figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2012. július 3., kedd

Jay Asher - Carolyn Mackler: The Future of Us (Kezünkben a jövőnk)

1996-ban járunk. Josh és Emma világéletükben szomszédok voltak, és a legjobb barátok is. Azonban tavaly novemberben minden megváltozott közöttük, amikor Josh családja postán megkapta az Amerikai Online Cég (AOL) CD-jét, és az édesanyja átküldte Emmához, hogy a lány feltölthesse az anyagot az új számítógépére. Amint bejelentkeznek, automatikusan a Facebook oldalára lépnek be – csakhogy a Facebookot még fel sem találták! Legnagyobb döbbenetükre feltárul előttük a tizenöt évvel későbbi életük. Később valahányszor újra ránéznek a profiljukra, azt látják, hogy a jövőjük is megváltozik. Miközben az életükben bekövetkező eseményeket próbálják feldolgozni, kénytelenek szembenézni azzal, mit csinálnak jól és rosszul – a jövőben. A nagy sikerű Tizenhárom okom volt…szerzőjének új regénye a Facebook nélküli világba kalauzol vissza, és bebizonyítja, hogy minden döntésünk hatással van az életünkre. Facebook-függőknek kötelező olvasmány!
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

A szerző Tizenhárom okom volt című könyvét még jóval a magyar megjelenés előtt olvastam, és nagyon tetszett. Éppen ezért vártam, hogy végre a kezembe foghassam az író következő könyvét.

1996-ot írunk, szélessávú internet, Facebook, mp3 lejátszók, okostelefonok , meg majdnemhogy mobiltelefonok nélküli időket. Josh és Emma együtt nőttek fel, de jó viszonyukat egyetlen apró dolog egy pillanat alatt tönkretette. Ám a fordulat akkor következik be, mikor Josh cd romja által rátalálnak a nem létező Facebookra és bepillantást nyernek jövőjükbe. Ám vigyázniuk kell, mert a jövő nagyon képlékeny, és minden apró jelenbeli mozdulatuk, hatással van későbbi életükre.

Jó kis könyv volt ez, könnyed olvasmány egészen érdekes alaptörténettel.. Fura volt visszautazni abba az  időbe, amikor az internet meg a számítógép és a mobiltelefon még luxus volt.
Mi történik, ha valaki ismeri a jövőjét, és képes változtatni rajta, ha épp nem nyerte el a tetszését? Tisztában vagyunk azzal, hogy valójában mit változtat, mit okoz 1 aprócska tettünk, döntésünk, a nagyokról már nem is beszélve?
Ezekre és hasonló kérdésekre is pórbál választ keresni a könyv Emma és Josh  történetén keresztül, de a lényeg egy és ugyanaz, minden mozzanatunk kihatással van a jövőnkre, sőt sokszor nem csak a m iénkre.
Emma és Josh a két elbeszélő, kettejük szemén keresztül követhetjük a világ történéseit, hogyan próbálnak dűlőre jutni  jövőjükkel, de elsősorban jelenlegi önmagukkal.
Végre sikerült egy olyan könyvet kezembe venni, ahol tényleg a koruknak megfelelően viselkedtek a szereplők, ami már nagy szónak számít.
Emma bizonytalan, és tapasztalatlan a korából adódóan. Azon a megmozdulásán nagyon jót nevettem mikor kiöntött egy vázányi vizet a szőnyegére majd gyorsan megnézte ez mennyit változtatott jövőbeli énje helyzetén.
Josh megfontoltabb mint a lány, és szkeptikusan szemléli az eseményeket, sejti, hogy nem nagyon kellene piszkálni meg módosítani a dolgokat, de mivel a kísértés nagy, ő sem tud végül ellenállni a csábításnak. Ennek ellenére ez a helyzet jócskán próbára teszi barátságukat. Ami nem is csak barátság, hisz alakulgatott köztük valami több is, amíg nem történt egy bizonyos dolog. Ám a kapcsolatuk minden fronton nagyon instabil, még akkor is ha Josh szeretné szorosabbra fűzni a szálakat.
Viszont azért pozitív következményei is lesznek a facebookos kalandjuknak, hiszen Emma közelebb kerül apjához és mostohaanyjához, Josh pedig bátyjához.
A történet vége pont jó. Olyan kis boldog, aranyos, pontosan olyan, amilyenre számít az olvasó, de ehhez nem is illett volna más befejezés.
A történet egyébként 5 napot ölel fel, de egy nagyon mozgalmas 5 napot..
Kikapcsoló aranyos olvasmány és még talán egy kis gondolkodni valót is tartogat az arra fogékony közönségnek. És ahogy a fülszöveg is írja: Facebook függőknek kötelező.
Ősszel magyarul is érkezik a könyv Kezünkben a jövőnk címmel, addig is itt a feliratos trailer :
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)