figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2010. október 23., szombat

Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Mackie Doyle nem mindennapi srác. Nem járhat templomba a családjával, mert az  felszentelt hely, és rosszullét kerülgeti, ha fémhez kell érnie vagy, ha vér közelébe kerül.
Mindezek hátterében sötét titok lappang, amely behálózza Gentry amúgy idillinek tűnő városát.
Egy napon azonban Mackie-nek muszáj szembenéznie az igazsággal, a hátborzongató titokkal, hiszen a különös és szép lány, Tate és családja is a rémisztő játszma része lesz.
Mackie úgy érzi, meg kell tudni, honnan jött és hová szeretne tartozni valójában, miközben Tate-nek is próbál segíteni abban, hogy megtalálja köddé vált kishúgát...

Az Egmont kiadó fiataloknak, és fantasy rajongóknak szóló Dark könyvei közé tartozik ez a regény, megjegyzem teljes joggal, ugyanis tényleg nagyon dark a hangulata. Vérbeli sötét, hátborzongató és ronda YA fantasy.
Valahol azt olvastam róla, hogy tündéres történet. Aki csak és kizárólag ezért szeretné elolvasni, ne tegye (egyébként mindenki más nyugodtan olvassa). 1 szál tündér sincs benne, még említés szintjén sem. Annál jóval rondább dolgokkal van tele. Eléggé káosz uralkodik a fejemben, úgyhogy nem tudom mi fog kisülni belőle bejegyzés címén.
Mackie Doyle furcsa srác, kilóg a sorból. Rosszul van a vértől és a fémtől, ezen felül, ha fájdalommentesen akar élni, nem árt, ha elkerüli a felszentelt helyeket is.
Abban azonban hasonlít a kortársaihoz , hogy van egy lány, aki nagyon tetszik neki és érte bármit megtenne.
A sors fintora, hogy a lánynak eltűnt a húga, és talán Mac az egyetlen, aki a nyomára bukkanhat, hiszen szinte megvan a megoldáshoz  szükséges összes információja.
Az elején elég zagyva az események egymásutánja, mert alig kapunk valami magyarázatot arra, hogy kikről, illetve mikről szól a történet. Csak cseppekben kapjuk az információkat Gentry szennyes kis titkairól, az eltűnésekről, és az átlagosnak tűnő családok cseppet sem átlagos problémáiról.
Tetszett, hogy a fantasyba azért az írónő belecsempészett komolyabb témákat is, anélkül, hogy átcsapott volna egy egészen más műfajba. Például ilyen kérdés, hogy mennyivel nehezebb beilleszkedni valakinek egy közösségbe, ha az egyén különbözik az átlagtól, vagy éppen az , hogy mennyire képes a egy kisváros lakossága tagadásban élni, és mekkora áldozatot képes hozni a látszólagos nyugalom fenntartásáért, ahelyett, hogy fellépne  a kiváltó ok ellen.
Mac kívülálló. Alig van barátja, a szüleivel sem kimondottan jó a kapcsolata. Egyedül nővérét, Emmát érzi igazán közel magához,olyannyira, hogy bármit megtenne érte, akár magát is feláldozná. Van valami különös kapocs köztük.
Tate pedig a lány, aki tetszik neki. A lány, akinek a húga meghalt. Vagy mégsem?
Talán ott van, ahonnan Mac is jött? Talán "azok" rabolták el?
"Azok" akikről nem derül ki pontosan micsodák. Ez volt az egyik dolog, ami egy picit zavart. Persze, körülírják őket, több néven is nevezik őket, de olyan, mintha nem lehetne őket nevükön nevezni.
A másik a  történet, ami elég lassan bontakozott ki. A végén ugyan mozgalmasság válik, de mondhatni a kalsszikus vonalat követi, szinte előre borítékolható, hogy a jó és a rossz is elnyeri jutalmát. Ami nem rossz, csak a fantasy könyveknél szeretem, ha meglepnek a végén, van valami csattanó - féleség, esetleg meghökkentő a lezárás. 
Ezen kívül furdalta az oldalamat a kíváncsiság azzal kapcsolatban is, hogy mik voltak az előzmények, hogyan kezdődött Gentry városkájában ez az egész helyzet, mikor, és miért pont ez a városka az áldozat. Szóval sok - sok kérdés marad  még megválaszolatlanul, de a történet mégis lezárt.
Egyszer mindenképpen megérte elolvasni. Jó kis könyv.

Értékelés:

2 megjegyzés:

  1. Huh köszi, hogy írtál róla.*thanks*
    Amúgy a testvériség az Gigi könyve?

    VálaszTörlés
  2. @Mary Alexa Drown Nincs mit :D
    Igen, a Testvériség Gigi könyve.

    VálaszTörlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)