figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2011. július 4., hétfő

Suzanne Collins: Futótűz

A Kapitólium dühös.
A Kapitólium bosszúra éhes.
A Kapitólium vért akar látni.
És az igazi harc csak most kezdődik.

Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és a családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt.
A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban.

Örülök, hogy amikor anno megvettem az első részt, azonnal beszereztem a folytatást is, így gyorsan bele is kezdhettem.
Peeta és Katniss miután megnyerték az Éhezők Viadalát, beköltöznek a Győztesek falujába. De a Győzelmi körúton szembesülniük kell vele, sem a rivaldafénynek, sem a harcnak nincs vége. A két fiatal győzelme lázadást szított, ami Panem minden lakosára hatással van. A következő, Jubileumi Éhezők viadala pedig nem várt fordulatokat tartogat.
Nagyon sok embertől hallottam, hogy ez a rész kicsit lassabb, szinte nem akadt kritika, amiben legalább futólag ne említette volna az írója, hogy az első fele vontatott. Ez így is van, ezzel nem szállok vitába, de engem nem igazán zavart. Persze, azért féltem tőle, hogy esetleg unni fogom, hisz tippem sem volt miről is szólhat a folytatás. Csak remélhettem, hogy nem kizárólag a "csodás" életről, ami a két főszereplő ölébe pottyant hirtelen.Természetesen egy disztópiás könyv esetében sejthető, hogy nem így lesz. És láss csodát, tényleg nem így lett. Tény és való, hogy mozgalmasság szempontjából különbözik a trilógia nyitó kötetétől, legalábbis az első fele, de ez így volt jó. Ugyanolyan tempóban haladtam vele, csak úgy, leültem egy kicsit, hogy belelapozzak az elejébe, és valahol a 100. oldal környékén tettem le 2 óra múlva. Aztán a felénél meg jött az első nagy fordulat, onnantól meg már megint nem lehetett letenni egészen a végéig. Eszembe nem jutott volna, hogy ez fog történni, de tetszett, izgultam rajta, kíváncsi a vártam mi lesz a végkifejlet. Mikor kiderült, csúnya függővég fogadott, amit nem kimondottan szeretek, azonban arra garancia, hogy azonnal akarja a kedves , gyanútlan olvasó a befejező részt.
A Kapitólium nyilván dühös, amiért és ahogyan alakult az előző Viadal, és ezt bizony nem lehet megtorlás nélkül hagyni. Azonban arra senki nem számított, hogy valójában mit is indít el a körzetekben Katniss Viadalon aratott győzelme.Az emberek lázadnak, de ez még csak a kezdet.
Katniss ugyanolyan önfeláldozó maradt, mint volt. Most is előbb nézi mások érdekeit mint a sajátját , ezen felül bűntudata is van amiatt, hogyan Peeta -val bánt, ezt is jóvá akarja tenni a fiúval szemben.
Nem nagyon akarok többet írni a könyvről, mert akkor biztos, hogy nagy lelkesedésemben elkottyantanék néhány spoilernek számító információt. Ezt azonban mindenképpen szeretném elkerülni, mert ez olyan könyv, amiről minél kevesebbet tudsz, annál nagyobb élmény.
AZért mé így zárásképpen megemlítenék egy aprócska negatívumot, ami rettentően zavart.
 Mégpedig a hihetetlen mennyiségű szleng, aminek az előző részben nyoma sem volt.  A két főszereplő szóhasználatában érződik leginkább. Olyan szavakat használnak, mint nyomatnak, szerkót, penge (mint jelző) totál, ránkgyógyulva  stb. Ezzel engem simán ki lehet kergetni a világból. Persze nem olyan nagy gond ez alapjában véve de a karakterek előző részben való szóhasználatához képest nagyon is zavaró.
Ez leszámítva ugyanazt az élményt kaptam, mint a trilógia első részénél és felesleges mondanom azt hiszem, hogy mennyire várom a befejező kötetet, ami előreláthatólag novemberben érkezik.

Értékelés:

2 megjegyzés:

 1. Én egyszerűen imádom a Hunger Games-t!!! Tavaly nyáron találtam rá egy vidéki könyvesboltban, miután lemerült a kindle-öm és nem volt nálam a töltőm. 24 ó alatt kiolvastam az első részt és alig vártam, hogy hazaérjek és megvegyem a Catching Fire-t, én ugyanis nem bírtam kivárni a fordítást. A 3. részt is elolvastam már, de nem mondok vélemény, mert szeretném meghagyni neked a "tiszta lap" élményt :D Alig várom a filmet, amit már forgatnak!!!!

  VálaszTörlés
 2. @...angela... Én is 2 nap alatt végeztem vele. Szinte még nem beszéltem olyan emberrel, aki olvasta, de negatív a véleménye róla.
  Őszintén bennem is erős volt a késztetés, hogy elolvassam angolul a 3. részt, de úgy voltam vele, hogy ha már az első kettőt megvettem magyarul kivárom a harmadikat is , akkor is ha beledöglök. :)
  A filmet pedig én is nagyon - nagyon várom :D
  Azt pedig külön köszönöm, hogy nem mondtál semmit a 3. részről. Itt nagyon érvényes a kevesebb több elve:)

  VálaszTörlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)