Ugrás a fő tartalomra

Szabó Tamás: Holdvíz


Zolit, a burokban nevelkedett, milliomos egyetemista ficsúrt sokkolja a hír: „örökölt” egy 16 éves lánytestvért apja, a néhai KGB-tiszt után! A két tinédzser kapcsolatát nagyban befolyásolja, hogy külön nőttek fel, nem is tudva egymásról. A báty tanácstalan; hogyan viszonyuljon a hányatott sorsú, öntörvényű kis vadóchoz, aki egyből felforgatja az ő nyugodt életét?  

Mikor a lány minden addiginál nagyobb zűrbe keveredik és eltűnik Brazíliában, a fiú kénytelen otthagyni mindent; Noémi után ered, majd a Polícia korruptságát látva maga kutatja fel a húgát. Vajon képes felnőni a feladathoz, és egyedül megmenteni őt? Túlélik a testvérek könyörtelen megpróbáltatásaikat távol az otthonuktól, vagy elbuknak az alvilággal, a természeti erőkkel, illetve az önmagukkal vívott harcban, hogy beteljesedjék a családi karma?

A Maxim Könyvkiadó debütáló magyar szerzője mutatkozik be blogturnénkon!  Szabó Tamás: Holdvíz című regénye az idei Könyvhétre jelent meg. Ismerjétek meg Szentpál Zoltánt, a jómódú egyetemista fiút, akinek gyökeresen felforgatja az életét a 16 éve nem látott lánytestvére felbukkanása. Az események sodorják őket földön, vízen, levegőben, újabb és újabb kalandok felé. Tartsatok bloggereinkkel és megnyerhetitek  a kiadó által felajánlott  példányt  a játékunk során.



Általában igen ritkán olvasok magyar szerzőktől, azonban az utóbbi időben több hazai regény is a kezembe került, és csodák csodájára szerettem őket.  Illetve nem is annyira csodák csodájára, hiszen jók voltak, így megérdemlik a szeretetet. Ezek közé tartozik Szabó Tamás debütáló regénye is, ami bizonyos okokból különleges helyet foglal el a szívemben.

Zoli egy fiatal egyetemista, aki édesanyjával kettesben éldegél viszonylag gondtalanul. Ám egy napon levelet kap egy pécsi közjegyzőtől, és az a levél az egész elkövetkezendő életét gyökeresen megváltoztatja. Semmi nem lesz már ugyanolyan...

Az első dolog, ami megtetszett a regényben amikor annak idején, még kézirat formájában hozzám került,  az a hangulata és a stílusa volt. Tökéletesen tükrözi  a történet eleje az akkori időszak, a korai 90-es évek hangulatát és körülményeit, éppúgy, ahogyan a történet előrehaladtával a későbbi évekét is. Tele volt az akkori márkanevekkel, tv-műsorokkal, zenékkel, popkult utalásokkal, amik szinte visszaröpítettek azokba az évekbe.

Nagyon olvastatja magát a történet már az elején, pedig ott még nem is sejtettem, mi vár még rám és persze a főszereplő Zolira.
Szeretem, hogy bevállalós a szerző, és olyan témákat, elemeket használ, amelyek megosztónak számítanak, de tökéletesen elférnek a történetben, a lezárás pedig  szépen elrendez mindent.
Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon milyen kategóriába sorolnám a regényt, míg végül a kalandregény mellett döntöttem. Végül is, az elejétől a végéig Zoli és Noémi egyik kalandból esik a másikba. De tényleg! Mikor azt hinnénk, hogy leül egy kicsit a cselekmény, a következő oldalon történik egy újabb váratlan fordulat, és  így megy ez egészen a legvégéig.

Bevallom az eleje alapján úgy gondoltam, hogy teljesen más irányba megy majd el a sztori, így viszont sokkal jobb volt, mint amit én elképzeltem. Nagyon élveztem a sok színes helyszínt, és az ott játszódó eseményeket. Budapest, Brazília, Olaszország, hogy csak a legfontosabb állomásokat említsem, mind  meghatározó állomásai a szereplők életének.

A regény mozgatórugói, Zoli és Noémi, és az ő korántsem hétköznapi kapcsolatuknak az alakulása. Hihetetlenül ellentétes karakterek, legalábbis személyiségüket tekintve, de ezzel nincs is gond, hisz a testvérek általában különböznek.
A helyzetük viszont nagyon egyedi, és ez egy jó pár kérdést felvet. Többek között azt, hogy a testvéri kötelékek úgy is kialakulnak - e, ha nem együtt nőnek fel. Nem kapunk rá ugyan konkrét állásfoglalást, de ez nem is baj, mindenki azt gondol róla, amit a meggyőződése, tapasztalata enged, nem akar semmit az olvasóra erőltetni. Maga a téma sem olyan nagyon szembetűnő, szépen a történetbe ágyazva jelenik meg, és nem zavarja meg a regény kaland részét.
Mindketten igyekeznek megszokni ezt a új helyzetet, alkalmazkodni hozzá, de a kétségek dolgoznak bennük.
Nagyjából ez az a mozzanat, ami lezárja az első nagy részt.

A második rész az, aminek az eleje igencsak erős morális kérdésekkel foglalkozik, és néhány embernek talán kissé megbotránkoztató is lesz, de nekik is ajánlom, hogy ne torpanjanak meg, hanem olvassanak tovább, mert megéri!
Ugyanis Zoli utazásától szinte letehetetlen a könyv. Addig is pörgős, de onnan tempót vált, még egy fokozattal feljebb kapcsol.
Imádtam a maffiás vonalat, a korrupt rendőrséget és úgy összességében a Brazil kalandokat, főleg, mert kiszámíthatatlanná tették a történet alakulását.
Zoli kitartóan kutatta végig Noémit, és nem adta fel, tudta, hogy ő a lány egyetlen esélye, ebből is tükröződött, hogy mennyire szerette őt.
A könyv második felében is jelennek meg bevállalós, merészebb elemek, igaz nem részletesen, így nem nyomják rá a bélyegüket a történetre, nem teszik nyomasztóvá az atmoszférát, hanem szuperül kiegészítik azt.

A regény harmadik nagyobb része szintén tartalmaz meglepetéseket, még ha nem is annyira mozgalmas és akciódus, viszont szuper lezárása ennek a nem mindennapi történetnek.
A szerző stílusa magával ragadó, Zoli "hangja" közvetlen és egyszerűen eléri azt, hogy az olvasó izguljon értük végig.

Szándékosan nem árultam el sokat a cselekményből, mert hiszem,  hogy ezt a főszereplőkkel együtt kell átélni, mert úgy az igazi.
Szóval mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretik a kalandregényeket, és nem bánják, ha itt -ott kicsit elrugaszkodik a valóságtól, de csakis pozitív értelemben.
Az biztos, hogy figyelni fogom a szerző további regényeit is, a  Holdvíz pedig egy szuper debütálás!

Ha kíváncsi vagy Zoli és Noémi kalandjaira, az alábbi linken beleolvashatsz:


Ha pedig teljes egészében elolvasnád a történetüket, a Recifét ábrázoló képre kattintva megrendelheted a regényt.

Kép forrása: https://images.app.goo.gl/jYVrkfj21JrNs2Zj9
Játék
Egyszerű a feladat, a regény néhány helyszínének betűit kevertük össze. Írd be helyes sorrendben a város/terület/ország neveket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A megfejtendő hely: óamR - zrogásaOlsz



A turné állomásai: 
08.25 Book Heaven


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)