Ugrás a fő tartalomra

Karen Schreck: While He Was Away

Egy év - egy évig távol lesz, aztán újra együtt leszünk és minden visszatér a régi kerékvágásba, ahogyan annak lennie kell.
Mikor David elment, úgy éreztem, megszakad a szívem. Persze a távkapcsolat kemény dió, de David háborúba indult - harcolni, védelmezni a saját életének kockáztatásával.
De azért túléljük. Beszélünk majd, e-mailezünk, és nem engedjük, hogy bárki közénk álljon.
Képes vagyok egy katona barátnője lenni egy évig. De vajon az én drága, lelkiismeretes, vicces Davidem ugyanaz az ember lesz, mikor hazatér? És én ugyanaz maradok? És mi van, ha egyáltalán nem jön haza....?
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Ha romantikus könyvre vágyom, mindig próbálok valami olyat választani, ami nem arról szól hogy jajj megismerkedünk , elvagyunk, összeveszünk kibékülünk, aztán boldogan élünk, amíg meg nem halunk. Olyasmit próbálok keresni, ami ad valami pluszt, valami különlegeset, amit még nem olvastam kétszázszor. Az elszakított szerelemesek történeteit különöse csípem. Ezért is esett részben erre a könyvre a választásom, amellett, hogy egy hazájáért harcoló katona története ezerszer jobban megérint, mint  a tucattörténetek.


Penna majdnem egy éve van együtt barátjával Daviddel. Kapcsolatuk már kiállt egy próbát, amíg 15 hétig távol voltak egymástól David katonai kiképzése miatt. Ám most nem kiképzésre indul a fiú, és nem csak pár hétre.
Úticélja Irak és kicst több, mint egy évig távol lesz otthonától családjától és szerelmétől.
Vajon kibírja kapcsolatuk ezt a próbát? Mihez kezdenek a külön töltött időben? Hogyan bírja ezt az otthon maradó barátnő?

Nem is mondanám egészen romantikus regénynek ezt a könyvet, inkább olyan romantikus és családregény keverékének, hiszen Penna családja is igencsak központi szerepet játszik a történetben.
David elhivatott katona, hiszi, hogy tennie kell valamit hazájáért, és mindenképpen kitart amellett, hogy helyes döntés volt, hogy jelentkezett katonának, még akkor is, hogyha így sok időt kell külön töltenie szerelmétől, ráadásul még az is benne a van a pakliban, hogy soha nem látják egymást újra.
Elég érzelmesre sikerült az elválásuk, de pont ezért tetszett annyira. és bár nem volt még katona párom, de mégis át tudtam érezni, hogy  mit élhetett át Penna és David. Igen, David is, mert itt nem csak a lány volt nehéz helyzetben, sőt. Biztos vagyok benne, hogy Davidnek nehezebb volt, de a könyv Penna szempontjából íródott.
Barátja távollétében szembesül vele Penna igazán, hogy egyedül van, nincsenek barátai, nincs akihez fordulhatna, anyján és David szülein kívül, hisz míg párja itthon volt, szinte minden idejét vele töltötte.
Talán anyja érezte, hogy ki kell zökkentenie lányát a szomorúságból, ezért vitte el magával dolgozni, ahol a lány végül barátokat is szerzett, sőt olyan barátokat is, akik hasonló helyzetben vannak, mint ő. Így elterelték a figyelmét a várakozásról, a hiányérzetről, és tényleg kitartottak mellette.
Meg ott volt a levél is, amit a padláson talált, és amit nagyanyja írt élete párjának fiatalkorában, aki szintén katona volt. Éppen ezért jut eszébe, hogy felkutatja soha nem látott nagyanyját, még akkor is , ha anyja hallani sem akar az ötletről, tekintve, hogy még mindig haragszik rá, amiért magára hagyta őt.
Szóval bonyolult a családi élet nagyon.
Azonban ez a regényt nem teszi unalmassá, tényleg mindig történik valami kis apróság, amin lehet vagy mosolyogni vagy aggódni vagy szomorkodni, a családi kapcsolatok alakulásán, a konfliktusokon vagy csak épp a Pennában zajló érzelmeken.
Bár főleg Penna magára találására fókuszál a cselekmény, azért halványan, de ott van a Daviddel való kapcsolata is, ami egészen fura fordulatot vesz a végére.
Igazából pontosan ez az oka, hogy csak négy csillagot kapott a könyv. A végét annyira elbaltázta az írónő. Olyan semmilyen lett. Általában örülök, ha nincs szájbarágósan lezárva egy történet minden szála, de itt a cselekmény szerintem kimondottan igényelte volna a normális lezárás, ha mással nem egy ilyen előreugrunk-az-időben epilógussal.
A párocska életének megoldásáról meg inkább ne is beszéljünk. Nem igazán éreztem indokoltnak azt, amit tettek. Sőt az  indokaik sem voltak igazán elfogadhatóak. Nem tudom. Én nem így fejeztem volna be. Tudom, tudom, ez van ezt kell szeretni, de nekem így akkor is csalódás volt a befejezés, főleg, hogy a fülszöveg sem egészen ezt ígérte.
Jajj, ez most úgy hangozhat, mintha rossz lett volna a könyv, pedig egyáltalán nem volt az. Nagyon sok kellemes pillanatot szerzett, és egyáltalán nem bántam meg, hogy a kezembe került.





Megjegyzések

  1. Kedves Nancy!
    Igen tudom nem ide kéne írnom az ügyes bajos dolgaimat de műszaki analfabétaként nem találtam az e-mailt. Így kérlek ne haragudj, de én ide írok.
    Szóval tanácsot szeretnék kérni tőled. Mit olvassak? [Most belegondolok, hogy vajon egy nap hányszor kérdezik meg ezt Tőled, haha :)]
    De van egy két feltételem:
    - magyar legyen
    - elérhető legyen (mert már sajnos jártam úgy, hogy ajánlottak egy könyvet. de sehol az ég adta világon nem lehetett megvenni. Egyszerűen eltűnt a föld színéről.)
    - romantikus legyen --> na jó ez szintén furán hangzik. hadd magyarázzam meg: épp most fejeztem be egy nagyon szép,(nagyon csöpögős) romantikus sztorit (Vizet az elefántnak, egyébként imádtam) de most valami könnyedebbre vágyom. Remélem érted mire gondolok. Példának erejéért: szerettem a Hush,hush-t a maga tiniszerelem + egy kis erotika bájával.
    Szóval valami hasonlót szeretnék. És megint sikerült kisregényt írnom...
    Előre is köszönöm. :))
    Petra

    VálaszTörlés
  2. Ó és elfelejtetem: kérlek ne legyen 6000 kötetes, perpillanat arra nem futja a büdzsé :))
    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Petra!

      Nincs semmi baj, hogy ide írtál. :) Egyébként ha legközelebb keresed az email címet, akkor az oldal tetején a "Kapcsolat" fülre kattintva megtalálod. :)
      Most pedig nézzük, mit is tudok ajánlani neked.
      Első körben Stephenie Meyer A burok című könyvét ajánlanám figyelmedbe. Szerelmes sztori pici fantasyval, sci - fi-vel körítve. Az első 100-150 oldal vontatott, de ne add fel, onnantól imádni fogod.
      A másik ajánlatom a Perfect Chemistry Simone Elkelestől. Ez egy trilógia első része, de a folytatásai még nem jelentek meg.
      Aztán van még az Angyalsors Cynthia Handtől, ami műfajra olyan, mint a Csitt, csitt. Ez is trilógia, de még csak az első rész jelent meg belőle, és szeptemberben jön a folytatás.
      Sophie Kinsella Tudsz titkot tartani?; Emlékszel rám?; Segítség kísértet című könyvei mind önálló kötetek. Romantikusak és viccesek.
      Ezen kívül Nicholas Sparks könyvei közül szerintem bármelyiket kezedbe veszed, nem fogsz csalódni.Különösen ajánlom Az utolsó dalt tőle.
      Azt hiszem, hirtelen ennyi. Remélem találsz majd köztük olyat, ami igazán elnyeri a tetszésedet. :) Ha igen, nyugodtan írd majd meg melyiket választottad és mi volt a véleményed róla. :)

      Üdv: Nancy

      Törlés
    2. Kedves Nancy!
      Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat. És egyáltalán a válaszodat is :)
      Fúú van ám választék. Már csak a pénz kell rá összegyűjteni. De majd lassacskán az is meglesz
      Még egyszer köszönöm. :)
      Petra

      Törlés
  3. a könyv egy kicsit emlékeztetett Nicholas Sparks Kedves John-jára,ami nagyon tetszett.pont ezért tervezem ezt is elolvasni:)
    a könyvekkel pedig,amiket Petrának ajánlottál nagyon egyetértek:) főleg a Burokkal:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár a Kedves Johnnak csak a film verzióját láttam, de az alapján valóban hasonlít egy kicsit. :) De tényleg csak egy kicsit. Ennek egészen más a végkimenetele.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)