Ugrás a fő tartalomra

Maggie Stiefvater: Forever

"- Grace - suttogtam. - Nem így ér véget!"
Sam mindig is szerette Grace-t. Farkasként messziről figyelte. Fiúként a karjaiban tartotta. Most hogy szembe kell néznie egy Grace nélküli élet lehetőségével, mindent meg fog tenni, hogy biztonságban tudja a lányt. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy szembe kell néznie a saját démonjaival. Még akkor is, ha mindenét kockára kell tennie.
Bármit, amíg szerelmük túléli...
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

A bejegyzés spoilereket tartalmaz az előző részekre vonatkozóan!

Egy újabb sorozat zárórésze, és egy újabb könyv, amiben nem csalódtam. De nézzük egy kicsit részletesebben is.


A Linger végén Grace a kórházból megszökve változott farkassá és tűnt el Sam szeme elől az erdőben. Jelenleg fordított a helyzet, a fiú vár a lányra és a lány pedig farkasként figyeli a fiút.
Ám nagy veszély fenyegeti Mercy Falls vérfarkas populációját. Tom Culpeper, hogy bosszút álljon fia haláláért, hajtóvadászatot indít ellenük.Samnek minél hamarabb ki kell találnia valamit, ha nem akarja elveszíteni társait, de legfőképpen Grace-t.

Olvasgattam a külföldi kritikákat a könyvről mielőtt megkaptam, hogy addig is csillapítsam kicsit a kíváncsiságomat, ami a könyv megérkezésének időpontjához közeledve egyre csak nőtt. Nagyon sokan csalódást éreztek miután letették a befejező kötetet. Legtöbben azt hozták fel negatívumként, hogy nem igazán történt benne semmi, de szerintem, ha valaki olvasta az előző részeket, nagyon jól tudja, hogy mire számíthat, hogy nincs tömve akcióval, hanem az érzelmekre, a hangulatra megy rá. Ilyen szempontból pedig egyáltalán nem üt el az eddigiektől.
A másik dolog, amit sokan kifogásoltak, hogy nem érezték, hogy lezárt lenne a tröténet.
Értem én, hogy mire gondolnak , mert van benne valamennyi igazság is, de személy szerint nem éreztem ezt ekkora problémának. Nem kell minden kicsit is romantikus könyvnek nyáltengerbe fulladnia a végén. Senkinek semmi baja nem lesz attól, ha egy kicsit realisztikusabb véget kap imádott trilógiánk és a szereplők közül ne adj' isten nem mindenkit ér el a felhőtlen boldogság.
A Forever abszolút nem okozott csalódást, a várakozásoknak megfelelően teljesített, ahogyan azt egy jó befejezéstől elvárja a kedves olvasó.
Az elején lassan folydogáltak az események, ahogyan azt megszokhattuk már, majd az utolsó 50-60 oldalon történik a lényegi cselekmény. Azonban észre sem venni, hogy elér az ember addig, mert nem győzöm hangsúlyozni, hogy Maggie rettenetesen jól ír.  Öröm olvasni a sokszorosan összetett mondatokat , szebbnél szebb hangulatfestő összetételekkel teletömködve.
A cselekményről egyébként sokat nem írok, mert nem lehet. ezt olvasni kell.
Csak anynit szeretnék megjegyezni, hogy Cole-t imádtam, szerintem ő ment keresztül a legnagyobb változáson, de amellett megtartotta korábbi önmagát is. Aztán a végén, amit tett.....*sóhaj*
Sam új szerepe is tetszett. Grace szülei azonban még mindig iszonyatosan irritáltak, annyira hülyén reagáltak egyes helyzetekre, hogy az hihetetlen, főleg a drágalátos apuka.
A vége felé azért történt pár olyan dolog, mire nem igazán számítottam, volt ami a szívemet facsarta, és amin jókat mosolyogtam. Egyszóval (illetve többel) minden megvolt benne.
A vége meg hát, igen.... Nem lezárt olyan értelemben,hogy nincs konkrétan az olvasó szájában rágva a válasz és a megoldás, hanem 1-2 kérdést nyitva hagy, az olvasó fantáziájára bízva a folytatást.
Mindenképpen méltó befejezése a trilógiának és ezek után nagyon várom Maggie új könyvét is.

Ezen a linken megtalálhatjátok a könyvhöz való playlistet és végül  egy kis ízelítőnek a könyv trailere, amit maga az írónő készített:


Értékelés:

Megjegyzések

  1. Szia!
    Már olvastam 2 másik magyar blogot, de ott nagyon lehúzták a Forever-t. (Sajnos nem tudok angolul így marad az, hogy megvárom a magyar megjelenéseket és elolvasok néhány magyar blogot, akár spoilereseket is :D)
    Na, de legalább a te véleményed biztató :) A Shiver engem annyira nem győzött meg, de azért jó kis olvasmány volt. De elolvastam a Linger-t, ami viszont totál levett a lábamról ( Cole <3 ). Csak az a gáz, hogy ősszel sok könyv fog megjelenni és kevés a zsé :D és így azért le kell szűkíteni a listát. :S Csak néhány könyv, amit ami nagyon érdekel: Mockingjay, City of Fallen Angels, Clockwork Angels, Perfect Chemisty, Crescendo és persze a Forever.
    Na, majd meglátom, ha más nem kiveszem a könyvtárból és eldöntöm, hogy jön vagy marad ;)

    VálaszTörlés
  2. @Névtelen
    Szia!
    Az, hogy kinek tetszik a befejezés , meg kinek nem, az megint ízlés kérdése. Én például szeretem, ha marad egy kis továbbgondolni való és nincs minden szál tökéletesen elvarrva. Van aki azt szereti, ha van rendes befejezése. Van aki a boldog véget szereti, van aki a keserédeset.
    Ha másért nem, Cole miatt szerintem tetszeni fog a Forever.
    A pénz kérdését meg megértem. Nagyon rossz , hogy egyszerre jönnek ki a könyvek és akkor hónapokig semmi új megjelenés nincs. Szépen el lehetne osztani, és az olvasók pénztárcájának sem lenne megterhelő és nem kellene listát sem szűkíteni ilyen nagy mértékben.
    A Mockingjay-re egyébként én is pályázom ;)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Tegnap éjjel befejeztem az olvasását. Cole személye igazán megfogott. És örültem hogy minden összejött neki. Az eleje kevésbé eseménydús de jó volt. Sam es Grace szerelme annyira bensőséges és minden apró érintésük ezt mutatja. Maggie annyira jól ír. Volt egy gondolatom Cole-ról a végén,és úgy is lett. Megérzés :D Sam szegénykém sokat volt egyedül és szomorú volt Grace nélkül. Garce szülei mindig is irritáltak hál Istennek nem volt túl sok szerepük. A Rilke fordítások és Sam dalszövegeit imádom,bár a német nyelvet nem. Én alapból nem szeretem ha nyitott a könyv vége,de ez nem volt vészes. Ha Samnek is sikerült Gracenek is. Találtam egy videót a neten hogy van film a sorozatból? Valami trailer volt de nem tetszett mert a fejemben természetesen minden más a szereplők a helyek... És szerintem az egyéni képzelőerő,a fantázia és a saját gondolatok mindig jobbak. :)

    VálaszTörlés
  4. @Lostcity
    Azt hiszem a kevésbé eseménydús történet Maggie könyveinek az esetében nem meglepő.
    Cole-nak a második rész alapján várható volt, hogy valami nagy szerepe lesz a fináléban, és örülök, hogy pont ez lett.
    Film még nincs belőle, azt a trailert valószínűleg csak egy rajongó készítette. A folyamat egyelőre a forgatókönyv írásnál tart, szereplőválogatás még nem volt, úgyhogy official trailer sem lehet még.
    Olyan szereplőket biztos, hogy nem fognak találni, akik mindenkinek megfelelnek, de találhatnak olyat, aki nagyon jól el tudja majd játszani az adott szerepet. Reméljük a legjobbakat :)

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Pár héttel ezelőtt fejeztem be ezt a könyvet, és én meg voltam elégedve a végével, pedig én is olyan vagyok, aki a szájbarágós végeket szereti. :D Cole karaktere nagyon tetszett, talán az összes közül az övé a legjobban. A végén kicsit megijedtem a történések menete miatt, de soha nem örültem még annyira Cole da-jának, mint az után.
    Tényleg lesz belőle sorozat? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog nekik sikerülni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Cole nekem is a kedvencem a szereplők közül, és a végén rettenetesen izgultam érte.
      Nem sorozat lesz belőle, hanem mozifilm, de még nem igazán indult be az forgatás, még szereplőválogatás sem volt,egy - másfél éve biztos, hogy áll már a folyamat.

      Törlés
  6. Sziasztok!(:
    Még nem olvastam a forever-t de mi lesz greece-el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nikoletta!

      Szívesen válaszolok a kérdésedre, ha írsz egy emailt a nancy7[kukac]citromail[pont]hu email címre. :) Itt nem szeretném elárulni a blogon, mert biztos sokan vannak , akik nem szeretnék előre tudni :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)