Ugrás a fő tartalomra

Rachel Caine: Last Breath (Morganville Vampires 11.)


Amíg főnőke az Alapítói Házak kutatásával van elfoglalva Morganville-ben, Clare Danvers a saját útját járja, amikor is a fülébe jut, hogy 3 vámpír eltűnt minden nyom nélkül. Hamarosan rájön, hogy az utolsó személy, akit láttak az egyik eltűnttel az a titokzatos Magnus, aki új a városban.
Morganville  legújabb lakóval való kellemetlen találkozást követően Claire biztos benne, hogy Magnus nem egy egyszerű emberi lény. De vajon vámpír vagy valami egészen más?
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Kicsit el vagyok csúszva a sorozatban, így itt volt az ideje, hogy szintre hozzam magam. Bíztam benne, hogy nem fog csalódást okozni a könyv, és nem is tette.


A Glass rezidencia lakói  viszonylagos nyugalomban élnek, boldogok, szerelmesek. De nem is Morganville-ről lenne szó, ha sokáig így maradna.
Michael és Eve eljegyzése és a közelgő esküvőjük elég nagy port kavart, de nem ez a legnagyobb gondjuk. Egy titokzatos idegen tűnik fel a városban, éppen akkor, mikor egyre több vámpír tűnik el.
Vajon az idegennek köze van az eltűnésekhez vagy csak véletlen egybeesés, hogy épp akkor jelent meg. Ki ő egyáltalán?

A sorozat előző részéről szóló bejegyzésemnél már említettem, hogy olyan, mintha 11 rész után már hazaérkeznék Morganville-be. Az persze más kérdés, hogy élnék - e valóban ott... De ismerősként köszönnek a szereplők és a helyszínek is, és pont ezért sokszor jobban is izgulok a karakterekért, mint mondjuk egy önálló könyv esetében, hiszen ennyi idő alatt már szinte hozzám nőttek.
Márpedig ebben a részben volt izgulnivaló bőven.
Caine nem tudom mit csinált, hogy ilyen fordulatokat tett  a könyvben, de örülök neki. Az eddigi 11 részből ez volt a legeseménydúsabb.
Tipikusan az a rész, amikor minden percben felmerül benned a kérdés, hogy mi a fene történik itt, és hogy fog ez a "kaland" végződni.
Kezdetben jött ez az eljegyzési macera, ami már az elején sok galibát okoz. De ezután jött csak a lényeg a titokzatos idegen és az eltűnések. Az idegen tevékenységével kapcsolatban nincsenek kétségek, elég könnyen kitalálható, hogy mi köze van az eltűnésekhez. A kiléte már inkább érdekes volt, meg az, amit tett több főszereplővel is.
Jajj, nem tudok spoilermentesen írni, olyan nehéz úgy, hogy ne áruljam el a legnagyobb csattanókat.
Egyetlen picike dolog volt, amit hiányoltam, az pedig egy csipetnyivel több humor. Értem én, hogy a cselekmény részben nem engedte, de eddig annyira ügyesen tűzdelte tele viccesebbnél viccesebb beszólásokkal, párbeszédekkel a történetet, most is nyugodtan megtehette volna.
Félre ne értsétek, nem azt mondom, hogy egyáltalán nem volt benne, de nem annyi, mint eddig.  Sok ilyen vicces jelenet egyébként megint Myrninhez kapcsolódik, mert azt elárulhatom, hogy ő igencsak sokat szerepel a könyvben és megismerhetjük egy egészen új oldalát is. Mert ugye van az őrült oldala, meg a másik, a kevésbé őrült. :) És most a másikkal ismerkedhetünk. De a nyuszis mamuszát az istenért sem hagyná el, sőt most még egy új "háziállatkát" is beszerzett Frank mellé, Bobot a pókot. 

“Claire! I need you here immediately. Something’s wrong with Bob.” Myrnin, her mad-scientist, blood-addicted boss, sounded actual y shaken. “I can’t get him to eat his insects, and I used his favorites. He just sits there.”
“Bob,” she repeated, looking at Shane in wide-eyed disbelief. “Bob the spider.”
“Just because he’s a spider doesn’t mean he deserves any less concern! Claire, you have a way with him. He likes you.”
Just what she needed. Bob the spider liked her. “You do realize that he’s a year old, at least. And spiders don’t live that long.”
“You think he’s dead?” Myrnin sounded horrified. So wrong.
“Is he curled up?”
“No. He’s just quiet.”
“Well , maybe he’s not hungry.”

Érdekes, hogy szegényt mennyire nem szerettem az elején, és ehhez képest mostanra az egyik kedvenc szereplőmmé nőtte ki magát.
Shane-t és Claire-t is nagyon szeretem, nagyon drukkolok nekik, éppen ezért tartottam durvának, ami velük történt. Volt egy rész ahol nem hittem a szememnek, azt hittem csak viccel az írónő, de nem.  Igaz, nem így oldottam volna meg a helyzetüket, de ennek a megoldásnak is megvolt az oka, amit nagyban összefügg Myrninnel.  Kíváncsi vagyok lesz - e ennek valami hátulütője a következő részekben vagy megússzák annyival, amit ebben a részben kaptak.
Érdekessége még a könyvnek, hogy most először van nézőpont váltás, így kicsit beleláthatunk, Eve, Shane, Michael és Amelie fejébe is. 
A vége természetesen függővéges, de nem az a hajtépős változat, amikor azt kívánod, bárcsak azonnal nekiállhatnál a következő résznek.  Nagyjából finoman vezeti át a következő részt, ami eredetileg az utolsó rész lett volna. Kíváncsi leszek, ez mennyire fog rajta érződni.
Fura a tudat, hogy már csak 4 rész van hátra összesen. Nem is tudom mi lesz velem Morganville nélkül.

 Update: Az imént megnéztem a Black Dawn trailerét, én mindösszesen annyit fogtam fel belőle, hogy "Shane is gone". Ez elég volt ahhoz, hogy azonnal elkezdjem.

Megjegyzések

  1. Mindig, mikor írsz erről a sorozatról újra meg újra megjön a kedvem a vámpírokhoz. (az utóbbi 1-2 évben csak olyan vámpírost olvastam, ami korábban megkezdett sorozat része) Szerinted én szeretném Rachel Caine-t?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, jó nehezet kérdeztél. Az az igazság, hogy ez a sorozat nekem is egyfajta guilty pleasure, ráadásul eléggé megosztja az embereket. Nem épp a legjobb sztori (eléggé hullámzóak a részek), megvannak a maga hibái, főleg az elején. (lehet, hogy most is, csak mostanra már immúnis lettem rá). Viszont erősek a karakterek, jó a humora és a hangulata a könyvnek.
      Szerintem érdemes lenne megpróbálkoznod legalább az első résszel, abból biztosan ki fog derülni, hogy tetszik -e vagy sem. Lehet, hogy nem lesz az örök kedvenced, de szerez majd néhány kellemes percet.
      Aztán, ha megpróbálkoztál vele, írd majd meg a véleményed, nagyon kíváncsi vagyok :)

      Törlés
    2. Oké, szerintem ha legközelebb tinis paranormálishoz lesz kedvem, akkor ez kerül sorra!:)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)