Ugrás a fő tartalomra

Nagy számadás 2014.

Idén is elkészítettem a statisztikát, illetve csak részben az, hiszen inkább a 2014-es könyves legeket gyűjtögettem össze néhány számadattal kiegészítve. 
A szempontok egy része Abstractelftől származik, akiknek innen is köszönöm, hogy megengedte, hogy kölcsönvegyem tőle! (köszike! :D)
Lássuk tehát azt a bizonyos medvét!



Olvasott könyvek száma: 60 + 1 folyamatban
Ez igencsak kevesebb, mint a tavalyi, de kicsit besűrűsödött az életem és még nem sikerült tökéletesen alkalmaznom az időbeosztás technikáját. Reméljük jövőre jobban sikerül majd.
Ez egyébként 21.396 oldalt jelent.

Angolul olvasott könyvek száma: 43
Ez is kevesebb, mint a tavalyi szám, de arányaiban kb. ugyanott vagyok, ugyanis ez 70%-a az olvasott könyveimnek, tavaly meg 71%-volt.

Magyar szerzőktől olvasott könyvek száma: 2
Feladtam a próbálkozást. Már nem erőltetem. Talán majd jövőre...

Sorozatkezdő kötetek száma:13
A tavalyi 20 feletti számhoz képest ez hatalmas előrelépés. Tudatosan próbáltam nem sok új sorozatot elkezdeni, hanem haladni a megkezdettekkel. Ez lett belőle.

Sorozatbefejező kötetek száma:4
Ez viszont lehetett volna több is egy kicsit. Ez a szám jövőre is meglesz az előzetes tervek szerint, a többit meg majd meglátjuk. De ilyen tempóban sosem végzek a sorozataimmal, az biztos. Rá kell feküdnöm a témára 2015-ben.

Sorozatrészek száma:16 
Ez az arány siralmas és alátámasztja azt, a fentebb tett kijelentésemet, hogy az életben nem fogok végezni a sorozataimmal. Ez összesen 26%-a az olvasott könyveimnek.

Önálló kötetek száma:22
Hát, ez is lehetett volna egy picit több, de ez az év úgy látom valahogy nem a tavalyi számok túlszárnyalásáról szólt.

2014. kedvenc könyve:

Itt két könyv áll tiszta holtversenyben. Egyszerűen nem tudom, melyik volt a legjobb. 
A címet a Ten Tiny Breath és a The Retribution of Mara Dyer kapja.

2014. legrosszabb olvasmánya
Erre hála a jó égnek csak egy jelölt van: Lisa Luedeke: Smashed

A könyv, amiről úgy hitted, hogy szeretni fogod és izgatott voltál miatta, de aztán csalódtál?
Anne Osterlund: Salvation. Az írónő is megkeresett, rettentően nagy reményekkel álltam neki, de csak egy olcsó, halvány Perfect Chemistry másolatot kaptam.

A legnagyobb (pozitív vagy negatív) meglepetéssel szolgáló könyv 2014-ben
Angela Morrison: Sing Me to Sleep - Annyira nem ezt vártam a könyvtől, de örülök, hogy végül ezt kaptam. Nagyon jó volt.

A legtöbbször másoknak ajánlott könyved 2014-ben?
A Night school és a Mara Dyer sorozat. Szerintem többen már rosszul vannak tőle, annyiszor akartam rábeszélni őket.

Legjobb sorozat, amit 2014-ben kezdtél? Legjobb 2014-es folytatás? Legjobb sorozatzáró 2014-ben?
2014-ben felfedezett új, kedvenc íród?
A legjobb sorozat a The Heist, amit idén kezdtem. Rég nem nevettem annyit könyvön, mint Nick és Kate kalandjain, alig várom a következő kötetet. A legjobb folytatás címét C.J.Daugherty: Resistance érdemli a függővégével együtt. A legjobb sorozatzáró a Mara Dyer sorozat 3. része lett (bár még nem fejeztem be, de simán megelőlegezem neki).
A új kedvenc íróm pedig Rick Yancey. Ki ne szeretné őt miután elolvasta a The 5th Wave-et?


Legjobb könyv, ami egy olyan műfajhoz tartozik, amit nem igazán olvasol/ami a kényelmi zónádon kívül esik?
Ez nem lehet más, mint Steinbeck és az Egerek és emberek. A legjobb!

Az a 2014-es olvasásod, aminek a legnagyobb a valószínűsége, hogy jövőre újraolvasod?
Rebecca Donovantől a What If. Tipikusan olyan könyv, amiben minden újraolvasásnál valami mást találsz.

Kedvenc borítód a 2014-es olvasmányaid közül?
A The Sea of Tranquility, a Teny Tiny Breath és a Sing Me to Sleep borítója. Utóbbinak egyszerűségében rejlik a szépsége.




Legelgondolkodtatóbb/életet megváltoztató könyv 2014-ben?
Steinbeck: Egerek és Emberek. Azt hiszem, ezt nem nagyon kell magyarázni.

Legrövidebb és leghosszabb könyved 2014-ben?
Legrövidebb: Steinbeck: Lement a Hold (115 o.), leghosszabb: J.R.Ward: A király (684.o.)

A könyv, ami megsiratott, vagy csak majdnem megríkatott idén?
Ilyen több is volt, a teljesség igénye nélkül: Ellen Hopkins - Smoke, Jodi Picoult: Törékeny (az a nő kegyetlen!), Angela Morrison: Sing Me to Sleep


Egy új, kedvenc könyves blog/booktuber, amit 2014-ben fedeztél fel?
Egy Little Book Owl nevű ausztrál booktubert kell itt megemlítenem. Nagyon kis lökött, de szeretem a videóit és nagyon hasonlít a könyves ízlésünk.

Kedvenc posztod, amit idén írtál?
S.C. Stephens: Thoughtless c. könyvéről. Rettenetesen kiakasztott a könyv, de viszonylag hamar összeállt róla a poszt, amit nagyban az érzelmeim vezéreltek.

Kedvenc olyan posztod, ami nem kritika/vélemény/értékelés volt a blogodon?
Talán a C.J. Daugherty interjú, amit fordítottam. Azt nagyon élveztem.

Legjobb esemény, amin idén részt vettél? (dedikálások, fesztiválok, virtuális események, stb.)
Két ilyen volt, az egyik a Ruta Sepetys dedikálás volt, amin sikerült részt vettem. Rettenetesen fura, de nagyon jó élmény volt. Ott ülve kissé szürreálisnak tűnt, hogy szinte karnyújtásnyira ott ül ez a fantasztikus írónő, és olyan lelkesedéssel válaszol a kérdéseinkre, hogy az valami félelmetes. És amilyen szépen beszélt.... zene füleimnek. 
A másik természetesen az egyik legnagyobb könyves "buli", a Könyvfesztivál volt, amit Abstractelf társaságában töltöttem többek között. Mindkét esemény nagyon emlékezetes maradt.

Az a bejegyzésed, ami szerinted több szeretetet érdemelt volna?
A Silver Shadows-ról és a Resistance-ról készül bejegyzésem. Mindkettő a szívem csücske és mindkettő a legkevésbé nézett posztjaim közé tartozik legnagyobb bánatomra. 

Sikerült befejezned valamilyen olvasási kihívást vagy célt, amit év elején tűztél ki magadnak?
Igen, konkrétan 2 challange volt, amit kitűztem magam elé, a goodreads challenge, ahol 60 könyv olvasását terveztem idénre, ezt sikerült is teljesíteni. Emellett volt a várólista csökkentés, amit szintén sikeresen teljesítettem. Ezen kívül csak kisebb kihívások voltak, csereolvasások megy ilyesmik, de ezek nincsenek "hivatalosan" dokumentálva, mert spontán ötletek voltak.

Végül lássunk egy kis blogos számvetést. 2014- ben ezzel a bejegyzéssel együtt 99 -et írtam, amiből 47 könyves vélemény, a többi megoszlik a töltelékek között. Még egyet tervezek, hogy kerek számmal zárjuk az évet.

A legolvasottabb a The Power of Six a maga 2182 megtekintésével, őt szorosan követi 1768 megtekintéssel a The Edge of Alwasy, majd a bronzérmes Végre szeretők (FTT #11) 1402-es számmal. De, hogy ne csak a legjobbakat emeljem ki, nézzük  legkevésbé nézetteket. 

Sajnos a klasszikusok még mindig nem örvendenek nagy népszerűségnek, ez jól látszik abból is, hogy a legrosszabb háromból kettő az. A legkisebb nézettsége az Egerek és embereknek van (33). Viszonylag friss bejegyzés, talán még lesz jobb is. A második legkevésbé olvasott bejegyzés a Koldus és királyfi (35), ami szintén szomorú, mert nagyon jó kis történet. A harmadik legkevesebb megtekintéssel a Sing me to Sleep  rendelkezik, ami szintén nagyon friss, tehát van esélye javítani, de jelenleg a sereghajtók között szerepel.
A legaktívabb hónapom az október, a leglustább pedig a november lett, ekkor írtam ugyanis a legkevesebb bejegyzést.

Ennyi lenne hát a blog 2014-es éve számokban és legekben. Mint már említettem, holnap még lesz egy poszt, aztán bezárom ezt az évet. 

Megjegyzések

  1. Beszélj már rá Mara Dyerre, pls :D Nem is tudom, mióta várólistás az a könyv nálam, de valahogy sosem tudom rávenni magamat, hogy neki is álljak.
    Egyébként meg jéjj Little Book Owlra, imádom a csajszit, tényleg jól írtad, kis lököttke :D
    (Annak meg külön örülök, hogy terjed ez a kis számadásos poszt :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. OLVASD, MERT JÓ! :D Egyébként kicsit olyan, mint a Darkest powers trilógia, ha ez mond valamit, csak a harmadik részben itt több a vééééér :D

      Törlés
    2. Umm, nem sokat mond, de oké :D ha van benne véééér, akkor megnyugodtam, abban a hitben éltem, hogy ez is csak szimpla para-romantika lesz.

      Törlés
    3. Romantika csak az első részben van inkább, a másik kettőben nem jellemző, de tipikusnak nem mondanám. Van itt genetika, gyilkosság, vééér meg para is :D Meg káosz, mert azt sem tudod, hogy hová tedd, amit olvasol. Egyszóval jó!

      Törlés
    4. Ú, na még a végén 2015ben elolvasom :D

      Törlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)