figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2010. október 2., szombat

Cassandra Clare: Clockwork Angel (Infernal Devices 1) - (Az angyal)

Szinte azóta számoltam  vissza a napokat, hogy letettem a City of Glass-t (Üvegvárost). Ki voltam éhezve az újabb Clare könyvre. Bár egy cseppet tartottam tőle, mert a 19. században játszódó történetek nem a kedvenceim, valahogy idegennek érzem őket, és a londoni helyszín sem nagyon vonzott.  
Azonban az első oldalak után elpárolgott a bennem rejlő legapróbb  kétség is afelől, hogy esetleg nem fogom szeretni a történetet meg a szereplőket. 
És bár lehetett érzékelni, hogy az 1800-as évekbe kalauzol vissza minket az írónő, hiszen autók helyett az alábbi képen látható és ehhez hasonló hintókkal közlekedtek, mégsem zavart különösebben.
Attól eltekintenék a bejegyzésben , hogy a szereplőket párhuzamba állítsam a Végzet Ereklyéi szereplőivel, mert bár, ha valaki elolvassa, azonnal észre fogja venni a néhol felbukkanó hasonlóságot, a két "csapat" mégsem összehasonlítható. Egyediek és megismételhetetlenek, ám azért mégis van két konkrét közös pontja a könyveknek: Magnus Bane és Church.
De kezdjük az elején. 
Tessa, nagynénje halálát követően, bátyja után indul jó öreg, szürke, ködös Londonba.  Ám nem jut el úti céljához, ugyanis a fogadóbizottság, akik a kikötőben várják a lányt, nem csak fogadják, hanem fogva is tartják, mint később kiderül felsőbb parancsra.
A lánynak különleges képességei vannak amiről ő maga sem tudott ezidáig. Fogva tartói a Sötét Nővérek, arra próbálják megtanítani, hogyan használja és hogyan tartsa kordában azt a képességét, hogy  mások bőrébe tud bújni. Mindezt azért, hogy megfeleljen jövendőbelijének, annak az embernek, aki elraboltatta őt. Azonban mielőtt a frigy létrejöhetne, Will, az árnyvadász a nyomára bukkan és megmenti Tessát. Ezek után már "csak" az a feladatuk, hogy az Intézet lakóinak segítségével kiderítsék, ki akarta a lányt magához láncolni, miért, és hol van Nathaniel, Tessa bátyja.
A karakterek rendben vannak, egészek és hihetőek. Will és Jam , Tessa mellett a másik két főszereplő.A két fiú szinte tökéletesen kiegészíti egymást. Will a makacs, kicsit ösztönlény, előbb cselekszik, mint gondolkodik, míg Jem csendes, megfontolt, érzékeny lelkű. Mindkettejük múltját súlyos titkok árnyékolják be, melyek mostani életükre is hatással vannak. Will azért néha szerintem túlzásba esett, túlzottan nyers volt egyes esetekben. Nemes egyszerűséggel mondhatnám azt is, hogy sok esetben bunkónak és érzéketlennek  bizonyult. Bár abban is biztos vagyok , hogy megvan az oka,  miért viselkedik így. De ez nem derült ki az első részből egyértelműen.
Tessa talpraesett lány olyan szempontból, hogy nem omlik össze sírva, ha veszélybe érzi magát, hanem igenis harcba száll azokért, aki közel állnak a szívéhez, legyen szó egy állítólagos családtagról vagy egy frissen szerzett ismerősről.
Bármennyire is imádom Clare könyveit, a Clockwork Angel nem érte utol a Végzet ereklyéit számomra. Nem volt meg az az érzés, mint a másik sorozat bármely kötetének befejezésekor. Hiányzott az a csavar a végén, amitől a falat kapartam. Itt szinte csak egy - két kérdés marad megválaszolatlanul, és mutat előre a következő részekre.
Úgy gondolom az előző bekezdésemből úgy tűnhet, hogy rossz a könyv. Pedig nem. Ezt kategorikusan kijelentem. Minden jó, csak túlságosan kiszámítható. Még nekem is sikerült dolgokat előre kitalálnom (ha nem is mindent), ami azért nagy szó. De a korhűség is megvan benne, a táj, a környezet leírásától kezdve , az öltözékeken át a beszédstílusig. Ez utóbbi különösen tetszett, bár nem tudom, ez mennyire fog látszani a magyar kiadásban, ha lesz.
De, hogy ne  ilyen keserédes szájízzel fejezzem be, el kell mondanom a Church rajongóknak, hogy kedvenc cicuskánk itt is megjelenik. Megtudhatjuk , hogyan került az árnyvadászokhoz, és minként kapta a nevét.
Összességében, minden negatív megjegyzésem ellenére jár neki az 5 pont, mert nem lehet nem szeretni. 

Értékelés:

2 megjegyzés:

  1. Juj, én is azóta várom már ezt a könyvet, mióta befejeztem a City of glass-t (nem mostanában, bizony), úgyhogy alig várom, hogy végre belekezdhessek. Az pedig a legjobb hír, hogy Magnus is szerepel, ugyanis az előzőekben ő volt a legnagyobb kedvencem.:)

    VálaszTörlés
  2. @Szanik Annyira sok szerepe még nincs, de szerintem a további részekben több lesz. :D Viszont azzal talán nem árulok el nagy titkot, hogy vele zárul a könyv, ő szerepel az az epilógusban :D

    VálaszTörlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)