Ugrás a fő tartalomra

Kindle - tok házilag - DIY

Egyik nap sikeresen leszakadt a táskám vállpántja, ami nem is csoda, tekintve, hogy állandóan tele van pakolva. Naná, hogy rendszeresen van benne könyv is, ami igencsak megdobja a súlyát, nem is csodálom, hogy feladta a küzdelmet szerencsétlen pára.
Szereztem egy másik, nagyon cuki kis táskát, ám ebbe csak a hajszál vékonyka könyvek férnek bele. Így rákényszerültem arra, hogy a Kindle-t vigyem magammal, ám tok nélkül túlságosan féltettem.
Ezért kezdtem el tokok után nézelődni a neten. Rá is találtam egy gyönyörű lila bőrtokra, de 4000 Ft-ot sajnáltam rá kiadni. Nézelődtem tovább és megakadt a szemem egy blogon, ahol egy házi kindle-tok elkészítése volt leírva lépésről lépésre. Annyira megtetszett, hogy nekem sem kellett több, összeszedtem a "hozzávalókat" és nekiláttam. 
A végeredménnyel még magamat is megleptem (alapjáraton azzal, hogy nem szenvedtem tartós sérülést az elkészítése közben), de elégedetten dőlhettem hátra a munkafolyamat végén, és most már cipelhetem magammal a kindlimet amerre csak akarom.
És mivel innen-onnan látom/hallom, hogy egyre több embernek van ilyen ki kütyüje, gondoltam megosztom az elkészítés módját, hátha segítek spórolni egy kicsit, emellett pedig tényleg olyan tokot készíthetünk, amilyet mi szeretnénk.

Első lépésként nézzük meg mi is szükséges hozzá.

1) Kell egy régi, kemény borítós könyvnek a borítója (a lapokat vágjuk ki belőle a ragasztásnál).
Hallom ám, hogy itt felhördültek a könyvszerető molyok, hogy micsoda barbárság szétvágni egy könyvet. Nyugi, én sem mészároltam le egy könyvemet sem az akció során, hanem szimplán egy ősrégi kemény borítós regiszteres füzetet szedtem darabjaira. Mivel azonban tisztában vagyok azzal, hogy ilyet nem tart mindenki kupacokban az a íróasztala fiókjában (tekintve, hogy én is egy olyat használtam fel, amit anya vett magának még iskolás korában - szóval nem mai darab), így ehelyett azt tudom tanácsolni, hogy menjetek el egy antikváriumba és nézzetek a Kindle méreténél egy 1,5-2 centivel nagyobb könyvet, vegyétek meg (jó lesz a legolcsóbb, legrégebbi is, csak legyen kemény a borítója), és meg is van tok "váza". Mivel nem szépségre meg minőségre megyünk, viszonylag olcsón meg lehet úszni egy ősrégi, de annál tartósabb könyvborítóval.

2) Szükségetek lesz nektek tetsző textil anyagra, amivel bevonjuk majd a fent említett borítót. 2 akkora darabot fogunk felhasználni, amekkora a borító kinyitva. Mindjárt lesz kép róla, és úgy majd érthetőbb lesz, hogy hogyan is kell ezt elképzelni.

3) Gumi (amilyen a nadrágokban, szoknyákban stb. van), ami majd tartani fogja a kütyüt

4) Ragasztópisztoly

5) olló és tűzőgép

Első lépésben kimerjük az anyagot és kiszabjuk. Ez legkönnyebben úgy kivitelezhető, hogy kinyitva rátesszük az anyagra a borítót, körberajzoljuk és kivágjuk. Ez lesz a belső borító. Utána ezt még egyszer megcsináljuk, csak ez alkalommal tetszés szerint valamennyit ráhagyunk a borító szélénél körbe ( kb  0,5 - 1 centit). Ez azért szükséges, hogy rá tudjuk hajtani a belsejére.



Ha ezzel megvagyunk, fogjuk a ragasztópisztolyt és a kisebb anyagot (nem azt, amire ráhagytunk pár centit), és ráragasztjuk a borító belsejére.


Törekedjünk arra, hogy az anyag ráfeszüljön a kartonra, mert különben, ha becsukjuk majd az elkészült tokot, hullámos lesz, gyűrődik a textil.

A következő lépés, hogy odamérjük a Kindle-t a borító belsejéhez és ehhez igazítva levágjuk a gumiból a megfelelő darabot, majd odatűzzük a kartonhoz a tűzőgép segítségével. Ragasztani is lehet ha valaki nem szeretné tűzőgép kapcsokkal "csúfítani" a tokot, de egyébként az érdeklődőknek mondanám, hogy már lehet színes (kék, zöld piros stb. színű) tűzőkapcsot venni Nekem csak a hagyományos, rézszínű volt otthon, de ez a probléma is könnyen orvosolható egy kis fekete alkoholos - vagy lakkfilc segítségével.


Most következik a nehezebb része, mégpedig, hogy kívülre ráragasztjuk a nagyobb anyagot, a "lelógó részeket", amit ráhagytunk ( a képen a fehér széle) pedig belül ráhajtjuk és úgy ragasztjuk le.
(Nézzétek el, nem igazán tudom a szakszavakat, így ha a képek ellenére sem érthető, miről hablatyolok, nyugodtan kérdezzetek emailben, postán, telefonon :D) Eme műveletnél szerencsésebb lenne, ha a polipoknál már jól bevált 8 karral rendelkeznénk mi is, de azért kettővel is kivitelezhető, csak rá kell jönni a technikájára. :)


Mivel a ragasztópisztoly elég csúnya nyomokat hagyhat, utolsó simításként érdemes eltüntetni az anyag szélét valami szép kis szegéllyel. 

És el is készült a tok ( az enyémen a szegély még nem került elhelyezésre ezen a képen).







Másfél óra alatt el lehet készíteni, minimális kézügyesség szükségeltetik hozzá, és a ragasztópisztolyt leszámítva fillérekből megvan.
Ha esetleg valami nem lenne érthető ( a magyarázatom mellett simán elképzelhető), akkor a következő linken elérhető angolul az eredeti leírás egy kicsit bonyolultabb elkészítéssel.
 http://www.cometogetherkids.com/2011/12/kindle-cover-from-hardcover-book.html
És továbbra is tartom, hogy nyugodtan írjatok , keressetek, szívesen segítek. :)
Ha valaki a varrógéppel jó barátságban van, varrni is lehet. A neten számtalan variáció található házilag elkészíthető  tokokra, hogy kis olvasókánk "ruhája" elképzelésünknek és ízlésünknek megfelelő legyen.

Megjegyzések

  1. Először úgy olvastam a bejegyzés címét, hogy kindle - tök házilag. xD Ennyi könyv után igazán megtanulhatnék már olvasni.:D
    Amúgy tényleg drágák a tokok (ráadásul az enyém másfél év után már elkezdett szétmenni ott, ahol a kinyitáskor felhajtom), szóval ez tök jó ötlet, csak nekem nincs türelmem hozzá. De ha tényleg szétesik a tokom, akkor lehet, hogy lesz.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fogd az időváltozásra :D Én is mindig azt csinálom xD
      Nem olyan nehéz ám, mint amilyennek elsőre tűnik, és hamar megvan, kb másfél óra alatt sikerült elkészülnöm vele. És tényleg nem szükséges hozzá óriási barkácstehetség. :D
      Majd ha mégis rászánod magad, mindenképpen várom a beszámolót :D

      Törlés
  2. köszi!
    Szuper leírás!
    Készítek is egyet. Annyi, hogy a könyvborító helyett lehet kartont is használni...
    még1x köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, és hasznát veszed :) Sok sikert az elkészítéshez!
      Karton is jó, de érdemes valami nagyon vastagot venni, mert a vékony nem tartja majd elég mereven.

      Törlés
  3. A hobbiboltban lehet venni ilyen kartont - nekem van is otthon, ha haza megyek, megkeresem és el is készítem :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)