Ugrás a fő tartalomra

2018-as tervek és célok

Ez is már egy megszokott bejegyzés nálam, csakúgy, mint a tegnapi megjelenéses poszt. Megint csak összeszedem, hogy mit is értem el a kitűzött célokból idén, és milyen kihívásokat állítok magamnak 2018-ra, már csak azért is, mert év közben nem mindig látom, hogy épp hol tartok. Idén volt, amit simán elhagytam, mert egyszerűen nem ment. Nincsenek ezek kőbe vésve, ami sikerül, annak örülök, ami nem, azt meg elfelejtem és nem dőlök kardomba miatta. A fene megeszi, ha olyan komolyan veszem. Ezeknek a lényege a játék és az, hogy jól érezzem magam a teljesítés közben, nem pedig az, hogy megszakadjak bennük.

Ezt a rendkívül bölcs hozzáállást igyekszem megtartani most a tervezésnél, és jövőre a megvalósításnál is.
De mielőtt nagyon belelendülnék a tervezésbe, lássuk, mit is sikerült elérnem idén a kitűzött célok közül.
Talán a legnagyobb és a legrégebbre visszanyúló hagyománnyal bíró kihívásom a várólista csökkentés, amit az utóbbi két évben egy, illetve két könyv híján nem sikerült teljesítenem. Azonban idén változott a helyzet, egészen pontosan november 29-én sikeresen befejeztem a listámon szereplő utolsó, 12. könyvemet, úgyhogy nagy volt az öröm! Persze, már be is neveztem a következő körre, de erről majd később essék szó. Az idei listához még annyit, hogy talán a műfaji sokszínűség volt az, ami segített abban, hogy elolvassam a kijelölt mennyiséget.

A másik számomra legfontosabb challenge a Goodreads challenge, amin eredetileg 70 könyvet állítottam be. Már nyár környékén elég egyértelműen látszott, hogy nagyon fölé lőttem ezzel a számmal, így le kellett vinnem egy tízessel. Így is nagyon neccesen, egészen pontosan tegnapelőtt sikerült végeznem a 60. könyvvel. Nem gondoltam volna, hogy ilyen hullámvölgyben leszek olvasásilag, de hát ez az év most így sikerült. 

Abstractelffel közös kihívásunk volt az 1 régi és 1 új olvasmány havonta, ami a következőképpen alakult: 

A vicces az ebben a dologban, hogy pont tegnap beszélgettünk Absztrakttal arról, hogy mennyire jó, hogy egyikünk sem használta el a passzolási lehetőségeit. Én meg fél vállról megjegyeztem nevetve, hogy csak nehogy utólag derüljön ki.... Erre hát nem kiderült, hogy mégis elhasználtam? (mentségemre szóljon, hogy a második félévben már csak érzésre mentem, nem néztem a dátumokat) Mindegy. A lényeg, hogy nem kellett a megengedettnél többször passzolnom, így ez a kihívás is sikeres. 

Aztán voltak nekünk itt kölcsön olvasások, amiket szintén Absztrakt jelölt ki számomra (meg én is számára).Mindkét kupacból egy - egy könyvet kellett elolvasnom, ami teljesült is, úgyhogy ez is kipipálható. 
Az Abstractelf által olvasott könyvek:
* Rick Yancey: The Last Star 
* Jackie Morse Kessler: Loss
* E. Lockhart: We Were Liars✔

A sima TBR-omról:
* Stephanie Meyer: The Chemist ✔
* Pittacus Lore: Rise of Nine
* Janet Evanovich: Four to Score

Volt még a 18 sorozatos challenge, aminél könnyelműen kijelentettem, hogy annyi futó sorozatom van, hogy tutibiztos összejön a 18 folytatás. Hát nem jött össze. Az az igazság, hogy nem mindig volt hozzá kedvem, meg hiába van rengeteg futó sorozatom, soknál teljesen biztos vagyok benne, hogy már az életben nem fogom kézbe venni. Mondjuk, nagyon nem panaszkodhatok, mert így is sikerült 14 folytatással végeznem, ami nem kis szám.

A másik challenge, amit elbuktam, az a 10 legrégebbi könyvem elolvasása volt. Itt csak négy könyvön sikerült magam átrágnom. Mindig jött valami újdonság, ami sokkal, de sokkal érdekesebb volt, ezek a szerencsétlen régiek meg egyre hátrább szorultak. 

Az utolsó pedig a Popsugar - féle 40+12 pontos challenge volt, ahol azt tűztem ki magamnak célként, hogy a pontok nagyjából felét kihúzzam, ami 1-2 könyv híján sikerült is, így ez is sikeresnek mondható.  Hogy mégis melyeket, azt a tavalyi poszt végén lévő képen lehet megtekinteni. 



Most pedig nézzük mik is lesznek a 2018-as támpontok. Eggyel kevesebb lesz, hisz idén nincs 10 legrégebbi olvasmányos kihívás, viszont minden más maradt, csak a mikéntekben lettek változások több helyen.

Elsőként ismét jelentkeztem a várólista csökkentésre, immár nyolcadik alkalommal zsinórban. A tavalyi sikerből kiindulva meghagytam azt a formulát, hogy igyekeztem műfajt tekintve vegyes olvasnivalókat összeválogatni, hogy bármilyen hangulatomra legyen valami. Ha 2018-ban is teljesíteni tudom, akkor bizonyossá válik, hogy nálam ez a siker titka. 

Gondolom idén is lesz Goodreads challenge, de ha nem, akkor is tudom számolni, hogy hány könyvet olvasok. 2017-ben valahogy nem jöttek össze a dolgok, kedvem sem volt olvasni, meg időm is jóval kevesebb akadt. Nagyon küszködtem azzal, hogy haladjak a könyveimmel, ráadásul a szokottnál kisebb szám mellett is azt éreztem, hogy a mennyiség a minőség rovására ment. Tudtam, hogy ezen mindenképpen változtatni szeretnék, ezért drasztikusan visszavettem a mennyiségből és 35 könyvet jelöltem ki magamnak. Szeretném jobban kiélvezni azt, amit olvasok és ez csak úgy megy, ha lejjebb viszem a mennyiséget.

2018-ban is jó lenne elolvasni 18 sorozatfolytatást, ami még nagyobb kihívás lesz így, hogy levittem az éves mennyiséget, de azért természetesen megpróbálkozom vele.

Emellett szeretném levinni a to-read listámat a jelenlegi 315-ről mondjuk olyan 280-ra. Az már egy nagyon szép szám lenne, tekintve, hogy folyamatosan kerülnek rá újabb és újabb könyvek.

Idén is folytatjuk a jó hagyományt Absztrakttal, az 1 régi + 1 új könyv/ hónap kihívással, de némi módosítással. Amíg nincs új megjelenésünk 2018-ban, addig olvashatunk 2017-es regényt helyette. Illetve megmaradt a két passzolási lehetőség is, ami az idei teljesítményemből kiindulva bizony igencsak jól jön!

Emellett megmaradt a cserekönyv akciónk is, bár ez is erős kozmetikázáson esett át, aminek az volt az oka, hogy bizony mindkettőnk könyves ízlése nagyot változott az utóbbi egy évben, és bizony elfogytak az olyan könyvek, melyek mindkettőnk to-read listáján szerepeltek. Ezen probléma orvoslására született meg az új formátum, melynek lényege, hogy mostantól a TBR listánról a másikunk által kiválasztott 6 könyvből hármat kell elolvasni egy év alatt.
Én a következőket kaptam opcióként:

Sophie Kinsella: Mini Shopaholic
Jay Kristoff: Nevernight
Jennifer Lopez: True Love
George R. R. Martin: Kardok vihara ✔
Ellen Hopkins: Traffick
J. R. Ward: The Chosen

Már nagyjából tudom, hogy melyik lesz az a három, de előre nem lövöm el, ki tudja, milyen hangulatban leszek.

Azt hiszem, ezzel meg is lennénk. Ja, nem, a 40 pontos Popsugar challenge kimaradt. Meghirdették megint és nagyon jó kis szempontok vannak, így bepróbálkozom vele. Szeretnék 20-25 közötti szempontot kipipálni, mivel az összeset kizárt, hogy meg tudom csinálni. Ha esetleg többet sikerül, akkor sem fogok sírni, maximum az örömtől. A Goodreads oldalán megint van támogatói csoport, ahol lehet ötleteket gyűjteni.



Most már tényleg nincs más.Elvileg.  Meg gyakorlatilag sem, úgyhogy zárom is a bejegyzést. Aki vállalt valamilyen kihívást, annak hajrá a teljesítéshez!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)