Ugrás a fő tartalomra

Szaszkó Gabriella: Kora február (Midlife Crisis #1)

Anna és Josh nem ismerik egymást. Mindennek ellenére egy ágyban ébrednek fel egy ismeretlen, elszigetelt helyen, miközben odakint hóvihar tombol. A házban kutakodva hamarosan ráébrednek, hogy öt év kiesett az életükből, hiába próbálnak visszaemlékezni, sehogy sem sikerül. Öt év alatt azonban rengeteg minden történhet egy ember életében. Vajon Joshnak sikerült kiszabadulnia az egyetemi időszak fojtogatásából, és valóra váltotta az álmát, hogy menő rockzenész legyen? Vajon Anna hozzáment feleségül egyetemista szerelméhez, és megtalálta mellette a boldogságot? Mind a ketten előre tervezték az életüket, megálmodták, hová is akarnak jutni harmincas éveik elejére. De ha minden a terv szerint alakult, hogyan lehetséges, hogy egymás mellett ébredtek egy ismeretlen helyen?
A világukat már csak az borítja fel még jobban, amikor felfedezik, hogy álmaikban lassan visszapárolognak az elmúlt évek emlékei. Hamarosan kiderül, hogy a kiesett öt év elképesztő meglepetéseket tartogat.
A Maxim Könyvkiadónál jelenik meg Szaszkó Gabriella új regénye, a Kora február. Mit szólnál, ha egyik napról a másikra az öt évvel idősebb önmagad nézne vissza rád a tükörből? A történetben Anna és Josh ezzel a helyzettel szembesül, egymás számára teljesen ismeretlenek, mégis összezárva ébrednek egy idegen helyen. Hogyan keverednek ki ebből az őrült helyzetből? Ha kedvet kaptál a regényhez, kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét! 


A sors úgy hozta, hogy Szaszkó Gabi munkásságával nem a Maradj velem kapcsán, hanem Anna és Josh sztoriján keresztül ismerkedtem meg, de ezt egyáltalán nem bánom.

Azért is örülök kimondottan, hogy elolvashattam ezt a regényt, mert gyengéim a rocksztáros regények, Josh pedig igazi belevaló sztár főszereplő, ráadásul a történet sem olyan, mint amire elsőre számít az ember.
Azonban nem csak Josh-t kedveltem, hanem szinte minden szereplőt. Na jó, Patricket nem annyira, de ez szerintem Josh rajongóként teljesen érthető. Viszont a MidLife Crisis tagjait nagyon mélyen a szívembe zártam, nagyon vidám banda!

Az történet igen okosan van felépítve, hisz szinte egészen a végéig derül ki olyan dolog, amiről korábban nem tudtunk. A két idősík már - már Gabi ismertetőjegye, de ez nem minden regény esetében használható, itt viszont kimondottan jól működött. Nagyon szerettem ezt a szerkezetet, folyamatosan találgattam, mi állhat az események mögött, a két idősík pedig lassan bontogatta az igazságot a két főszereplő elmúlt öt évéről.
Ehhez hozzátartozik az is, hogy most olvastam másodszorra a könyvet, de ez egyáltalán nem rontott az élményen, ugyanúgy izgultam, mint mikor először olvastam, ami nálam egyértelműen a jó könyv ismérve.

Ehhez még jött a kis futurisztikus szál is, amint szintén nagyon élveztem, főleg, mert elgondolkodtatott. Hisz könnyen elképzelhető, hogy öt éven belül tényleg elérjük azt a szintet a tudományok terén, hogy megvalósulhat valami hasonló dolog, mint, ami a könyvben Annáékkal megesett. Ennek lehetősége, előnyei és hátrányai is mind nagyon izgalmas témák, amik egyértelműen továbbgondolásra érdemesek.

De nem csak emiatt volt több, mint egy szimpla rocksztáros románc, hanem bemutatta a sztárlét nehézségeit, azt, hogy a siker nem minden esetben jön könnyen és azonnal, hanem igenis keményen meg kell dolgozni érte.
Ezen kívül a szereplők még jócskán küzdöttek különböző mentális problémákkal, ami szintén mélyített a mondanivalón. Mindig jó olyan regényekben elmerülni, melyek nem félnek komolyabb dolgokat is belevegyíteni a cselekménybe.
Anna például nem találja a helyét a világban, úgy érzi, nem elég az, amit eddig elért az életében, erőteljes önértékelési problémákkal küzd.
Pontosan emiatt tudtam vele együtt érezni,  mert bennem is felmerült már, hogy elég - e az, amit eddig véghez vittem, van - e feljebb, kell -e az nekem? ( Meg hát ott van az a kapcsolódási pont is, hogy ki ne szeretne életében egyszer közeli kapcsolatba kerülni egy zenész pasival..., de ez csak mellékes megjegyzésként jutott az eszembe.)
Josh-t sem kímélte az élet. Régóta, szinte kiskorától kezdődően tudta, mit is szeretett volna csinálni egész életében, de családja, főleg apja nem igazán nevezhető támogatónak. Josh azonban nem adta fel, kitartott álmai mellett és  részben ennek köszönhetően hatalmas sikereket ért el. Az viszont már megint más kérdés, hogy mit áldozott fel ezért.

Véletlenül vagy sem, a sorsnak is szerepe van a regényben, ami szintén nagyon jó érzéssel töltött el, hiszen jómagam is hiszek a sorsszerűségben.
Ennél már csak a zenei utalásokat és a dalszövegrészleteket imádtam jobban. Híres vagyok arról, hogy ha zenei utalást látok egy könyvben, akkor arra rákeresek, és azt hallgatom olvasás közben. Itt sem volt ez másképp, ráadásul a számok többsége nagyon közel áll a zenei ízlésemhez, ami külön öröm volt. Ezt hívom én 3D-s olvasásnak...

Amit még nagy pozitívumként emelnék ki, az Anna és Josh kémiája, illetve úgy egészében a kapcsolatuk.
Nem egy klasszikus párról beszélünk, sem megismerkedésük sem életvitelük, sem koruk végett, ennek ellenére igyekeztek megoldani az útjukba gördülő akadályokat, ahogy csak tudták. Márpedig akadályból kijutott nekik bőven.
Tetszett, hogy a párbeszédeik természetesnek hatottak, nem voltak erőltetettek, épp ezért még a legkisebb szóváltásaikat is imádtam olvasni. Talán pontosan emiatt van a kedvenc részeim között az az időszak, amíg össze voltak zárva a hegyi házikóban, illetve a megismerkedésük.

Összességében nagyon szerettem a Kora februárt, számomra határozottan újraolvasós kategória, arról nem is beszélve, hogy nagyon várom, mit tartogat még Anna és Josh élete a következő részben.

Ha érdekel Anna és Josh története, itt beleolvashatsz:


Amennyiben megrendelnéd, az alábbi képre kattintva megteheted:

Forrás: weheartit.com


Játék
Josh Westberg rocksztár, természetesen ebből kifolyólag remek zenei utalásokkal találkozhattok majd a regényben. A játékunk is ehhez kapcsolódik, egy-egy idézetből kiindulva rá kell találnotok híres zenekarokra, akik inspirációt adtak a szerzőnek. A feladatotok beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába a dal címét, amiből idéztünk. Pici segítségként kép is szerepel az ihletet adó bandákról.

Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


“That's the price you pay
Leave behind your heartache, cast away
Just another product of today
Rather be the hunter than the prey
And you're standing on the edge, face up 'cause you're a…”


A turné állomásai:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tome Topple 16. kör - 1. hét

Ez alkalommal talán harmadszorra vagy negyedszerre veszek részt ezen a readathonon, és még mindig, minden egyes alkalommal nagy élmény. Ráadásul a féltégla méretű könyveim is fogynak. Mondjuk, aggódnom nem kell, mert mindig találok újakat, mire elérkezik a következő kör. Erre a két hétre három könyvet terveztem be: Murakamitól A kurblimadár krónikáját, K.A Knighttól a Den of Viperst és Borsa Browntól A végzet című regényt. Murakamival kezdek, a többit meglátjuk.

Jamie McGuire: Walking Disaster (Veszedelmes sorscsapás) (Beautiful #2)

A Gyönyörű Sorscsapás Travis szemszögéből elmesélve. Mennyi az a túl sok szerelem? Travis két dolgot tanult meg az anyjától, mielőtt meghalt: Szeress keményen, küzdj még keményebben. A Walking Disasterben Travis élete tele van gyors kapcsolatokkal, titkos fogadásokkal és erőszakkal. Épp amikor úgy érzi, hogy legyőzhetetlen, Abby Abernahy térdre kényszeríti. Minden történetnek két oldala van. A Gyönyörű sorscsapásban meghallgathattuk Abby verzióját  Most viszont eljött az idő, hogy Travis szemén keresztül lássuk a történteket. (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Aki olvasta a Beautiful Disasterről írt bejegyzésemet itt a blogon, az tudhatja, hogy a hibái ellenére szerettem a könyvet, így nem volt kérdés, hogy a második rész is kap egy esélyt, ami tulajdonképpen nem egy klasszikus értelemben vett folytatás.

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo