Ugrás a fő tartalomra

C.J. Daugherty: Night School (Night School 1) - (A cimmeria titka)

Mikor mindenki hazudik, kiben bízhatsz?
Allie Sheridan egy problémás középosztálybeli lány. Élete kisiklott, mikor bátyja megszökött otthonról.  A szülei nem törődnek vele, és tulajdonképpen semmivel sem. Épp most tartóztatták le. Ismét.
Amikor a Cimmeria Akadémiára küldik, úgy gondolja , hogy csak egy flancos javítóintézet, és, hogy mindösszesen csak annyit kell tennie, hogy beilleszkedik egy időre, amíg vége nem lesz az iskolának.
De ennél nagyobbat nem is tévedhet.
A Cimmeria Akadémia korántsem szokványos iskola, szabályai igencsak elavultak. A számítógép, és a telefon nem megengedett. A diáksereg a tehetségesek, a kemények és a kiváltságosok furcsa keveréke. És ott a  titokzatos Night School is, egy titkos társaság, amely tevékenységének még az említése is tiltott mindenki számára.
A nyári bálon történt halálesetet követően Allie elkezdi felfedezni, hogy az iskola és a családja egyaránt részese valami jóval sötétebbnek, mint amit valaha is el tudott képzelni. Miért hazudtak neki szülei?  Kik az ellenségei? És mi folyik valójában a Cimmeria Akadémián?
 (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)
  
Érdekesen kezdődött a könyvvel a kapcsolatom. Emlékszem, hogy megakadt a szemem a borítón, ahogy az elkövetkezendő megjelenéseket nézegettem még tavaly év végén.
Aztán azóta kicsit beleuntam a vámpíros sztorikba, arról nem is beszélve, hogy több helyen olvastam, hogy nem épp jó a könyv, úgy hogy lekerült a közvetlen várólistámról. Aztán Gigivel (kivel mással :D) sikerült fogadást kötnöm, melynek lényege az volt, hogy 1 hét alatt kellett kiolvasnom ezt a könyvecskét.
Örömmel jelentem, hogy a fogadást megnyertem, sikerült végeznem az elolvasásával 5 nap alatt, pedig jelenleg épp YA undoromat élem, igaz erre is megvan a magyarázat... 

Allie problémás lány, párszor már meggyűlt a baja a rendőrséggel, viselkedése miatt többször kellett iskolát váltania. Most is épp egy ilyen helyzet előtt áll, ám ez most mégis más. Egy olyan iskolába megy, amiről senki nem hallott. Furcsák a szabályok, furcsák a diákok. Ám Allie-nek nem ez lesz a legnagyobb problémája. Valaki szemet vetett a diákokra és kiváltképp Allie-re. Vajon ki tudják nyomozni, hogy ki az ellenség, mielőtt megtörténik a baj? 

Először is ott kezdeném, hogy jól nyakon vágnám azt, aki ezt a könyvet bekategorizálta. EZ NEM FANTASY! Egy deka varázslat, sárkány , tündérke, vámpírka, vérfari nincs benne. Semmi. Ez egy sima tinikrimi természetfeletti lények nélkül. Úgy álltam neki én is, hogy na, megint egy vámpíros Ya könyv, de a fogadás az fogadás, nehogy már alulmaradjunk. Aztán, úgy a történet 84% körül felötlött bennem, hogy ez bizony nem fantasy, hanem csak egyszerűen el lett címkézve. 
Viszont így egész jó kis sztori kerekedett belőle, könnyedén sikerült kiolvasnom 1 hét alatt és még élveztem is, minden hibájával együtt. Mert sajnos hibákban bővelkedik rendesen, hemzseg a tipikus, mai YA bakiktól. De haladjunk szépen sorjában. 
 Mikor Allie bekerült az új iskolájába a Cimmeriába, elkapott az a misztikus, dark hangulat, ami Lauren Kate Fallenjét is jellemezte. Mivel én azt a hangulatot nagyon szerettem, ezzel a könyvvel is hamar jóban lettünk. Persze itt is van a gazdag, jó pasi, aki után bomlanak a lányok (Sylvain), meg van a nem annyira gazdag, bunkó pasi, akiért még jobban rajonganak a csajok (Carter). nálam utóbbi győzött xD  Vannak az ellenségeskedő, területféltő libák, akik azzal vannak elfoglalva, hogy megkeserítsék az újonnan érkezett versenytárs életét, ezért keresztbe tesznek neki ott, ahol csak tudnak. 
Ez eddig abszolút sablon. Ám itt vett egy fordulatot a dolog, hiszen egy fantasyban az jönne, hogy kiderül valamelyik szereplőről (vagy akár többről is), hogy vámpír/angyal/vérfarkas/kutyafüle. De ez itt elmarad és ettől már jobb lett a könyv. Szimpla emberekkel van dolgunk, illetve, hát mégsem annyira szimplákkal, hiszen majdnem mindannyian befolyásos emberek leszármazottai. Az iskolán belüli Night School tagjai pedig a legbefolyásosabbak, hisz aki tag, annak haláláig le van zsírozva a jövője és magas rangú katonai, politikai vezetővé válik majd. 
Tetszett ez az elit iskola elgondolás nagyon, talán ezért is kedveltem meg annyira a könyvet. Aztán jött még bele a gyilkosság meg a tűz is, ami egy kicsit még érdekesebbé tette. 
Nem azt mondom, hogy kiszámíthatatlan a könyv, mert jó pár dolgot előre ki lehet találni, de mégis lekötött a hibák ellenére is. És akkor ezzel el is érkeztünk a negatívumokhoz, amiből nem szeretnék sokat kiemelni, csak a legnagyobb baromságokat, amik felett egyszerűen képtelen voltam átsiklani. 
Az első amin fennakadtam, az az volt, hogy elvileg Allie karaktere nagyon zűrös, balhét balhéra halmoz és a rendőrségen köt ki nem egyszer emiatt. Azonban ebből a zaklatott énjéből az egész történet alatt nem lehet semmit látni. Olyan, mint egy szelíd kis kezes bárány. Valahogy ez annyira nem állt össze. Az első fejezetben épp azt a csíntevését látjuk, amiért az új iskolába került. De valahogy mintha az egy teljesen más személy lett volna.
 A másik, ami furcsa volt, hogy az iskola teljes luxus. Mindent megadnak a diákoknak. Egy olyan aranykalitka - féleség, azt leszámítva, hogy semmilyen modern kütyüt nem nagyon használhatnak. Tehát olyan, mint tv, rádió meg számítógép meg telefon, nem létezik az intézményen belül. Nyilvánvalóan ez mind hozzátartozik azokhoz a biztonsági intézkedésekhez, amelyek azt hivatottak elősegíteni, hogy titokban létezhessen az iskola. Ezt még el is hinném, de az már egy kicsit durva volt, hogy bármi történik, tényleg bármi, soha nem hívják ki a rendőrséget, mentőket, tűzoltókat. Amikor megölték az első áldozatot, akkor is iskolán belül oldották meg valahogy az ügyet, állítólag a szülők beleegyezésével, de ez akkor is iszonyatosan sántított. 
A harmadik dolog. Van ez a gazdag jó pasi Sylvain. Aki állítólag baromira szerelmes a mi drága kis főhősnőnkbe. Ám az első adandó alkalommal leitatja és megpróbálja megerőszakolni. Lehet, hogy én vagyok maradi, de valahogy nem így képzelem a szerelem megnyilvánulását. 
Aztán a legnagyobb hiba, ami annyira tipikus baki, hogy már – már szinte fájdalmas. Ha veszély van, és azt mondják Allie-nek, hogy maradj nyugton itt, a fák közt, itt nem eshet bajod, persze, hogy nem marad ott, Miért is maradna? Inkább berohan a lángoló épületbe, mert az jó buli. Mindig az ellenkezőjét csinálni annak , amit mondanak az embernek. Vajon, ha egyszer azt mondaná valaki az ilyen kalandvágyó karaktereknek, hogy rohangáljanak az ellenség előtt/mellett/ között, meg rohanjanak be a veszély közepébe mint a mérgezett egerek, akkor lehet, hogy egyhelyben maradnának? 
Azonban, ha ezeket a hibákat elnézzük, akkor egy egész jó kis könyvet kapunk. Nyilván baromi sok szál nyitva maradt (kb. semmire nem kaptunk választ, kivéve talán arra, hogy Allie mit keres az iskolában), de ez magyarázható azzal, hogy egy újabb sorozatról beszélünk. A második rész Legacy címmel fog megjelenni 2013. januárjában. 
A borító remélem legalább olyan jó lesz , amint az első részé. Én is akarok olyan színű hajat, mint amilyen a csajszinak van az első rész borítóján.


Megjegyzések

  1. nekem nagyon tetszett, és szinte mindenben egyet is értek veled.:)

    nem is tudom, nekem nem volt akkora a törés Allie viselkedésében. mert ugye az új suliban elég sok mindent bevállal, amitől egy szende lány valószínűleg elszaladna. tetőkön mászkálás, meg ellenszegülés az utasításoknak, úgyhogy sztem pont annyi kalandvágy és balhésság van benne, mint előtte.
    a suli belterjessége nekem azért nem szúrt szemet, mert ha létezhet egy közeg, ami kitermeli a világi vezetőket, akkor az ilyesmiket minimum házon belül fogják intézni, mint ahogyan léteznek ilyesmik a valóságban is, ebben én biztos vagyok.
    a harmadikkal nem tudok vitatkozni, de sztem ez szimplán emberi viselkedés. vannak azok, akik vészhelyzetben álldogálnak, és várnak, hogy valaki tegyen valamit, és vannak azok, nagyon kevesen, akik ilyenkor minden racionalitást mellőzve megmozdulnak, és mondjuk berohannak az égő házba, vagy benyomnak egyet a rablónak, meg hasonlók.

    talán pont ezért, mert én meg tudtam magamnak magyarázni ezeket a dolgokat, egyáltalán nem látom semmi hibáját a könyvnek, inkább csak azt sajnálom, hogy nem sikerült kirobbanni a sok klisé közül semmivel. de hátha a következő kötetben be tud valamit újítani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam az iskolai betörés/rongálás és a szabályoknak való ellenszegülés közt óriási a szakadék. Utóbbit manapság szinte már majdnem minden diák/fiatal csinálja, míg előbbit csak a rosszabbak. Talán ezért is éreztem, hogy Allie "lenyugodott" magához képest.
      A vészhelyzetben visszafutást azért emeltem ki, mert ez valahogy a legtöbb YA főhősnél megjelenik, és nem feltétlenül bátorságból teszik azt, amit tesznek.

      Egyébként, én is nagyon remélem, hogy a következő részben lesz még valami, amitől még jobb lesz a sorozat, illetve inkább azt mondanám, hogy különleges. Megérdemelné, mert jó kis kezdet volt ez.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)