figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2011. augusztus 17., szerda

Az olvasás 7 hete - 7. hét avagy moly szokások

Szinte hihetetlen, hogy az utolsó heti bejegyzéshez kezdtem hozzá. Olyan hamar eltelt ez a hét hét az olvasás bűvkörében, hogy szinte hihetetlen. Nagyon sok témáról esett szó, persze ezen kívül is nagyon - nagyon sok téma van még. Végtére is mindnek egy célja volt, hogy felfedje az olvasás napos oldalát és azok is könyvhöz nyúljanak esetleg, akik eddig nem tették. Őszintén remélem, hogy ez a nagyszabású cikksorozat, amely Andiamo ötlete nyomán indult és amiben számtalan blogger és nem blogger olvasó vett részt, valamelyest elérte célját és legalább 1-2 embernek meghozta a kedvét a könyvek birodalmához. Azért az utolsó hétre is maradt néhány téma, amiről szeretnék pár mondatot lepötyögni ide a blogra.

Olvasási szokások változása
Évszakok és könyvek, avagy milyen könyvet olvas tavasszal, nyáron, ősszel, télen?
Olvasási szokások: hol, mikor olvas szívesen? (otthon, tömegközlekedésen, parkban, erkélyen, reggel, délben, este, stb.) 


Azt hiszem senkinek nem okozok meglepetést azzal,ha azt mondom, hogy az olvasási szokások folyamatosan változnak Egyre több embert látok kezében könyvvel, bármerre megyek, és egyre büszkébben vállalják, hogy igenis olvasnak, mert egy időben, bizony cikinek titulálták ezt a tevékenységet, azonban ez a "megbélyegzés" mára szinte teljesen eltűnt. 
Másik pozitívum, hogy azt tapasztalom, egyre több fiatal, a jövő molynemzedéke is könyvekkel a kezében észlelhető, ami az utóbbi évekhez képest előrelépésnek és mindenképpen pozitívumnak számít.
Azért másféle trendek is kialakultak, amiket nem feltétlenül tudok hová tenni. Ilyen például az, hogy vannak, akik nem hajlandóak, csak kizárólag egy kiadótól olvasni. Persze, nem ítélkezem meg semmi, csak egyszerűen nem értem. Szerintem nyugodtan lehet több kiadó könyveinek is esélyt adni, és ne ragadjon le az ember egy műfajnál. Pontosan abban rejlik az irodalom szépsége, hogy annyira sokrétű, sok műfaj megtalálható, és lehet, hogy az ember egy másik kiadónál talál valami olyan könyvet, amibe egyenesen beleszeret.
A másik ilyen visszatérő trend az olvasásban a könyvek vastagsága. Igen, vannak olyan dolgok az életben, ahol számít a vastagság ( mielőtt valaki félreérti :P pl. a télikabát esetében, vagy a pokrócnál, amibe télen az ember belecsavarja magát, hogy ne fázzon olvasás közben ) ,de nem hinném, hogy egy könyvnél az lenne az elsődleges szempont, hogy hány oldalból áll.
Olyat is mondott nekem valaki, hogy ő bizony nem foglalkozik könyvvel 200 oldal alatt, mert az nem is igazi könyv. Ez az ami előtt teljesen értetlenül állok azóta is. Nem egy olyan könyvet tudnék a kezébe adni, ami meg sem közelíti ezt az oldalszámot, de ennek ellenére úgy megdöbbentené, hogy azt sem tudná hová szaladjon...Szóval nem igazán értem mi ez az oldalszám fétis :)
Jajj, de nem akartam ám ennyire akadékoskodni meg semmi, csak próbálok napirendre térni az új trendek felett. Ilyenkor mindig eszembe jut , hogy minek agyalok ezeken a dolgokon, mikor az a lényeg, hogy olvasnak az emberek, mindegy hogy mit, mindegy, hogy mikor, éjjel - nappal, vagy télen - nyáron.
Valójában nálam nincsenek szezonális olvasmányok, az évszakok egyáltalán nincsenek hatással arra, hogy épp milyen könyvet veszek a kezembe. Túl sok  könyv csücsül a várólistámon és a kívánságlistámon ahhoz, hogy megengedjem magamnak azt a luxust, hogy hagyjam magam befolyásolni az évszakok által :)
Persze mondják, hogy az ember télen hajlamos vidámabb olvasmányokat választani, bevallom, én ezt még nem tapasztaltam esetemben, inkább a hangulatomtól függ, hogy mire esik a választásom.
És ha túl vagyok a 'mit olvassak' dilemmáján, akkor hol olvasok? Nagyjából mindenhol. Nem teszem ki a lábam itthonról könyv nélkül, így ha csak egy kicsit is várnom kell valahol, azonnal előveszem az épp aktuális könyvecskémet és olvasok pár oldalt. Ezen kívül, olvasok kocsiban, BKV-n. Itthon általában az olvasós fotelembe kuporodom le vagy az íróasztalomnál (bár ez a verzió kevésbé kényelmes). Az ágyon nagyon ritkán, mert annál általában az a vége, hogy pár oldal után elalszom legyen bármilyen napszak és bármilyen izgalmas a  könyv. Ezen kívül nyáron előszeretettel ülök ki a kertbe , a hintaágyba az épp aktuális könyvem (és a kutyám) társaságában. A legextrémebb helyzet a palacsintasütés közbeni olvasás volt, főleg, hogy mindenki túlélte , a könyv is , a palacsinta is, és én is. :)


Végezetül szeretném megköszönni, hogy velem tartottatok hét héten át, elolvastátok a csacsogásomat. Ne feledjétek ezután sem a lényeget: Olvasni jó! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)