figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2013. december 30., hétfő

Nagy számadás 2013.

A tegnapi bejegyzésemben említettem, hogy idén én is megpróbálkozom valami kezdetleges kimutatással, hogy mennyit és mit olvastam idén. Nem lesz valami profi dolog, de nem is ez számít, legalábbis remélem.( a posztban található fényképek a saját könyvespolcaimról készültek)

Lássuk tehát a 2013-as évet számokban:


Olvasott könyvek száma: 76 + 1 folyamatban
Ez önmagában is szép adat tekintve, hogy több, mint amennyit tavaly olvastam, ezért külön büszke vagyok rá. Tudom, hogy vannak, akik többet olvasnak és rápillantván erre a számra csak annyit mondanak: "Csak ennyi?", de nekem ez akkor is siker, magamhoz viszonyítva.
Oldalszámban egyébként ez 25.763 oldalnyi olvasmányt jelent.

Angolul olvasott könyvek száma: 55
Ebben is megdöntöttem saját magam rekordját, hiszen tavaly 52 könyvet olvastam idegen nyelven. Ez az idei szám egyébként az összes könyv 71%-át jelenti, amire szintén nagyon büszke vagyok.

Magyar szerzőktől olvasott könyvek száma: 3
Na, ez az a pont, ahol azt hiszem inkább elbújok a szőnyeg alá. De ennek a számnak is megvan az oka, mégpedig az, hogy nem igazán sikerült eddig jó tapasztalatot gyűjteni magyar szerzők terén, legalábbis, ami a kortárs szerzőket illeti, és néhány félresikerült próbálkozás után az ember lelkesedése is alábbhagy. 
Mondjuk ez az idei három jó volt, igaz a háromból kettő az mesekönyv, és csak egy igazi regény. Mindegy. Jövőre megpróbálom majd javítani ezt a mutatót is egy kicsit.

Sorozatkezdő kötetek száma: 21
Siralmas, de komolyan (főként, ha majd meglátjátok, hogy hány befejező rész került sorra...). Ez a szám azért is rettenetes, mert ez 21 új sorozatot jelent az eddig meglévőek mellett. Gyakorlatilag a teljes ütemtervemet meg lehetne tölteni a folytatásokkal, és így 2-3 évre előre el lennék látva olvasnivalóval. Persze ebből a 21-ből nem mindegyiket fogom folytatni, de ha azokat elvesszük belőle, a szám még így is ijesztően nagy. 

Sorozatbefejező kötetek száma: 6
Ugye, hogy elkeserítő? Mondtam. De igyekszem majd jövőre ezt a számot növelni, és az előzetes tervek szerint minden esély meg is van rá.

Sorozatrészek száma: 45
Ez is elég húzós szám, kiteszi az olvasott könyveim 58%-át, ami egyértelműen több, mint a fele. Mondjuk ez is olyan adat, amiről nem tehetek (figyelitek, hogy hárítok?), mert a könyvkiadók mostanában rámentek a sorozatokra. Totál az ő hibájuk. Ez az a szám, ami valószínűleg jövőre is hasonló arányokat ölt majd.

Önálló kötetek száma: 32
Na, ez viszont nem hangzik annyira rosszul. Jó, lehetne jobb is, de lassacskán majd javul, és egyébként is, ez esetben szintén a kiadók a hibásak....

2013. kedvenc könyve
Mondhatni ezzel kiszúrtam saját magammal, mert baromi nehéz volt egyet kiválasztani.
Hála a jó égnek és a szerencsémnek, nagyon sok jó könyvet olvastam idén, de ami a leginkább kedvenccé vált, az Rebecca Donovan Breathing trilógiája. Tudom, csalás, mert nem egy könyv hanem három, de egybe tartoznak és mindhármat imádtam, voltak fejezetek, amelyeket lélegzetvisszafojtva olvastam. Tény, hogy nagy kedvenc lett. remélem jövőre is találok majd ilyen jó könyvet.

2013. legrosszabb olvasmánya
Ebben az esetben már nem volt olyan nehéz a döntés, élből Tijan Carter Reed-je ugrott be, de ez is csalás, hiszen, végig sem olvastam, annyira rossz volt.
Ha teljes olvasott könyvet kell választanom, akkor Madeleine Sheehan Undeniable c. regénye kapja a díjat.


Térjünk át egy kicsit a blogos statisztikákra is.

Idén 108 bejegyzést született, ez lesz a 109., ami megint csak előrehaladás tekintve, hogy tavaly csak 94-et sikerült összehozni.

A legnézettebb bejegyzés titulusa A soha határához, a legkevésbé nézett pedig Emma Donoghue A szoba című regényéről szóló bejegyzéshez kapcsolódik. Utóbbit nem is értem, hogy sikerült prezentálni, mert annyira jó könyv...

A legtöbb bejegyzés júliusban született, látszik, hogy akkor voltam szabadságon, a legkevesebb pedig májusban és októberben. A májust értem, mert nagyon nyüzsis hónap volt, de az októbert nem tudom, igaz, nem is fontos.

Ennyi lenne hát az évzáró - összegző posztom. Terveim szerint idén már nem írok több bejegyzést a blogra, úgyhogy most szeretnék nagyon boldog, sikerekben és persze olvasnivalóban gazdag új évet kívánni minden kedves olvasómnak!
Várok mindenkit sok szeretettel 2014-ben is! :)7 megjegyzés:

 1. A Calderont olvastad?:) Az egy tényleg nagyon jó, magyar írótól származó regény, ajánlom.:) (Most nagyon imádom, úton útfélen ezt ajánlgatom, ha lehetőség nyílik az ajánlásra.:D)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hallottam mástól is, hogy nagyon jó, de őszintén bevallom, nem bírom az "űrregényeket", ezért maradt ki eddig a szórásból. De azért köszi a tippet, meglátjuk, mit hoz 2014, még az is lehet, hogy a végén elolvasom :D (ajánlgass nyugodtan máskor is!!! :D)

   Törlés
  2. oké:) egyébként én se szeretem az űrdolgokat, de ebben tényleg nincs túl sok scifi elem (konkrétan egyszer próbálkoztam rendesebb scifivel, a Kvantumtolvajjal, legközelebb nem olvasok olyat, aminek már a címét se értem egészen :D)

   Törlés
  3. A Ragyogást olvastad? Kb. annyi benne az űrcucc? Az a mennyiség még lement. De ott is volt, hogy néha - néha elkalandoztam. Egyszerűen nem kötnek le, és nem akarom, hogy ez a könyv rovására menjen.
   (Ez egy igen jó tanács :D)

   Törlés
  4. Nem olvastam, de tervben van. Viszont úgy képzelem, hogy a Ragyogás hasonlít az Across the Universe-hez, azt olvastad? kb annyi az űrbeli elem, mint abban, csak másfajták

   Törlés
  5. Na, én meg azt nem olvastam. :D Úgy látom, nincs más választásom, mint megpróbálkozni vele egyszer, aztán majd kiderül. :)

   Törlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)