Ugrás a fő tartalomra

Lauren Baratz - Logsted: Crazy Beautiful

"Egy saját maga okozta robbanás következtében Lucius elveszíti mindkét kezét, amiket most egy - egy kampó helyettesít. Azért választott kampókat, mert olcsó. Azért választott kampókat, mert azokat nem növi ki annyira hamar. Azért választott kampókat, hogy mindenki tudja, ő más, és, hogy talán még saját magát is megrémítse egy kicsit.
Aztán találkozik Aurorával. A lányt nem rémítik meg a kampók, és nem tartják őt távol a fiútól. Mi több, számára nincs is jelentőségük.
De Luciusnak ezek a kampók jelentenek mindent. Emlékeztetik arra a szörnyetegre, aki mélyen benne lakozik. Talán Aurora az ő Szépsége, akinek az a végzetet, hogy megszabadítsa a fiút a szenvedéstől.
De lehet, hogy csak egy lány, akinek ugyanúgy szüksége van arra, hogy szeressék, ahogyan a fiúnak is."
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Hogy a modern kori Szépség és Szörnyeteg lenne ez a történet? Nem hiszem. Bár az tény, hogy egy elragadó 21. századi tündérmese, ami elvarázsol 200 oldal erejéig.
Tündérmese, mert nem hiszem, hogy ilyesmi még létezik valahol is a világon. Mese, mert a jó és a rossz egyaránt elnyeri méltó jutalmát. 21. századi, mert napjainkban játszódik és mert annyival több van benne, mint egy "egyszerű" mesében.
Adott Lucius, akinek kampók vannak a keze helyén, és adott Auróra, akit mindez nem érdekel. Mindketten újak az iskolában. Első pillantásra szerelem ez köztük, mégis sokáig tart, amíg ezt egymás tudomására hozzák.
Aztán jön a gonosz, aki keresztbe tesz nekik, jelen esetben a nagymenő Jessup.
Azonban Aurora túl sokat jelent Luciusnak ahhoz, hogy végignézze, amint egyszerűen elveszik tőle a lányt. Az igazság győz, a gonosz bűnhődik, a jó pedig megkapja a lányt. Nincs ebben semmi váratlan, semmi meglepő, de mégis annyira leköti az olvasót. (legalábbis engem lekötött)
Lucius egyébként egy kimondottan okos srác, és emellé kezei elvesztése még jóval érettebbé is teszi őt. Érdekes volt az ő szemszögéből olvasni a történetet. Nagyon sok olyan kérdést boncolgat, ami nem valószínű, hogy egy teljes életet élő embernek gyakran eszébe jut. Például: Jobb - e megtapasztalni valamit és utána elveszíteni azt, vagy jobb, ha meg sem tapasztaljuk és úgy éljük le az életünket?
Aurora szemén keresztül is érdekes volt a történet, mert a lány csupa ártatlan jóság. Mondhatni egy született naiva. Bár nála a neveltetés is nagyban befolyásolta a szemléletmódját. Sokat emlegette édesanyját, akit pár hónappal a történet kezdete előtt vesztett el. Ő tanította arra, hogy hogyan viselkedjen az emberekkel. Megvan benne az a bizalom mindenkivel szemben, mely alapján meg van győződve róla, hogyha kedvesek vagyunk másokkal, akkor biztosan ők is kedvesek lesznek velünk. Sőt, ha valaki esetleg valami negatív dolgot tesz, megpróbálja mentegetni. Lehetne erre azt mondani, hogy buta. Nem, nem az. Csak próbálja mindenkiben meglátni a jót, ahogyan édesanyjától látta. Továbbá a lány kitűnő példája annak, hogy hogyan éljünk előítéletektől mentesen.
A történetet egyébként váltakozva olvashatjuk a 2 főszereplő szemszögéből. Szeretem az ilyen szerkezetű könyveket, mert így kiderül, hogy mit gondolnak egymásról illetve az adott helyzetekről a szereplők.
Egy szó mint száz: jó kis történet, rövid, egy délután alatt kiolvasható, tökéletes kikapcsolódás, kicsit átléphetünk vele a mesék világába, anélkül, hogy ténylegesen mesét olvasnánk. De közben azért megtapasztalhatjuk a kőkemény valóságot is, azt, hogy hogyan vészeljük át a tragédiákat, mit vált ki az emberekből, ha a tragédiák látható nyomot hagynak az emberen és hogyan kezelik ezt az érintettek. Csak ajánlani tudom. 
A borítót pedig imádom. :) Bár a fekete - fehér (fenti képen látható) külső borító alatt a könyv PINK, ezüst betűkkel a gerincen.. :)

Értékelés:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)