figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2010. augusztus 21., szombat

Maggie Stiefvater: Linger

"Grace-nek és Samnek meg kell küzdeniük azért, hogy együtt maradhassanak. Grace számára ezt azt jelenti, hogy ellen kell szegülni szüleinek és veszélyes titkokat kell rejtegetnie. Samnek pedig  a vérfarkas múltját kell leküzdeni és  ki kell találnia  módját, hogyan élje túl a jövőt.
De mikor éppen rátalálnának a boldogságra, Grace olyan módon kezd változni, ahogyan soha nem gondolta volna."
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

A Mercy Falls Farkasai  trilógia első része nagyon tetszett. Éppen ezért kíváncsi voltam a folytatásra. Érdekelt, hogy a viszonylag rendesen lezárt első rész után milyen bonyodalom következhet még főhőseink életében.
Tippjeim voltak, de ezek nem teljesen igazolódtak be. Illetve beigazolódtak, csak nem úgy, ahogyan én azt elképzeltem. A történetről nem tudok túlságosan sokat mesélni, meg nem is szeretnék.A események ott folytatódnak, ahol abbamaradtak, Sam Sam maradt, Grace pedig Grace. Azt követhetjük nyomon, hogyan boldogulnak most, hogy Sam már nem farkas többé, legalábbis külsőleg nem.
Melléjük kapjuk még főbb szereplőknek Cole-t (akit név nélkül a Shiver végén már megismerhettünk) és Isabelt. Négyük élete valahogyan összekapcsolódik. Szükségük van egymásra.
A könyv felénél már elkezdtem leírni az egészet. Igazándiból semmi különösen nagy dolog nem történt. Aztán eszembe jutott, hogy az előző résznek, a Shivernek is ilyen volt a szerkezete. Az első fele lassan folydogált és a második fele robbantott. Itt is így van, a vége volt nagyon izgalmas.
Maggie Stiefvater nagyon jól ír. Ha nem is történnek eget rengető dolgok oldalakon keresztül, akkor is öröm olvasni, ahogyan a szereplőkben dúló érzésekről mesél, vagy éppen a részletgazdag környezetet varázsolja szavak segítségével lelki szemeink elé.
A történetet 4 szempontból olvashatjuk, egy - egy fejezetet 2 szereplő szempontjából. Őszintén bevallom néha kisebb zavart okozott a nézőpontváltás, de azért a végére hozzá lehetett szokni,. Kicsit jobban kell figyelni, mikor kinek a szemén keresztül látjuk ezt az elképzelt világot.
A két "új" szereplő (csak idézőjelben újak, hisz mindkettejükkel találkoztunk már) nagyon szimpatikus. Sam és Grace nyugodt életstílusa mellett Cole és Isabel pont az ellenpólust képviselik, spontán, izgága fiatalok.
Cole az egyik új farkas, akit a Shiver végén Beck hazahozott, továbbá egy híres fiatal banda szólóénekese.Ő választotta a farkas létet, így szeretett volna megszabadulni az előző életformájától. Kissé nehezen viseli a kezdeti oda - vissza változást, szeretne végleg farkassá válni, és elfelejteni mindent, ami vele történt. Egy átváltozás közepette találkozik Isabellel. És bár a lány bunkónak és arrogánsnak tartja őt, mégis vonzódik hozzá.(Így azért zárójelben megsúgnám, hogy Isabel szerintem máshoz is vonzódik Kíváncsi leszek a 3. részben beigazolódik-e a dolog). Cole pedig csak magával törődik, és azzal, hogy hogyan tudja megállítani, hogy visszaváltozzon emberré.
Grace és Sam eközben élik életüket, szerelmesek, minden idejüket együtt töltik, amíg Grace apja egyik éjjel rajta nem kapja őket a lány ágyában és el nem tiltja őket egymástól.
Emellett boldogságukat még az is beárnyékolja, hogy Grace-t egy különös betegség gyötri. Samnek továbbá át kellett vennie Beck helyét a falkában, neki kell minden ügyet intéznie ezentúl, ami a házukkal és a farkasokkal kapcsolatos.Ráadásul Cole-lal sem igazán jönnek ki. De Sam bármennyire is megkérdőjelezi Beck azon döntését, hogy idehozta Cole-t, el kell viselnie a fiút, mert nem véletlenül történt ez így.
Végig figyeli kell olvasás közben, mert hiába nincs nagy esemény a könyv első felében, az ott elhintett információk összessége az utolsó 50-60 oldalon nyer értelmet.Ott aztán felgyorsulnak az események, egyik dolog történik a másik után láncreakció szerűen.
Egyetlen egy szereplőt hiányoltam. Mégpedig Oliviát. Elvileg az előző részben ő is farkas lett, de ebben nem találkoztak vele, csak említették egyszer - kétszer. Remélem a befejező részben vele is találkozunk.Kíváncsi lettem volna ő hogyan viseli az új helyzetét.
A befejezés olyan volt, amire nem nagyon számítottam, legalábbis nem ilyen formában.
Mindenesetre nagyon jó könyv és nem szabad megítélni az első fele alapján.
A trilógia befejező része 2011 nyarán  kerül majd az üzletekbe Forever címmel.
Érdekességként még annyit mondanék, hogy a Linger angliai borítója színek szempontjából  gyakorlatilag az ellentéte a Shiver angliai borítójának. A polcon iszonyatosan jól néznek ki egymás mellett :) Ezek után kíváncsi vagyok a 3. könyvnek milyen lesz a borítója :)

Értékelés:

2 megjegyzés:

  1. Nagyon nagy nagyon várom már a szeptembert! Angolul nem merek még nekikezdeni, de az első után csak nem lesz csalódás. Ha a hangulat megvan akkor már minden oké! :)

    VálaszTörlés
  2. @Csicca Egy középfokú nyelvtudással szerintem már neki lehet állni.
    Biztosan nem lesz csalódás, annak ellenére, hogy kicsit lassan indul be. :)

    VálaszTörlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)