Ugrás a fő tartalomra

Jay Asher: Thirteen reasons why

Másodszorra ülök neki ennek a bejegyzésnek. Nehéz szavakba önteni a könyv hatását, mert nem egyszerű  a történet.
Clay Jensen egyik nap hazatérvén egy nevével ellátott, kazettákkal teli csomagot talál házuk küszöbén. A kazettákat Hannah Baker, a fiú osztálytársa és egyben első szerelme készítette, aki nem sokkal előtte öngyilkosságot követett el.
Hannah elmeséli azt a 13 eseményt ( a tulajdonképpeni okokat) , ami miatt megölte magát. Clay az egyik. Ha meghallgatja a kazettákat kiderül, hogy miért. A fiú egy éjszaka alatt meghallhatja az összes szalagot, és amit hall, az örökre megváltoztatja az életét...
( A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)


Hannah egy látszólag hétköznapi lány volt, akivel hétköznapi dolgok történtek. Ám ezek a hétköznapi dolgok újabb dolgokat vonzottak be a lány életébe, aki számára ez már soknak bizonyult.
Félelmetes volt látni, hogy mennyire apró dolgoknak milyen súlyos következménye lehet. Gondolok itt egy középiskolás- nem is annyira durva- bulira, egy találkozásra, egy első csókra, egy pofonra, egy fényképre. Egy dolog elindította a "hógolyó effektust", a többi kis apróság pedig folyamatosan hozzácsapódott, a "hógolyó" pedig csak nőtt...
A könyv rettentően jó példája annak, hogy tényleg minden mindennel összefügg, ha nem is közvetlenül. Egyik dologból következik a másik és nincs megállás.
Hannah, kazettáin 13 történetet mesél el időrendi sorrendben, kielemezvén, miként hatottak ezek az életére. 13 emberről, akik nem is gondolták volna, hogy úgymond közrejátszottak a lány öngyilkosságában.
És ott van köztük Clay. Clay, aki szerelmes volt a lányban, de nem merte neki megmondani. Ő az egyetlen, aki kicsit kilóg a 13 ember közül, mert talán ő volt legkevésbé rossz hatással a lány életére.És ezt a lány is így gondolta, ám a fiú mégis úgy érzi, hogy leginkább ő a felelős a történtekért.
Ahogy Clay halad a kazetták hallgatásával egyre megdöbbentőbb dolgok kerülnek napvilágra, és egyre több emberrel találkozik, akik szintén szerepelnek a 13-ban.
Egy biztos. A srác egy életen át emlékezni fog erre az éjszakára.
Nagyon jól ábrázolta az író Clayt, meg azt a hatást amit a kazetták értek el nála.
A regény formája elég rendhagyó, de nagyon ötletes. Gyakorlatilag az olvasó "meghallgathatja" a kazetták tartalmát , amit Clay közvetlenül kommentál, kiegészítve saját nézőpontjával, véleményével, emlékeivel.
Néhol nagyon megrázó volt, ahogy Hannah kazettáinak válaszolgatott.
Kettejük emlékeiből lesz igazán kerek a történet. És igazán megrázó.
Az is érdekes volt, hogy mennyire nem figyeltek egymásra az osztálytársak. Senki nem vette észre az árulkodó jeleket. Még véletlenül sem. Betudták Hanna különcségének. Még akkor sem, mikor az egyik órájukon az öngyilkosság előzményeiről, okairól beszélgettek (amely témát egyébként névtelenül Hannah dobta fel, bár ez soha nem derült ki.)
A történet már csak azért is érdekes, mert sok benne a valós életből szedett rész. Hannah karakterének alakításában nagy szerepet játszott a szerző unokahúga, aki öngyilkos akart lenni, de még időben megmentették. Sok elemet szedett Asher a saját életéből is.
Összességében azt kell mondjam nagyon jó könyv, de depire hajlamosaknak nem ajánlom, mert nagyon- nagyon le tudja húzni az ember hangulatát, főleg azokét, akik szeretik nagyon beleélni magukat az olvasott könyvbe.
Értékelést azt hiszem ide sem írok. A téma valahogy nem engedi....

Megjegyzések

 1. Már akkor felkeltette az érdeklődésemet ez a könyv, amikor először írtál róla, de mielőtt belevetettem volna magam a beszerzésébe mindenképpen olvasni akartam a véleményedet. Köszönöm ezt a jó kis bejegyzést, engem meggyőzött arról, hogy érdemes megvennem a könyvet! :)

  VálaszTörlés
 2. Örülök, hogy meggyőzött.:) Ha majd sikerült beszerezned és elolvasnod, szívesen várom a véleményedet róla. :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon megrázó könyv?
  Mondjuk már elég kérsőn kérdezem, mert már mergerendeltem.

  VálaszTörlés
 4. @Mary Alexa Drown Nem annyira megrázó, inkább megható, és szívszorongató. De szerintem nem fogod megbánni, ha elolvasod.

  VálaszTörlés
 5. Ezzel ugyanúgy leszek, mint a Csitt, csittel: nálad figyeltem fel rá, de mire eljutnék oda, hogy beszerezzem, már annyi mindent írnak róla, hogy annyira nem is akarom. Az én hibám, ne olvasgassak mást, igaz? :)

  VálaszTörlés
 6. @Mónika Ha tudnád, hogy én is ugyanebben a cipőben járok. :D Mostanában azt csinálom, hogy az ilyen könyveket félrerakom, és amikor lecsendesedik körülöttük a kezdeti felhajtás, csak akkor olvasom el őket. Ez eddig jó taktikának bizonyult. :D Egy a hátránya, hogy így könnyen belefuthat az ember egy - egy spoileres bejegyzésbe, az adott regényről.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tome Topple 16. kör - 1. hét

Ez alkalommal talán harmadszorra vagy negyedszerre veszek részt ezen a readathonon, és még mindig, minden egyes alkalommal nagy élmény. Ráadásul a féltégla méretű könyveim is fogynak. Mondjuk, aggódnom nem kell, mert mindig találok újakat, mire elérkezik a következő kör. Erre a két hétre három könyvet terveztem be: Murakamitól A kurblimadár krónikáját, K.A Knighttól a Den of Viperst és Borsa Browntól A végzet című regényt. Murakamival kezdek, a többit meglátjuk.

Jamie McGuire: Walking Disaster (Veszedelmes sorscsapás) (Beautiful #2)

A Gyönyörű Sorscsapás Travis szemszögéből elmesélve. Mennyi az a túl sok szerelem? Travis két dolgot tanult meg az anyjától, mielőtt meghalt: Szeress keményen, küzdj még keményebben. A Walking Disasterben Travis élete tele van gyors kapcsolatokkal, titkos fogadásokkal és erőszakkal. Épp amikor úgy érzi, hogy legyőzhetetlen, Abby Abernahy térdre kényszeríti. Minden történetnek két oldala van. A Gyönyörű sorscsapásban meghallgathattuk Abby verzióját  Most viszont eljött az idő, hogy Travis szemén keresztül lássuk a történteket. (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Aki olvasta a Beautiful Disasterről írt bejegyzésemet itt a blogon, az tudhatja, hogy a hibái ellenére szerettem a könyvet, így nem volt kérdés, hogy a második rész is kap egy esélyt, ami tulajdonképpen nem egy klasszikus értelemben vett folytatás.

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo