Ugrás a fő tartalomra

Stendhal: Vörös és Fekete

Gimnáziumi kötelező (vagy ajánlott, már nem emlékszem) olvasmány volt. Ennek a fényében mit is írhat róla az ember?
Az a tény, hogy akkor nem olvastam ki, úgy érzem nem igazán ártott neki. Sőt...Őszintén szólva akkor csak egy nagyon utálatos könyv lett volna, amit muszáj kiolvasni, így viszont tetszett.
Nem is gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz. Köszönet illeti a gimis magyartanáromat, aki feltette a kötelezők listájára.

A történet az 1830-as évek Franciaországában játszódik. A regény tökéletesen lefesti az adott kor társadalmi összetételét és szabályait, normáit egyaránt.
Julien Sorel, a papnövendék életén keresztül kaphatunk korrajzot az akkori viszonyokról mind politikai, mind szociális síkon. A cselekmény mintegy 4 évet ölel át, melynek során az egyszerű ács fiából házitanító, majd papnövendék, végül egy márki személyi titkárja lesz, s megcsillan előtte a huszár hadnagyi pálya lehetősége is, melyet mégis életével együtt eldob magától. Mindennek hátterében két fő dolog áll : 2 nőhöz (de Renalné és Mathilde) fűződő szerelme - és Napóleon imádata.
Az eseményekről nem tudok sokkal többet írni, hiszen annyira sok dolgot ölel fel, hogy a blog nem is bírna ki annyi karaktert, amelyben össze tudnám foglalni.
Érdekes betekintést enged a papok, papnövendékek életébe, hogy ki mennyire függött az úgynevezett gazdagoktól, meg a nemes családok mennyire függtek egymástól. A nőknek nagyon kicsi volt a mozgástere. Szerintem én ilyen körülmények között meg bolondultam volna. De mégis lenyűgöztek a leírások (táj-, és társadalmi egyaránt), a párbeszédek és monológok. Nem volt olyan oldal amit untam volna. És a vége is nagyon meglepő volt. Bár lehet, hogy azért mert nem igazán olvastam mostanában ilyen jellegű könyvet. Hozzá vagyok szokva a "mindenki boldogan élt, amíg meg nem halt " befejezésekhez.
Jó példája annak a könyv, hogy kötelező olvasmány is lehet lebilincselő. Sokszor esténként úgy voltam vele, hogy na még egy oldalt, na még egy oldalt, mert rettentően érdekelt, hogy mi lesz a főhős sorsa.
Viszont úgy gondolom, hogy tizenakárhány évesen egyrészt nem biztos, hogy megértettem volna, másrészt biztos vagyok abban, hogy csak túl akartam volna esni rajta ( vagy rosszabb esetben elolvastam volna rövidítettben). Szóval nem vagyok meggyőződve arról, hogy a mai középiskolások elég érettek ehhez a könyvhöz. (Tisztelet a kivételnek).
Én viszont így, pár évvel később nagyon élveztem.

Értékelés:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tome Topple 16. kör - 1. hét

Ez alkalommal talán harmadszorra vagy negyedszerre veszek részt ezen a readathonon, és még mindig, minden egyes alkalommal nagy élmény. Ráadásul a féltégla méretű könyveim is fogynak. Mondjuk, aggódnom nem kell, mert mindig találok újakat, mire elérkezik a következő kör. Erre a két hétre három könyvet terveztem be: Murakamitól A kurblimadár krónikáját, K.A Knighttól a Den of Viperst és Borsa Browntól A végzet című regényt. Murakamival kezdek, a többit meglátjuk.

Jamie McGuire: Walking Disaster (Veszedelmes sorscsapás) (Beautiful #2)

A Gyönyörű Sorscsapás Travis szemszögéből elmesélve. Mennyi az a túl sok szerelem? Travis két dolgot tanult meg az anyjától, mielőtt meghalt: Szeress keményen, küzdj még keményebben. A Walking Disasterben Travis élete tele van gyors kapcsolatokkal, titkos fogadásokkal és erőszakkal. Épp amikor úgy érzi, hogy legyőzhetetlen, Abby Abernahy térdre kényszeríti. Minden történetnek két oldala van. A Gyönyörű sorscsapásban meghallgathattuk Abby verzióját  Most viszont eljött az idő, hogy Travis szemén keresztül lássuk a történteket. (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Aki olvasta a Beautiful Disasterről írt bejegyzésemet itt a blogon, az tudhatja, hogy a hibái ellenére szerettem a könyvet, így nem volt kérdés, hogy a második rész is kap egy esélyt, ami tulajdonképpen nem egy klasszikus értelemben vett folytatás.

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo