ilyen, akkor egy szót sem szóltam.
  Ja, és bocs, hogy írtam kommentet, talán nem kellett volna... nem akartam senkit megsérteni, vagy ilyesmi.
  Üdv; Anne

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anne!

   Azért azt vedd bele, hogy nagyon sok blogger vállal recenziókat ( van, aki csak azokat vállal és csak azokról ír), ezért látható sok bloggernél, hogy megjelenés napján vagy már előtte megjelennek a bejegyzések a friss könyvekről. Ez mindenkinek a maga dolga, lehet elítélni, lehet támogatni, de változtatni nem nagyon lehet rajta.

   Kicsit úgy érzem, hogy szerinted lelkiismeret furdalást kellene éreznie azoknak, akik esetleg megveszik a friss megjelenéseket, mintha ők tehetnének arról, hogy mások nem tudják azt megvenni.Tudom, hogy nagy a szegénység, látom, érzékelem minden nap, de azt még mindig nem értem, miként kapcsolódik a blogger léthez. A sznob bejegyzéseket sem igazán értem. A bejegyzés a könyvről szól (jobb esetben).

   A letöltők nálam nem tudnak semmit letölteni, nem véletlenül, de nem is ez szerepel a házirendben, hanem az, hogy az illegális tartalmakat ne itt kérjék. Lehet, hogy az előző hozzászólásomban pontatlanul fogalmaztam. Azt, hogy ne nálam tegye, arra értettem, hogy ne nálam keresse az illegális dolgokat. Szinte naponta kapok olyan hozzászólásokat, hogy ezt és ezt a könyvet küldje már el erre és erre az email címre valaki. Ezek azok a hozzászólások, miket gondolkodás nélkül törlök. Tudom, hogy nem fogom tudni megállítani ezt a folyamatot, sőt még beleszólni sem tudok, de az viszont, az én döntésem, hogy engedem - e ezt a saját oldalamon vagy sem, és emellett kiállok.

   Nem sértettél meg senkit, engem főleg nem, te is leírtad a véleményed, én is. :)

   Törlés
 4. Kedves Nancy!

  Hááát, akkor érezd magad szerencsésnek, hogy nem találkoztál egy sznob kiírással sem. Én viszont már igen, de az olyan volt, hogy el is ment az egész netezéstől a kedvem, éski is léptem mindenből. Nem szeretném ha lelkiismeret- furdalást éreznének, mert nekik telik olyanra, amire a szegényeknek nem, csak arra kérném őket (ha lenne lehetőségem rá) hogy ne nyilvánosan alázzanak le másokat. Ilyet is olvastam már. Én örülök neki, ha valaki gazdag, és azt tehet a pénzével, amit csak akar, csak ne szálljon el vele a ló, és mint már említettem, a nyilvános gúnyolást sem szeretem, főleg olyan dolog miatt, amiről az nem tehet, akin gúnyolódnak. Érted már, mire akartam kilyukadni?
  Próbálom az ilyen oldalakat kerülni, de csak-csak ráakadok egyre-egyre. Amúgy... az is sokszor megüti a szemem, hogy egy-egy magyar író (akinek ráadásul jó könyvei vannak) rátalál egy blogger oldalára, és küld tiszteletpéldányt, hogy olvassa el, és véleményezze. Na, az olyan blogger helyében nagyon szívesen lennék! :) Vagy magától a kiadótól kap könyvet... :)
  De mit is szoktak mondani? A csúcsról már csak lefelé vezet az út, viszont ha valaki már így is a padlón van, az nem eshet lejjebb?
  Én mindenkinek azt kívánom, hogy az vegyék meg, amit akarnak, és még jó sok mindent! Neked is azt kívánom, hogy sok-sok-sok könyvet tudj még venni, hogy véleményezd őket! ;)

  Szép napot, üdvözöl; Anne

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)

Szokásos nyári readathon 2.

 Ígértem, hogy beszámolok a readathon második feléről is, úgyhogy íme.