Ugrás a fő tartalomra

Stephenie Meyer: A burok

Nem ez volt az első alkalom, hogy kiolvastam, de mégis olyan volt a hatása. Ez az a könyv, amit bizonyos időközönként újra és újra elő lehet venni, anélkül, hogy megunná az ember. A témának, meg a szereplőknek semmi köze a Twilighthoz az írónő személyén kívül. Aki ezt várja, az hozzá se kezdjen. A többieknek viszont szívből ajánlom.

"A Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. .... Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Egyvalamire azonban nem készült fel: hogy új testének előző lakója nemhogy nem költözött ki a burokból, de egyenesen visszaköveteli a tulajdonát. Melanie megtölti a Vándor elméjét az emlékeivel és képekkel a szerelméről, aki egy távoli helyen bujkál, és még mindig nem adta fel a harcot az idegenek ellen. Mivel a Vándor képtelen ellenállni a rátörő érzelmeknek, vágyakozni kezd a férfi után, akivel még soha nem találkozott. Aztán egy váratlan fordulatnak köszönhetően Melanie és a Vándor szövetségesekké válnak, és a két lélek ugyanabban a burokban vág neki az arizonai sivatagnak, hogy megtalálják a férfit, akibe mindketten szerelmesek…"


Annyival több van a könyvben, mint amit a fenti fülszöveg alapján el lehet képzelni. Az se tántorítson el senkit, hogy sci-fi kategóriába sorolták a könyvet. Elárulom, nem ezen van a hangsúly, sőt. Szinte nem is nagyon jut szerephez ez a vonulat, talán 1 - 2 alkalommal, de még az is élvezhető. Mondom ezt úgy, hogy egyáltalán nem vagyok a sci - fi műfaj rajongója.
Magával ragadó volt az a folyamat, ahogyan napról napra változtak az egyes szereplők, a gondolkodásmódjuk, a hozzáállásuk az új helyzethez, a viselkedésük. Meyer még azt is ügyesen megoldotta, hogy a sok hangulatváltozás, és az érzelmek változásának ábrázolása se legyen unalmas.
Azt is érdekes volt olvasni, hogy a "túlélő" kis csoport egyes tagjai hogyan reagáltak arra az önzetlen, önfeláldozó viselkedésre, amit Vanda tanúsított, főleg mert ellenségként néztek rá.
Ha nagyon le akarnám butítani a történetet, akkor szerintem annyi lenne a lényeg, hogy, ha csak egy kis erőfeszítést is teszünk, az emberi (és nem emberi ) különbségek ellenére is képesek lehetünk egységben és békében élni.
Anélkül, hogy ismételni akarnám magamat, tényleg magával ragad a történet. Az eleje egy kicsit lassú, úgy az első 100 oldal. Onnantól viszont nincs megállás, nem lehet letenni. A meglepő az volt, hogy nem találtam benne olyan szereplőt, akit kimondottan utáltam volna. Aki az elején unszimpatikus volt, a történet előrehaladtával, a többi szereplő szemén keresztül megkedveltem vagy legalábbis semlegessé vált. Semleges szereplő volt 1-2, de a többieket nagyon bírtam. Jeb bácsi humorát főleg, annak ellenére, hogy elég érdekes az öreg stílusa. :)
A szerelmi háromszög (vagy négyszög, nem is tudom melyik inkább) sem egyszerű. Jared, aki mindig is két lábbal állt a földön, nem tudja mihez is kezdjen. De egy pofon aztán mindent megváltoztat... Az utolsó 2 fejezet, a vége elég érzelmesre sikeredett. Nem vagyok egy sírós típus, de ezt még én sem bírtam száraz szemekkel. :)
A történet különben nincs teljesen lezárva, benne van a folytatás. Mégsem marad olyan, a történet szempontjából létfontosságú kérdés nyitva, ami miatt ne tudnánk élni egy 2. rész nélkül. Hallottam már olyan pletykákat, hogy az írónő tervezi a következő rész megírását, de őszintén szólva nem érzem szükségét. Ez így volt jó. Nem kell minden könyvnek 800 részesnek lennie.
Néhány szót még a borítóról meg a fordításról. A borító tetszik, bár néha, ha éjjel ránéztem és visszanézett rám, átfutott rajtam egy halvány kis borzongás. :)
A fordítás szerény véleményem szerint jól sikerült. A Twilight saga szerintem jobb volt eredeti nyelven, itt viszont nem tudnék egyértelműen egyik mellett sem voksolni. A nevek is jól sikerültek, szóval le a kalappal a fordító előtt.
Az is biztos, hogy el fogom még olvasni ezt a könyvet vagy angolul vagy magyarul.

Értékelés:

Megjegyzések

  1. Kedves Marta G.!

    Igen, nekem nagy kedvencem a könyv, csak ajánlani tudom.
    A Lány és a farkas című filmet már láttam egyszer, de elég is volt.
    Viszont szeretnélek megkérni, hogy ne reklámozz letöltős/ online filmnézős blogokat kommentben, akkor sem ha a sajátod. Ha szeretnéd, hogy megnézzem az oldalad, küldj email, ahogy a a házirendben is leírtam.(http://nancykonyvei.blogspot.hu/p/egyeb-tudnivalok.html)
    A kommentedet ezért töröltem.
    Megértésedet köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Mind könyvben, mind filmben nagyon jó, ajánlom mindenkinek!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)