Ugrás a fő tartalomra

Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok - BTK (2)

A blogturné ez alkalommal New Orleans utcáira kalauzolja az olvasókat. Ruta Sepetys
neve sokaknak ismerős lehet, hiszen az Árnyalatnyi remény című regénye már nálunk is megtalálható és ismert.
Most legújabb regényét mutatjuk be 6 napon át, melyben az írónő az 50-es évek Amerikájába, azon belül  a szórakozás fellegvárába, New Orleansba kalauzol bennünket.


Mindenképpen megéri velünk tartani, mert sok érdekességet megtudhattok a korról, és a turné végén meg is nyerhetitek a könyvet.


1950-et írunk, és miközben New Orleans francia negyedében titkok fortyognak, a tizenhét éves Josie Moraine csendben szövögeti álmait. A helyiek között csak a bordélyban dolgozó prostituált anyjáról ismert Josie többet szeretne kicsikarni az életből, mint amit New Orleans kínálhat. 

Tervet kovácsol hát, hogy maga mögött hagyhassa a várost, de a negyedben történt rejtélyes haláleset olyan nyomozásba sodorja, ami próbára teszi az anyja, a lelkiismerete és a Conti Street rideg madámja, Willie Woodley iránti hűségét.

Ruta Sepetys magával ragadó jellemeket teremt, akárcsak a világon mindenütt nagy sikert aratott Árnyalatnyi remény című első regényében. A gazdag cselekményben titkok és hazugságok hálója szövődik, és a kísértő emlékeztető, hogy döntéseink sorsunkat alakítják.

Amikor megtudtam, hogy az Árnyalatnyi remény szerzőjének új könyve jelenik meg, majd kiugrottam a bőrömből, és kétség sem fért hozzá, hogy mindenképpen olvasnom kell. Imádtam Lina történetét, bármennyire nem egy szeretni való korról és helyzetről szóló regény, de lényeg a lényeg, Josie könyve sem maradt le mögötte, a blogturné második napján pedig most megtudhatjátok, hogy miért nem.

Josie Moraine nem éppen nevezhető hétköznapi lánynak. Egyedül lakik munkahelye, a könyvesbolt feletti kis szobában. Anyja egy Willie nevű nő bordélyházában dolgozik, apját pedig nem ismeri. Willie anyja helyett anyja, és vigyáz rá, ahogy Willie össze alkalmazottja is törődik a lány sorsával, ki titokban, ki nyíltan. Jo-nak nagy álmai vannak, szeretne főiskolára menni, amire minden esélye megvan, hiszen az esze megvan hozzá, csak a pénz hiányzik, pedig jó pár éve gyűjtöget. De vajon ez a kitartás és az ismerőseitől kapott támogatás elég -e ahhoz, hogy kitörjön a zűrös New Orleansból és megvalósítsa álmait?

Többször említettem már blogos pályafutásom során, hogy a történelmi regények nem tartoznak a kedvenceim közé, azonban Ruta Sepetys elérte, hogy minden fenntartás nélkül nyúljak a különböző időkbe és különböző helyszínekre visszakalauzoló történeteihez. A Kalitkába zárt álmok pedig különösen csábított, mert az egyik kedvenc időszakomat és helyszínemet helyezte középpontba - az 1950-es évek Amerikáját, egészen pontosan New Orleans-t. Ennél már csak a 20-as éveket szeretem jobban. De térjünk vissza az 50-es évekbe, amikor is is Amerika a háború után virágzásnak indult, de ez csak a felszín volt. A felszín alatt nagyon is mocskos dolgok történtek - gyilkosságok, maffia, bordélyházak. Ebben a környezetben próbált helytállni Josie. Ami a legjobban megfogott a könyvben, az az volt, ahogyan a legkisebb döntései is befolyásolták az életét, tudtán kívül is.
Nagyon erős, eszes karakter, de érdekes módon nem bízott magában, annak ellenére sem, hogy sokan biztatták, azonban, amit igazán becsültem benne, az a kitartása volt. Akárhányszor akadályba futott, nem adta fel, hanem megpróbált valami új megoldást keresni, márpedig, amennyi dolog útját állta a főiskola felé vezető úton, nem lehetett egyszerű dolga. Vegyük csak Mr Hearne ügyét, anyja viselkedését vagy éppen Mr. Lockwellt.

Azért a sok akadály mellett szívderítő jelenetek is voltak bőven. Ezeket elsősorban a halvány szerelmi szál szolgáltatta, Josie támogatói köre mellett, akiknek szintén nagyon szimpatikus volt néhány megmozdulása. Visszatérve a szerelmi szálra, ez tényleg csak nagyon halványan érvényesül a háttérben, de kétségtelenül hozzátesz a történethez.

A regényben az átlagnál nagyobb szerepet kapnak a karakterek, és az ő személyiségük. Mindenki hozzáadott Josie életéhez, ahogy a lány is a többiekéhez. Nincs ebben semmi különleges, hisz természetes, hogy az emberek kölcsönhatásban vannak egymással, de itt valahogy mégis nagyobb hangsúlyt kapott. Sepetysnek sikerült tökéletesen ábrázolnia azt, hogy miként hatnak egymásra az egyének egyes döntései, és ezek milyen láncolatot indítanak el.
Emellett az is megjelenik a regényben, hogy milyen farkastörvények uralkodtak akkoriban, milyen hatalmuk volt a gazdagoknak és a maffiának.
Hiteles és emberi volt az egész. A gyilkosság szál pedig maga volt a hab a tortán.
Az írónő egy olyan valós alapokon nyugvó (nem volt hiábavaló a sok kutatás) világba kalauzolja el az olvasót, ami azonnal beszippantja és egyszerűen nem lehet nem szurkolni a szereplőknek, hogy elérjék a céljukat vagy éppen, hogy kimásszanak a csávából, amiben nyakig ülnek. Szinte mindenki szeretni való, még a folyton morgó Willie is.
Egyedül Josie anyjával voltak komoly problémáim. Az ilyen ember hogy nevezheti magát anyának? Őszintén? Nagyon is megérdemelte azt a bánásmódot, amit a pasiktól kapott. Nem is járt neki más. Legfőképpen azért haragudtam rá, amit Josie-val tett a végén, az nagyon aljas húzás volt a részéről.

Azonban, hogy nem morcogva fejezzem be a bejegyzést, aminek tulajdonképpen se füle, se farka, utoljára hagytam a kedvenc szereplőimet.
Az egyik Kokós volt. Nem egy kimondottan okos ember, de ezt a tulajdonságát ellensúlyozta hatalmas szívével és megbízhatóságával. Naiv egyszerűségével, és Josie-hoz fűződő viszonyával megnyert magának.
A másik kedvencem Jesse volt. Róla nem nagyon mondanék semmit, mert ha elolvassátok a könyvet, rá fogtok jönni, hogy miért is kedveltem meg annyira.
Na, így mindjárt vidámabban zárul a bejegyzés.

Mindenképpen ajánlom a regényt a Sepetys rajongóknak, de azoknak is, akik még nem olvastak tőle semmit. Öröm volt az írónő segédletével ismét időutazni.

Extraként pedig az alábbi videón maga az írónő meséli el a könyv keletkezésének történetét, a kutatás folyamatát és még sok minden apróbb kulisszatitkot megtudhatunk, többek között azt is, hogy mi ihlette a regényt, a helyszíneket és a szereplőket. A videó feliratos, hogy azok se maradjanak ki az élményből, akik nem tudnak angolul.


A könyv 2013. december 11-től elérhető a Maxim kiadó gondozásában, de most elő is rendelhetitek 30% engedménnyel.

Fordította: Szűr-Szabó Katalin 
Oldalszám: 332 
Sorozatnév: Dream válogatás 
Az írónő oldala: http://www.rutasepetys.com
A könyv oldala: http://www.outofeasy.com

A regényt meg is nyerhetitek, ehhez nem kell mást tennetek, csak megválaszolni a kérdéseket az itt látható Rafflecopter alkalmazásban. A turné végén 3 példány kerül kisorsolásra.(Csak Magyarország területén érvényes a postázás)


Ha még bizonytalanok vagytok, hogy tetszene - e nektek a történet (de nagyon remélem, hogy nem vagytok azok!), akkor itt bele is olvashattok a könyvbe:



Végezetül pedig ne felejtsétek el megnézni a turné többi állomását sem:

november 24. - Book Heaven - a könyv születése (videó)
november 25. - MF Kata gondolatai 
november 28. - Kelly Lupi olvas 


Megjegyzések

  1. Szia! Ne haragudj, hogy ilyen kérdéssel zaklatlak de nagyon megtetszett ez a regény és mivel még nem olvastam és van egy nyereményjáték szeretném megnyerni. Egy kérdésre kéne válaszolni de sajnos így olvasás hiányában nem tudom. (Nem is értem miért ilyeneket kérdeznek, mikor pont a könyvet lehet megnyerni...)
    Ha tudod rá a választ kérlek írd meg nekem hogy én is elolvashassam ezt a könyvet!

    Milyen játékot játszik Patrick és Josie a könyvesboltban, a Kalitkába zárt álmok című regényben?

    Nagyon köszönöm!!!!!
    Üdv:
    Gica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Elég régen olvastam a könyvet és igen homályosak az emlékeim, de mintha valami olyasmit játszanának, hogy megpróbálják megtippelni melyik vásárló milyen könyvet vesz. De nem vagyok benne biztos.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm! Remélem megnyerem a könyvet! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)