Ugrás a fő tartalomra

Az olvasás 7 hete - 4. hét - Érveljünk!

Szinte hihetetlen, de máris elérkeztünk az Andiamo által kiötlött olvasást népszerűsítő mozgalom feléhez. Mintha csak most kezdtük volna, holott már egy hónapja zajlik.
De térjünk rá a lényegre.A heti téma a szórakoztató irodalom védelme lesz, azt azonban előre szeretném jelezni, hogy nem ez lesz életem leghosszabb és legösszeszedettebb bejegyzése, tekintve, hogy baromi fáradt vagyok ( a 3. kávémat iszom, pedig még csak délelőtt 11 óra van)

Védőbeszéd a szórakoztató irodalom mellett 

Anélkül, hogy különösebb értekezésbe kezdenék arról, hogy mi is pontosan a szórakoztató irodalom, maradjunk csak annyiban, hogy annyira széles körű és elterjedt, hogy biztosan mindenki találkozott már eme műfaj legalább egy darabjával. Célja a nevében rejlik: szórakoztatni akar, teheti ezt fantasy, horror, krimi, romantikus és sci - fi formában is. Nem akar világokat megrengetni, nem akar bevonulni a történelembe (bár néha mégis megteszi), egyszerűen csak egy kellemes olvasmányként szeretne szolgálni.
Egy nehéz nap után általában nem vágyom másra csak arra, hogy hazaérjek és  az épp aktuális könyvem segítségével elmerülhessek egy olyan világban, aminek sokszor köze nincs a valósághoz.
Persze, olvasok  szépirodalmat is, de azt csak általában akkor amikor éber vagyok és friss. Este már csak a könnyedebb olvasmányokat vagyok képes feldolgozni.
De ezzel nem azt akarom mondani, hogy a szórakoztató irodalom értéktelen, sőt. Vannak olyan könyvek, amik igencsak sok és komoly mondanivalóval rendelkeznek. Ezért is szeretem a szórakoztató irodalmat, mert minden hangulatomra találok olvasni valót a repertoárból.Ha nevetni akarok, leveszem a poclról Kinsella egyik könyvét, ha romantikára vágyom jöhet A burok (ami sci - fi is egyben) stb, stb.
Nagyon sokan támadják, hogy értéktelen, és aki ilyen könyveket olvas, az nem is igazán olvasó ember. Pedig ugyanúgy része az irodalomnak, mint egy klasszikus mű, ennek is, annak is megvan a maga "rajongótábora".
Igazándiból nem akarok, és nem is nagyon látom értelmét ennél többet írni, mert aki eddig is nagyon ellene volt, ezután sem valószínű, hogy hirtelen megszereti, aki meg eddig is szerette, vagy előnyben részesítette, nem hiszem hogy elpártolna tőle. Olvassunk, ez a lényeg, az mindegy, hogy mit! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tome Topple 16. kör - 1. hét

Ez alkalommal talán harmadszorra vagy negyedszerre veszek részt ezen a readathonon, és még mindig, minden egyes alkalommal nagy élmény. Ráadásul a féltégla méretű könyveim is fogynak. Mondjuk, aggódnom nem kell, mert mindig találok újakat, mire elérkezik a következő kör. Erre a két hétre három könyvet terveztem be: Murakamitól A kurblimadár krónikáját, K.A Knighttól a Den of Viperst és Borsa Browntól A végzet című regényt. Murakamival kezdek, a többit meglátjuk.

Jamie McGuire: Walking Disaster (Veszedelmes sorscsapás) (Beautiful #2)

A Gyönyörű Sorscsapás Travis szemszögéből elmesélve. Mennyi az a túl sok szerelem? Travis két dolgot tanult meg az anyjától, mielőtt meghalt: Szeress keményen, küzdj még keményebben. A Walking Disasterben Travis élete tele van gyors kapcsolatokkal, titkos fogadásokkal és erőszakkal. Épp amikor úgy érzi, hogy legyőzhetetlen, Abby Abernahy térdre kényszeríti. Minden történetnek két oldala van. A Gyönyörű sorscsapásban meghallgathattuk Abby verzióját  Most viszont eljött az idő, hogy Travis szemén keresztül lássuk a történteket. (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Aki olvasta a Beautiful Disasterről írt bejegyzésemet itt a blogon, az tudhatja, hogy a hibái ellenére szerettem a könyvet, így nem volt kérdés, hogy a második rész is kap egy esélyt, ami tulajdonképpen nem egy klasszikus értelemben vett folytatás.

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo