figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2010. május 12., szerda

Laurie Halse Anderson: Twisted

"A végzős középiskolás Tyler Miller az a fajta srác volt, aki többnyire meghúzódott a háttérben. De mióta elkapták az iskolában graffitizés miatt és  büntetését tölti közmunka formájában, ő sem hinné mennyire kilóg a tömegből. Új külseje felkelti az iskola királynőjének , Bethany Milbury figyelmét, aki történetesen apja főnökének a lánya, ezen kívül legnagyobb ellenségének a húga, és nem utolsósorban, ő az a lány, akihez Tyler titokban vonzódik. Ezek a tények olyan történések sorozatát indítják el, amikből kifolyólag Tyler megkérdőjelezi a helyét az iskolában a családjában és az életben."
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)


Megint megbizonyosodhattam róla, hogy Laurie Halse Anderson nagyon jól nyúl a kényes témákhoz. Jelen esetben a tinédzser korban elkövetett /megtörtént/ megesett öngyilkossági kísérletek témaköréhez, és az odavezető okokhoz.
Tyler végzős évére készül a középiskolában. Egész nyáron közösségi munkát végzett, mert büntetését töltötte az iskola épületén graffiti formájában elkövetett garázdaság miatt.
Valószínűleg ő gondolt rá a legkevésbé, hogy ez a kis csínynek induló vandalizmus mennyire  megváltoztatja az  életét. Eredetileg az volt a célja, hogy eme tettével kilépjen a láthatatlan lúzer kategóriából, de ennyire azért ő sem akarta megváltoztatni a dolgok állását.
Az iskolaév kezdetén mindenki máshogy néz rá, részben, mert mindenki tudja mit tett, részben pedig, mert a nyári munka megedzette őt, eltűnt az a nyegle fiú, aki az előző tanévben volt. Ez felkelti mind az ellenségei , mind a lányok figyelmét. Főleg Bethany-ét, akibe Tyler évek óta bele van habarodva.
Tyler élete kezdene egyenesbe jönni, de apja valahogy mindig keresztbe tesz neki. Még nem bocsátotta meg fiának, amit tett. 
Amikor lenyugodni látszanak a kedélyek, minden rendbe jönni látszik történik valami. Egy házibuli után egy  véletlen folytán Tyler újra kapcsolatba kerül a rendőrséggel. Ekkor jut el arra, hogy megkérdőjelezze , érdemes -e tovább élnie.
A könyvben leírt időszak kb. fél év (kicsit több), de ez már  csak az utolsó pár lépcsőfoka a folyamatnak, ami az öngyilkossághoz vezetett. A problémák jóval előbb kezdődtek, annak ellenére, hogy Tyler nem volt szembetűnően depressziós, csak egy kicsit visszahúzódó. De az árulkodó jeleket mégis látni lehetett, hiszen pont a fiú meséli, hogy már évekkel korábban is azon gondolkodott, hogy hogy lenne jó meghalnia.
És megint belekeverték a számítógépes játékokat. Ezzel engem ki lehet akasztani. Úgy csinálnak, mintha ez lenne az egyetlen oka, annak, hogy Tyler ide jutott ( ez már Jodi Picoult Tizenkilenc percében sem tetszett). Holott szerintem az apjának sokkal nagyon volt a szerepe ebben. Meg sok egyéb másnak:: pl a letartóztatások okozta stressznek, az iskolai történéseknek, a hirtelen ismertségnek.
Az öngyilkossági kísérlet után az események fordulatot vesznek, Ty átértékeli  szociális viszonyait/kapcsolatait. Rájön, hogy apjával ideje lenne elbeszélgetniük egymással. Mondjuk azt nem mondom, hogy a legjobb módot választották  első nekifutásra. Amiben egy baseball ütő is szerepel, az nem lehet annyira jó.
Mindegy. A végén, mint mindig, nem kapunk konkrétumot. Kinyitja a kérdést az írónő, hogy vajon Ty merre indul? Visszafelé, a régi lúzer szerepbe, vagy megváltozik és teljesen új életet kezd családjával együtt. 
Összességében jó volt. Nehezen tudtam letenni. Nagyon is érdekelt, hogy mi lesz Tylerrel. Tyler apja azonban nagyon idegesített. Szerintem ő is hasonlóan súlyos problémákkal küzdött, mint a fia, ha nem nagyobbakkal. De legalább Ty nem másokon vezette le a dühkitöréseit, sőt a húzósabb helyzetekben is próbált normális maradni. Apja viszont a családot büntette mindenért. Ty anyja meg nem tett ez ellen semmit, mindig csak mentegette férjét, hogy szegény mennyit dolgozik, holott neki sem tetszett ez a helyzet.
Szóval végül is jó könyv volt, de valahogy az írónő másik két műve (Hadd mondjam el, Wintergirls) jobban tetszett. Amit még így végszónak hozzátennék : nagyon sajnálom, hogy a Hadd mondjam el c. könyv kiadója nem érdekelt abban, hogy az írónő egyéb könyveit kiadja, mert hogy nem volt megfelelő a fogadtatása.

Értékelés:

3 megjegyzés:

  1. Ez a könyv megjelent már magyarul? Vagy erről egyáltalán nem tudsz semmit? Érdekelne miről szól, de angolul nem merek belevágni... Mennyire volt nehéz a megértése?
    Előre is köszi ^^

    VálaszTörlés
  2. Nem, sajnos, még nem jött ki magyarul és tudtommal a közeljövőben nem is fog. :(
    Nem olyan vészesen nehéz megérteni, bár elég sok melléknevet használ, ehhez pedig nem árt némi szókincs. Egy középfok körüli nyelvtudással menni fog.

    VálaszTörlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)