figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2011. július 30., szombat

Az olvasás 7 hete - 4. hét - Érveljünk!

Szinte hihetetlen, de máris elérkeztünk az Andiamo által kiötlött olvasást népszerűsítő mozgalom feléhez. Mintha csak most kezdtük volna, holott már egy hónapja zajlik.
De térjünk rá a lényegre.A heti téma a szórakoztató irodalom védelme lesz, azt azonban előre szeretném jelezni, hogy nem ez lesz életem leghosszabb és legösszeszedettebb bejegyzése, tekintve, hogy baromi fáradt vagyok ( a 3. kávémat iszom, pedig még csak délelőtt 11 óra van)

Védőbeszéd a szórakoztató irodalom mellett 

Anélkül, hogy különösebb értekezésbe kezdenék arról, hogy mi is pontosan a szórakoztató irodalom, maradjunk csak annyiban, hogy annyira széles körű és elterjedt, hogy biztosan mindenki találkozott már eme műfaj legalább egy darabjával. Célja a nevében rejlik: szórakoztatni akar, teheti ezt fantasy, horror, krimi, romantikus és sci - fi formában is. Nem akar világokat megrengetni, nem akar bevonulni a történelembe (bár néha mégis megteszi), egyszerűen csak egy kellemes olvasmányként szeretne szolgálni.
Egy nehéz nap után általában nem vágyom másra csak arra, hogy hazaérjek és  az épp aktuális könyvem segítségével elmerülhessek egy olyan világban, aminek sokszor köze nincs a valósághoz.
Persze, olvasok  szépirodalmat is, de azt csak általában akkor amikor éber vagyok és friss. Este már csak a könnyedebb olvasmányokat vagyok képes feldolgozni.
De ezzel nem azt akarom mondani, hogy a szórakoztató irodalom értéktelen, sőt. Vannak olyan könyvek, amik igencsak sok és komoly mondanivalóval rendelkeznek. Ezért is szeretem a szórakoztató irodalmat, mert minden hangulatomra találok olvasni valót a repertoárból.Ha nevetni akarok, leveszem a poclról Kinsella egyik könyvét, ha romantikára vágyom jöhet A burok (ami sci - fi is egyben) stb, stb.
Nagyon sokan támadják, hogy értéktelen, és aki ilyen könyveket olvas, az nem is igazán olvasó ember. Pedig ugyanúgy része az irodalomnak, mint egy klasszikus mű, ennek is, annak is megvan a maga "rajongótábora".
Igazándiból nem akarok, és nem is nagyon látom értelmét ennél többet írni, mert aki eddig is nagyon ellene volt, ezután sem valószínű, hogy hirtelen megszereti, aki meg eddig is szerette, vagy előnyben részesítette, nem hiszem hogy elpártolna tőle. Olvassunk, ez a lényeg, az mindegy, hogy mit! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)