figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2012. május 22., kedd

Jennifer E. Smith : The Statistical Probability of Love at First Sight (Vajon létezik szerelem első látásra?)

Ki gondolta volna,  hogy az a négy perc mindent megváltoztat?
Ennek a napnak a legrosszabb napnak kéne lennie a tizenhét éves Hadley Sullivan életében. Ott ragadt a JFK repülőtéren, késésben van apja második esküvőjéről, amelyet Londonban tartanak és a leendő mostohaanyjával még nem is találkozott.
Ekkor találkozik a tökéletes pasival a repülőtér szűk várótermében. A neve Oliver, brit és a 18B ülésre szól a jegye, míg Hadley-é a 18A-ra.
A végzet csavarai és az időzítés játszik szerepet ebben az elgondolkodtató regényben a családi kapcsolatokról, a második esélyekről és első szerelmekről. Hadley és Oliver 24 órát felölelő sztorija meggyőz arról, hogy az igaz szerelem akkor talál rád, mikor legkevésbé számítasz rá.
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Külföldi blogokon bukkantam erre a könyvre. Emlékszem , hogy megjelenése előtt legalább az általam figyelt blogok 80%-án szembe jött velem valamilyen formában, tehát a marketingje hatásos volt.
Feltettem a kívánságlistára, de nem akartam azonnal olvasni. Aztán a Forbidden után azt éreztem, hogy muszáj valami kedvesen nyálas, boldog könyvet olvasni, és egy véletlen folytán erre esett a választásom.

Hadley Londonba készül apja esküvőjére, de semmi kedve nincs hozzá. nem is ismeri a leendő arát, és nem is nagyon szeretné. Apjával is elég labilis a kapcsolatuk, mióta elváltak a szülei és apja Angliába ment dolgozni. Ez megpecsételte az apa - lánya viszonyt.
A lány ezen kívül azért sem lelkesedik a repülésért és a majonézért, főleg az ilyen hosszúakért nem, klausztrofóbiája végett.
Azonban a reptéren találkozik a brit Oliverrel, aki segít neki átvészelni a hosszú repülőutat. Vajon , ha leszállnak találkoznak még valaha is? Ha találkoznak, kialakulhat valami köztük? Létezik szerelem első látásra?

Valahogy kétes érzések keringenek bennem a könyvvel kapcsolatban. Egyrészről sokkal többet vártam a reklámkampány és az istenítő értékelések miatt, másrészről viszont a célnak tökéletesen megfelelt, kikapcsolt, aranyos volt, de ennél semmi többet nem nyújtott.
Kicsit becsapós a cím, mert köze nincs az első látásra szerelemnek a könyvhöz. Az, hogy 2 fiatal kölcsönösen szimpatizál egymással , még nem nevezhető szerelemnek, főleg nem  első látásra, miután 7 órát együtt töltöttek egy repülőgépen egymás mellett. Ez egy szép kapcsolat kezdete lehet, de koránt sem szerelem.
Egyébként aranyos volt a történet , tényleg, bár egyáltalán nem mellőzte a sablonokat.
Hadleynek és Olivernek is megvannak a maga démonjai, amivel küzdenek. A lánynak, apjával való kapcsolata és a vadonat új mostohaanyja a klausztrofóbia mellett. A fiúnak meg apja elvesztése, bár ez csak később derül ki.
Tudtuk nélkül segítenek egymásnak orvosolni problémáikat, hisz beszélnek róla, ott vannak egymásnak.
Hadley apjával is tisztázza  helyzetet, meglátja, hogy nem a gonosz boszorkányt vette feleségül, hanem egy egészen kedves nőt, és rájön, hogy attól még, hogy apja egy másik országban dolgozik és egy másik nővel, nem anyjával él, még ugyanúgy szereti a lányát, és hiányzik neki.
A fiúnak apja elvesztését kell helyretennie magában, amiben a lány jelenléte, támogatása sokat segít neki.
A vége nyitott, bármi lehet, akár az is megtörténhet,. hogy a két szereplő soha többet nem találkozik majd egymással, én legalábbis ezt a verziót is el tudom képzelni.
Nagyon gyors kis olvasmány volt, rövid is, és a történet is csak 24 órát ölel fel. Lehetséges, hogy pont ezért volt egy kicsit hiányérzetem. még vártam volna valamit a végére, valamit, amivel kitűnik a több ezer hasonló jellegű könyv közül, de sajnos ezt nem kaptam meg. Viszont kikapcsolt, és a kertben egy napos délutánra tökéletes olvasmány volt.
Aki szereti a brit pasikat , imádni fogja a könyvet, meg Oliver akcentusát is :)
Az alábbiakban pedig 2 trailer látható, az egyik Hadley a másik Oliver tolmácsolásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)