Ugrás a fő tartalomra

Cassandra Clare: City of Glass (Mortal Instruments 3) - (Üvegváros)

"Azért, hogy meg tudja menteni anyja életét, Clarynek az Árnyvadászok ősi otthonába az Üvegvárosba kell utaznia, nem törődve azzal, hogyha engedély nélkül belép a városba, megszegi a törvényt, a törvény megszegése pedig akár az életébe is kerülhet. Az is súlyosbítja helyzetét, hogy rájön, Jace sem akarja, hogy a lány ott legyen, továbbá az Árnyvadászok börtönbe zárják Simont, ugyanis rettentően kíváncsiak a vámpírra, aki bírja a napfényt. Clary lassan egyre több dolgot fedez fel családja múltjával kapcsolatban, és Sebastian, az Árnyvadász személyében még egy segítőt is kap.
Valentine mindeközben felvonultatja teljes fegyverarzenálját, célja az Árnyvadászok megsemmisítése. Claryéknek egyetlen esélyük van ellene, mégpedig, ha eddigi ellenségeikkel vállvetve küzdenek. De képesek - e az Árnyvadászok és az Alvilágiak félretenni egymás iránti utálatukat és együtt dolgozni a cél érdekében?
Jace ráébred, hogy bármit kockára tenne Claryért, ezen kívül pedig kérdés, hogy a lány tudja - e használni újdonsült képességét, és képes lesz- e megmenteni az Üvegvárost bármilyen áron?"
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)


Nem igazán szeretem azt, amikor találok egy jó könyvet, és pont akkor jön valami, ami miatt napokig nem tudok olvasni. Sajnos most is ez az eset állt fent. De kiküszöböltem, mert esténként nagyon későig olvastam. :) Mondjuk reggelente ehhez mérten elég érdekesen festettem a kialvatlan fejem miatt.:)
Na, de térjünk rá a lényegre. Szerintem az eddig kiadott 3  közül a legjobban sikerült darab. Annyi mindent tudnék róla írni, de akkor spoileres lenne az egész bejegyzés, azt pedig nagyon nem szeretném. Arról nem is beszélve, hogy akkor leírhatnám szóról - szóra a könyvet, hiszen annyi említésre méltó dolog történik. Azért megpróbálom összefoglalni úgy, hogy ne áruljak el túlságosan sokat.
Időben körülbelül 1 héttel járunk később a második rész végéhez képest. Clary elsődleges célja anyja felébresztése a kómából. Ehhez vissza kell térnie gyökereihez, az ősi Árnyvadász városba, ahová engedély nélkül nem igazán lehet belépni. Jace is foggal - körömmel próbálja ettől őt eltéríteni, természetesen sikertelenül.Miközben Clary anyja felébresztésén munkálkodik, Valentin a végső csapásra készül az Árnyvadászok ellen. Clary pedig belecsöppen a harc közepébe, tulajdonképpen ő lesz a mozgatórugó.
Többen nem is szeretnék írni a történetről, mert a fülszöveg így is sokat elárul. El kell olvasni. :)
Nagyon büszke voltam magamra, mert nem nagyon szoktam tippelgetni, hogy mi lesz a végkifejlet egy-egy könyvben, és ha tippelek is, akkor sem mindig szoktam eltalálni. Most azonban, amiket megtippeltem még a második rész olvasása közben, mind telitalálat lett. :) (lehet, hogy el kellene kezdenem lottózni) Ami azonban még jobb volt, hogy ennek ellenére, (hogy kitaláltam dolgokat,) mégis tele volt meglepetésekkel a történet. Sokszor magamban felkiáltottam, hogy "mi a franc????" Rettentően izgi volt.:) Csavar csavar hátán.
Clary már nem olyan hebrencs, bár még mindig vannak életveszélyes és egy kicsit őrült húzásai, de ez Jace-re is ugyanúgy igaz. A vérükben van.:)
Simon nagyon jó fej lett (és komolyodott is), zabálják a nők. :) Jót tett neki a végbement változás meg a börtön .:)
A megszokott humor mellett az tetszett nagyon, hogy nem volt benne egy deka csöpögős rész sem. Az érzelmesebb részeket is annyira jól írta meg az írónő, hogy öröm volt olvasni. Abszolút nem Clary és Jace kapcsolatának alakulása van a középpontban, bár erősen jelen van benne. Sikerült megtalálni az egyensúlyt a 2 fő szál között. 
A vége felé egy - két helyen nagyon kellet figyelni, mert annyira sűrű volt az információáradat, hogy könnyen el lehetett siklani egy - két fontos tény felett. De azért nagyon élvezetes volt.
A végső összecsapás brutális volt. Ott aztán csak tátottam a számat. Mindenki leszúrt mindenkit oda- vissza. Volt, aki túlélte, volt aki nem...
A legeslegvége is jól sikerült. Semmi túlzás. 
És igen, ebben a részben végre kiderül mi is a kapcsolat a fiatalok között, ki kivel van, ki kivel akar lenni a főszereplők közül..  :)
Biztos vagyok benne, hogy a műfaj (Young adult / fantasy románc) kedvelőinek abszolút kedvence lesz a trilógia.(Ami jövőre 4 részesre bővül) Sőt szerintem, az egyéb műfajok olvasói közül is sokakat magával fog ragadni.
Ha az előző részét 5 smiley-ra értékeltem, ennek az öt fokú skálán minimum 6-ost kellene adnom. :)
De mivel 5 fokú a skála...

Értékelés:

Megjegyzések

 1. Jajj, ez a legkedvesebb könyvem. Még a megjelenés előtt jól megrendeltem, és örömködve vártam a csomagot. :D Mivel nekem a második és a harmadik rész között bőven volt időm tippelgetni, ezzel töltöttem a szabadidőm, úgyhogy én is, amit megtippeltem (ki kinek a rokona), az sikerült mind, és tök büszke voltam magamra.

  Egyszerűen imádom ezt a kötetet, és igen, ez a legjobban sikerült. Nem lehet rá egy rossz szó sem, ahogy te is írtad, az érzelmes részek is annyira szépek, mégis hihetőek, nem az a nagy csöpögős valami.

  Csak azt sajnálom, hogy a kedvenc szereplőm (Sebastian) csak ebben a részben tűnt fel, elbírtam volna viselni még egy-két jelenetet vele. :D Csak imádkozok, hogy a negyedik részben visszatérjen. Amúgy pedig, gondolom az előtrilógiáról az Infernal Devicesról hallottál. Én már azt is nagyon várom, augusztus végén jelenik meg az első rész, természetesen angolul.

  VálaszTörlés
 2. Vitathatatlan, hogy ez a legjobb a 3 közül.:)
  Ha Clare esetében valaki eltalál valamit, akkor az tényleg büszke lehet magára.:) Ő a csavarok nagymestere.

  Gondolod, hogy van rá valami esély, hogy Sebastian "feltámadjon"?

  Igen, hallottam róla, és kíváncsian várom. Most már úgy vagyok vele, hogy az írónő neve számomra garancia. Biztos vagyok benne, hogy nem fogunk csalódni.

  VálaszTörlés
 3. Hát elvileg Sebastian nem halt meg. És bár Clare tagadja, hogy a negyedik részben ő lenne a gonosz, azt mondta, mindenki visszatér, aki él. :D Szóval én reménykedek nagyon.

  VálaszTörlés
 4. Nem is tudom. Ez is egy olyan két esélyes dolog hiszen
  (SPOILER) Jace leszúrta őt és látszólag meg is halt, de a teste meg eltűnt. Ez meg már gyanús. (SPOILER VÉGE)
  Reménykedjünk, hátha visszatér és megzavarja majd a többiek nyugalmát. :)

  VálaszTörlés
 5. Mármint úgy értettem, hogy volt egy ilyen nagy kérdés-válasz az Üvegvárossal kapcsolatban, ahol Clare a legnépszerűbb kérdéseket megválaszolta. És abban volt ez, hogy *spoiler* Sebastiannal mi lett *spoiler* és azt válaszolta, hogy él, nem halt meg, mert kell olyan is, hogy ne minden gonosz haljon meg. :D Mert írta, hogy a legelső változatban Sebastian meghalt volna, csak átírta.

  VálaszTörlés
 6. Akkor innentől még inkább remélem, hogy viszontlátjuk a következő részben. Kíváncsi vagyok , hogyan fog "előkerülni", ha benne lesz a könyvben. :)

  VálaszTörlés
 7. Szia! Ha van időd ugorj be ide: http://mortalinstrumentscast.blogspot.com (végzet erekélyis igen) és kommentbe írj ha tetszik az ötlet.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tome Topple 16. kör - 1. hét

Ez alkalommal talán harmadszorra vagy negyedszerre veszek részt ezen a readathonon, és még mindig, minden egyes alkalommal nagy élmény. Ráadásul a féltégla méretű könyveim is fogynak. Mondjuk, aggódnom nem kell, mert mindig találok újakat, mire elérkezik a következő kör. Erre a két hétre három könyvet terveztem be: Murakamitól A kurblimadár krónikáját, K.A Knighttól a Den of Viperst és Borsa Browntól A végzet című regényt. Murakamival kezdek, a többit meglátjuk.

Jamie McGuire: Walking Disaster (Veszedelmes sorscsapás) (Beautiful #2)

A Gyönyörű Sorscsapás Travis szemszögéből elmesélve. Mennyi az a túl sok szerelem? Travis két dolgot tanult meg az anyjától, mielőtt meghalt: Szeress keményen, küzdj még keményebben. A Walking Disasterben Travis élete tele van gyors kapcsolatokkal, titkos fogadásokkal és erőszakkal. Épp amikor úgy érzi, hogy legyőzhetetlen, Abby Abernahy térdre kényszeríti. Minden történetnek két oldala van. A Gyönyörű sorscsapásban meghallgathattuk Abby verzióját  Most viszont eljött az idő, hogy Travis szemén keresztül lássuk a történteket. (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Aki olvasta a Beautiful Disasterről írt bejegyzésemet itt a blogon, az tudhatja, hogy a hibái ellenére szerettem a könyvet, így nem volt kérdés, hogy a második rész is kap egy esélyt, ami tulajdonképpen nem egy klasszikus értelemben vett folytatás.

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo