Ugrás a fő tartalomra

Az olvasás előnyei


Az első ilyen töltelék posztom, amint a cím is mutatja, az olvasás előnyeiről fog szólni. Valamelyik nap bóklásztam a neten egyéb más teendőim elvégzése helyett és belebotlottam egy cikkbe, ami ezt a témát taglalta.
Nagyjából összefoglalom a cikkben olvasottakat, és az én véleményemmel kiegészítve olvashatjátok.
1)      Az olvasás aktív mentális folyamat
Magyarra lefordítva megdolgoztatja az ember agytekervényeit, ami igaz is, na meg nem utolsósorban hasznos. Tehát tényleg előnynek nevezhető. Hiszen azzal , hogy el kell képzelned az olvasott tájat/személyt stb. már dolgozik a szürkeállomány, jobban, mintha a tv-ben néznél egy filmet, hisz ott nem kell elképzelni, mert az ember arcába tolják különféle effektek kíséretében.
2)      Az olvasás fejleszti a szókincset
Aláírom. Azt hiszem, ezen nincs mit ragozni, ez tényleg így van, bár ez nem minden könyvre igaz, hisz valljuk be a mai, egyszerűen megfogalmazott, tőmondatokkal teletűzdelt könyvekben nem biztos, hogy ez a pont feltétlenül igaz, viszont egy klasszikusnál (Austen, Hugo és még sorolhatnám) már annál inkább.
3)      Bepillantást enged más kultúrákba és bemutatja a világ különböző helyeit.
Igen, ez sem a fantasy műfajára érvényes elsősorban. De pl. a valós helyszínekkel, és valós alapokkal dolgozó könyvekre teljesen igaz. Az ilyen olvasmányok segítségével eljuthatsz oda, ahová egyébként bizonyos okokból nem tudnál, megismerhetsz olyan dolgokat, amiket nem tudnál személyesen megtapasztalni, legyen szó akár más népek kulturális normáiról, vagy szokásairól, vagy akár csak egy másik ország rejtett szépségeiről.
4)      Fejleszti a koncentráló képességet illetve az összpontosítást
A cikkben azt írja, hogy mivel hosszabb ideig kell figyelni az olvasásra, mint például egy email vagy egy újságcikk olvasása esetén, így eme képességünk is fejlődik, illetve sokkal több is benne az információ, így összpontosítanunk is kell , hogy kiszűrjük a fontos adatokat, hogy a végén össze tudjuk rakni a „teljes képet”, amit az adott könyv nyújt.
5)      Erősíti az önbecsülést
Bevallom, ez elsőre nem ugrott be, mint pozitívum, illetve előny, de végigolvasva a cikkíró érvelését, van benne ráció. A magyarázat egyszerű: minél többet olvasol, annál nagyobb tudás birtokába kerülsz, ami növeli az önbizalmadat (hisz ha valaki kérdez valamit, azonnal tudsz kielégítő választ adni), amitől erősödik az önbecsülés. Teljesen logikus.
6)      Javítja az emlékezetet
Hát, kinek hogy… Személy szerint az én aranyhal memóriámat nem hiszem, hogy annyira nagy mértékben fejlesztené. Nem véletlenül született ez a blog, mivel nem hiszem, hogy bizonyos könyvekre évek múlva is emlékeznék. De végül is ki tudja, lehet, hogy valamennyit mégis segít.
7)      Fejleszti az önfegyelmet
Azt mondja a cikk szerzője, hogy önfegyelmet igényel, hogy be tudjuk előre iktatni a napirendbe az olvasást és tartsuk is magunkat ehhez a napirendhez. Na, mármost, ez  szerintem inkább szervezés kérdése. Meg, azt hiszem egy igazi könyvmoly nem tervezi el előre, hogy most én 14.00-tól 16.00-ig olvasni fogok, hanem megragad minden alkalmat arra, hogy kicsit elmerülhessen kedvenc történetében, ha csak egy pár perc erejéig is, akár utazás közben, akár kávészünetben, akár lopva, munka közben.
8)      Fejleszti a kreativitást
Ez volt az a pont, amit nem igazán tudtam hová tenni, még azután sem, hogy elolvastam róla a cikkben írtakat. Ha valakinek van ötlete, szívesen várom hozzászólásban
9)      Mindig ad valamit, amiről tudsz beszélni
Tény, hogy jó kis beszéd és vitatémákat rejteget magában az olvasás, illetve úgy egészében a könyvek világa, de sajnos az a tapasztalatom, hogy egy mezei, nem olvasónak hiába kezdek lelkesen áradozni ezekről a dolgokról, mert sajnos általában süket fülekre találok.  Bezzeg, ha  molyok társaságában kerül az ember…… :D
10)   Csökkenti az unalmat
Azt hiszem ezzel a ponttal kellett volna kezdeni, hiszen a könyvek legnagyobb részének az elsődleges funkciója a szórakoztatás, illetve az unaloműzés. Ezzel sem igazán lehet vitatkozni. Főleg, ha megnézzük az első 9 pontot, azt hiszem messze fölötte áll jó pár más szórakozási lehetőségnek.

Ti mit gondoltok? Tudtok még előnyt felsorolni? És mi van a hátrányokkal? Van egyáltalán? Persze, mindennek van hátránya is, ahogyan ennek is. Esetemben a hátránya a hörcsög effekt és az állandó vásárlási kényszer, aminek az esetek többségében sikerül ellenállnom. Számotokra mik a hátrányai az olvasásnak?

Megjegyzések

  1. Meglehetősen érdekes téma, hogy "mit rejt magában az olvasás".

    A kreativitásos résznél azt tudom elképzelni, hogy talán jobbul az embernek a problémamegoldó képessége az által, hogy a könyvekből tapasztalatot szerez (például a valós történeteket feldolgozó művekre gondolok), kreatívvá válik a kisebb-nagyobb gondok megoldásánál, jobban tud koncentrálni, nyugodtabb :)

    Nagy előnye még szerintem a teljes kikapcsolás. Ha átadod magad egy könyv világának, kissé kiszakadsz a problémás valóságból, és mikor visszatérsz oda, már nyugodtabb vagy, átgondolod a dolgokat másik oldalról.

    Hátránynak az időt mondanám: az olvasás is egy tevékenység, ami elvon más tevékenységektől. Sőt, ha jó az olvasmány, és túlzottan magával ragad, lehet, hogy egy napig nem csinálsz semmi mást, csak olvasol :) - vagy véletlenül fennrekedsz a járaton, amin olvasod, és elmulasztasz leszállni... :D

    VálaszTörlés
  2. Szerintem úgy növelheti a kreativitást - de ez inkább problémamegoldás -, hogy a könyvekben nagyon sok alapszituációval, élethelyzettel találkozunk és ha a való életben hasonló helyzetbe kerülünk, akkor van honnan ötletet meríteni. Legyen ez gyereknevelés vagy munka. Nekem már volt olyan, hogy egy ötletet könyvből vettem és bevált. Akinek pedig írói hajlamai vannak, annak pedig bőven adnak ötleteket a könyvek.

    Az olvasás hátrányával egyet értek, talán a hörcsög effektus a legrosszabb, illetve az elégedetlenség érzése, hogy egy élet sem lenne elég az összes vágyott könyv elolvasására.

    Hátrány még talán, hogy nagyon szelektál az olvasás, ahogy írtad is. Ha csupa olyan emberrel vagy körülvéve, akit nem érdekel, akkor egy idő után vízválasztó tud lenni. Ha pedig annyira könyvmoly az ember, hogy szinte csak az olvasással szórakoztatja magát, akkor a társasági élete is lecsökken. DE! Az olvasás miatt sokkal könnyebben lehet ismerkedni. Nekem is csupa olyan dolgokból áll a tudásom, amit mondjuk kevesebben tudnak, ezért érdekes nekik, szinte mindenről tudok beszélgetni, de semmiben sem vagyok igazán jó, tehát az önbecsülés rész egy kicsit ellentmondásos.

    A harmadik hátrány, hogy egy jó könyv miatt borulhat egy napirend (hajnalig való olvasás, de másnap munka) vagy fontosabb kötelezettségek elmaradnak miatta, de ez is jól szervezettség kérdése. Nagyon sokszor megéri az élmény, hogy ne aludjon az ember. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @FFG : Értem, hogy mire gondolsz a kreativitással kapcsolatban, bár ez nálam inkább a problémamegoldó készség fejlődését takarja. Ha meghallom a kreativitás szót nem elsősorban ez jut eszembe, lehet ezért akadtam fenn ennél a pontnál. :)
      A másik két előnynél egyet értek veled :D És én is abszolút így vagyok ezzel. Kevés az idő, sok a könyv :D

      @Loki: Igen, ez volt az én gondom is, hogy ez inkább problémamegoldásnak nevezhető.
      Hihi, csak nem egy szintén Hörcsög - effektusban szenvedő alanyhoz van dolgom? :D
      Az önbecsüléses dologban is igazat adok, nekem sem igazán nőtt az önbizalmam a sok olvasástól, sőt azt is érzem néha, hogy elszigeteltséget okoz talán kis mértékben, pont azért, amit írtál, hogy a társadalmi életet igencsak tönkre tudja vágni. Bár a fene bánja, ha jó a könyv... :D

      Törlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr