Ugrás a fő tartalomra

Nagy számadás 2015.


Nincs év statisztika nélkül. Valahogy elengedhetetlenné vált az év végi könyves önreflexió eme formája. Olyan jó látni összegyűjtve a legjobbakat, a legszebbeket, a legújabb kedvenceket, egyszóval a legeket, az őket kísérő számadatokról már nem is beszélve (legalábbis a legtöbb esetben).
A formula maradt, a szempontok a tavalyi hasonló bejegyzés szempontjai, nem változtattam (ami bevált, azon ne változtass).


Olvasott könyvek száma: 81 + 1 folyamatban
Azt hiszem, mióta vezetem az olvasásaimat, nem szerepelt ekkora szám év végén. Ez oldalszámban sacc per kb. 26.000 oldalt jelent ( a folyamatban lévő regény nélkül 25.991). Idén nagyon sokat olvastam, de ez főként a nyárra összpontosult, akkor nagyon belehúztam és ez igencsak megdobta a végeredményt. Mindenesetre a tavalyi 60-hoz képest, ez igencsak jó teljesítmény. Meg amúgy is, szóval büszke vagyok magamra.

Angolul olvasott könyvek száma: 70
Itt szintén pozitív rekord született, ennyit még soha nem olvastam angolul egy évben. Ez az olvasott könyveim 86%-a. VÉGRE sikerült átlépnem a 71%-os határt.

Magyar szerzőktől olvasott könyvek száma: 4
Örülhetnék, hogy ez a szám is emelkedett a tavalyihoz képest, de ha őszinte vagyok, nem tehetem. A négyből három szakkönyv volt, egy meg mesekönyv. A magyar kortárs szerzőkkel és regényeikkel továbbra is hadilábon állok, nincs ezen mit szépíteni, és őszintén szólva amilyen megnyilvánulásokat látok némelyek részéről, nem is ég bennem a vágy, hogy ezen változtassak, De ezt a gondolatot most elhessegetem, mert statisztikai idő van és morgolódásnak nincs helye.

És most jöjjön a fekete leves, következzenek a sorozatos adatok!
Sorozatkezdő kötetek száma:19 
Sok. Nagyon - nagyon - nagyon - nagyon sok. De nem tehetek róla, ha egyszerűen elcsábítanak. Esendő vagyok!

Sorozatbefejező kötetek száma:8
*csendben sír a sarokban* Az a baj, hogy a sorozatok általában 4+ részesek, így rontják az esélyeimet arra, hogy befejezzem őket. De tényleg, nem az én hibám. (igen, némi hárítás szagot érzek a levegőben)

Sorozatrészek száma: 25
Ezen legalább lemérhető, hogy a látszattal és a befejezett sorozatok számával ellentétben haladok a sorozataimmal.  Tényleg az a gond, hogy túl sok részből állnak.  

Önálló könyvek száma:25
Ez a szám majdnem ennyi volt tavaly is, úgyhogy nem aggódom. Igyekeztem azért ilyeneket is kinézni magamnak. Jövőre a sorozatoké lesz a főszerep, de törekszem majd arra, hogy kb. ennyi meglegyen 2016-ban is.

2015. kedvenc könyve:
Ez minden kétséget kizáróan az Illuminae. Nem tudom, hogy a stílusban, a szerkezetben, a formátumban vagy a karakterekben rejlik a sikere, de mindenesetre kilóra megvett magának. Ha már kijött volna a folytatás, az is késő lenne...

2015. legrosszabb olvasmánya:
A beavatott trilógia befejező részéé, A hűségesé lett ez a titulus bármennyire is sajnálom. Rég volt olyan, hogy egy könyv ennyire ne kössön le.

A könyv, amiről úgy hitted, hogy szeretni fogod és izgatott voltál miatta, de aztán csalódtál?
Jennifer Niven: All the Bright Places. Annyira szerette mindenki, én meg annyira nem. Valószínűleg túl nagyok voltak az elvárásaim.

A legnagyobb (pozitív vagy negatív) meglepetéssel szolgáló könyv 2015-ben
Elizabeth Scott: Heartbeat. Sajnos az év negatív meglepetése lett ez a regény. Nem is hittem el, hogy ugyanaz az írónő írta, aki a Living Dead Girlt meg a Grace-t.

A legtöbbször másoknak ajánlott könyved 2015-ben?
Nem is tudom. Talán az Illuminae vagy A marsi.

Legjobb sorozat, amit 2015-ben kezdtél? Legjobb 2015-ös folytatás? Legjobb sorozatzáró 2015-ben?
2015-ben felfedezett új, kedvenc íród?
A legjobb sorozat a Ghost Bird (C.L.Stone), rég hozott annyira lázba könyv, mint ez, mégha mostanra kicsit alább is hagyott a hatalmas rajongás.
Legjobb folytatás a Fekete őr Testvériség legújabb része, a The Shadows
Legjobb sorozatzáró a kedvenc sorozatom utolsó kötete, az C.J Daugherty - féle Endgame vagy a másik kedvencem, a The Ruby Circle Richelle Mead tollából.
Jay Kristoff és Amie Kaufman lettek az új kedvenceim, aki egy ilyen könyvet ír, azt csak szeretni lehet.

Legjobb könyv, ami egy olyan műfajhoz tartozik, amit nem igazán olvasol/ami a kényelmi zónádon kívül esik?
A Marsi. Nem gondoltam volna, hogy egy sci-fi jellegű regény ennyire fogok szeretni.

Az a 2015-es olvasásod, aminek a legnagyobb a valószínűsége, hogy jövőre újraolvasod?
Illuminae. Legszívesebben most nekiállnék, de önmegtartóztatok és csak akkor olvasom majd újra, amikor kijön a folytatás.

Kedvenc borítód a 2015-ös olvasmányaid közül?
Na, ez nekem való kérdés. Igaz, most valahogy nem voltam annyira elkényeztetve borító szempontból, bár így is van 3 nagyon kedvenc.
Collide (bár a könyv borzalmas volt) Black Iris és Fire & Flood


Legelgondolkodtatóbb/életet megváltoztató könyv 2015-ben?
A kis herceg, igaz ez csak újraolvasás volt. Viszont ha újat kell mondanom, akkor Tricks Ellen Hopkinstól és a Damaged Cathy Glass-tól.

Legrövidebb és leghosszabb könyved 2015-ben?
The Butter Battle Book (Dr. Seuss) a maga 42 oldalával a legrövidebb idei könyvem, míg a leghosszabb Ellen Hopkins: Tricks  627 oldalas vastag, féltégla mivoltával. (Még jó, hogy kindle-n olvastam...)

A könyv, ami megsiratott, vagy csak majdnem megríkatott idén?
Cathy Glass: Damaged Nagyon nehéz, megterhelő témájú könyv, nekem főleg.

Egy új, kedvenc könyves blog/booktuber, amit 2015-ben fedeztél fel?
Sajnos idén nem volt időm annyit gép mellett tölteni, hogy újakat felfedezzek, örültem, hogy a megszokottakat tudom követni. Reméljük ezen jövőre tudok változtatni,

Kedvenc posztod, amit idén írtál?
A marsi és a Grace. Mindkettő elég gördülékenyen ment és egészen meg voltam elégedve a végeredménnyel, ami nálam nagy szó, mert általában sosem vagyok teljesen elégedett a bejegyzésekkel.

Kedvenc olyan posztod, ami nem kritika/vélemény/értékelés volt a blogodon?
A könyvjelzős posztomat nagyon szerettem. Olyan jó volt végignézegetni, milyen kincsek is rejtőzködnek a gyűjteményben, a vágyottakról nem is beszélve.

Legjobb esemény, amin idén részt vettél? (dedikálások, fesztiválok, virtuális események, stb.)
A könyvfesztivál nem maradhat ki, az mindig nagy buli, és már évek óta hagyomány, hogy Absractelffel közösen vetjük be magunkat a standok forgatagába.

Az a bejegyzésed, ami szerinted több szeretetet érdemelt volna?
Rob Thomas: Mr. Kiss and Tell. Az egyik legnagyobb szívfájdalmam, hogy az általam olyannyira imádott világ és regény ennyire keveseket érdekel. Pedig tudom, hogy itthon is vannak Veronica Mars rajongók szép számmal.

Sikerült befejezned valamilyen olvasási kihívást vagy célt, amit év elején tűztél ki magadnak?
Persze, a goodreads chellenge az, ami sikerült. A többi sikeréről vagy sikertelenségéről a kihívásos posztomban írtam.

Végül lássunk egy kis blogos számvetést. 
2015- ben ezzel a bejegyzéssel együtt 84 -et írtam, amiből 44 könyves vélemény. Ez így egészen jól hangzik. A többi bejegyzés tag-ekből és az állandó rovatokból állt össze. Az összegzés és a megjelenéses poszt nagyon bevált, a szívemhez nőtt, úgyhogy ezek jövőre is megmaradnak.

A legnézettebb bejegyzés címet Jamie McGuire Beautiful Oblivion regényéről szóló poszt kapja, a legkevésbé nézett poszt pedig (ezeknél mindig kicsit vérzik a szívem) a 2. Veronica Mars regény, a Mr. Kiss and Tell lett. Ez külön szomorúság nekem, mert imádom mind a filmet, mind a könyveket.

Júniusban írtam a legtöbb posztot a blogra, novemberben pedig a legkevesebbet. A november magyarázható azzal, hogy akkor csúcsosodott ki az írásundorom. Nem volt kedvem írni, csak olvasni, olvasni, olvasni. 
De ahogy elnézem, tavaly is a november lett a leggyengébb láncszem, úgyhogy aggodalomra semmi ok.

Ez hát az év számokban. Azt hiszem nincs okom panaszra, jó kis évet zárhatok könyves szempontból. Avattam sok új kedvencet, elbúcsúztam kedvencektől, emellé befért néhány apró csalódás is, de a mérleg nyelve még akkor is a pozitív irányba billent. Remélhetőleg a jövő évem is legalább ilyen jó lesz.

Ezúton kívánok mindenkinek nagyon boldog új évet! Jövőre találkozunk! ;)

Megjegyzések

  1. "A magyar kortárs szerzőkkel és regényeikkel továbbra is hadilábon állok, nincs ezen mit szépíteni, és őszintén szólva amilyen megnyilvánulásokat látok némelyek részéről, nem is ég bennem a vágy, hogy ezen változtassak"

    Úúú, ezt ki tudnád fejteni bővebben, akár privátban? Nem nagyon olvasok blogokat (te mondjuk kivétel vagy, de ide is csak kb havonta egyszer jutok el^^"), meg könyves fórumokat, szóval nekem mindenféle megnyilvánulás kimaradt, de amúgy egy ideje kicsit tudatosabban keresem a magyar könyveket és többnyire pozitívan teszem le őket.
    Az Illuminae-t most miattad felvettem a wishlistemre, remélem még év elején eljutok odáig hogy el is olvassam.

    VálaszTörlés
  2. Persze, mindjárt írok neked üzenetet goodreads-en. Nem olyan nagy dolog ám, csak a sokadik kicsi.

    Az Illuminae-nek nagyon örülök, remélem tetszeni fog! :) Üdítő volt a sok klisés ya között. Nem mondom, hogy mellőzi az összes klisét, de a formátum sokat dob a sztorin.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)