Ugrás a fő tartalomra

Amy Reed: Beautiful

Mikor Cassie abból a kisvárosból, ahol egész életében élt, Seattle külvárosába költözik, eltökéli, hogy maga mögött hagyja az unalmas jókislány létet.
Ez Cassie esélye, hogy többé ne legyen láthatatlan és figyelemre méltó személy váljon belőle.
Az új énjének megszerzése egyszerűbb, mint azt valaha is gondolta volna.... egy pillanat, egy választás mindent megváltoztat.
Cassie új élete egyaránt izgalomban tartja és megijeszti. Ahogy beszippantja a tiltott bulik, közösségi bájcsevejek világa, elveszti szüzességét, a drogok okozta kábulatban él, de csak sodródik az árral, tudván, hogy most legalább szépnek nevezik.
Figyelmen kívül hagyja ennek a rohanó életnek a veszélyeit, de a titkokat és a kegyetlenségen nem tudja kikerülni. 
Cassie fogságba esett ezen a meredek leejtőn, amelyet erőszak és bántalmazás  övez, és senki - még az az egy személy sem akiben azt hitte, megbízhat - nem tud neki segíteni.
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Amy Reed könyveivel elég régóta szemeztem már, de csak tologattam folyton, aztán sikerült Gigitől kölcsönkunyiznom, így végre sorra került. És mennyire örülök neki, hogy sorra került. A Beautiful Creatures sikertelen olvasása után helyretett ez a rövid, de annál tömörebb, komolyabb olvasmány.


Cassie új lány, egy új iskolában, új lakóhelyén. Nincsenek még barátai, csak hozzácsapódott az okos lányok táborához. De csak addig, amíg Alex a 2 évvel idősebb bajkeverő lány magával nem viszi a hiszékeny és naiv kislányt a saját világába. A saját világába, ahol Cassie megismeri a világ egy sötétebb oldalát - drogok, alkohol, szex, függőség. Vajon ha egyszer elindult a leejtőn, van visszaút? Van esélye kimászni abból az iszonyatosan mély gödörből, amibe belecsúszott, és tud olyan lenni , mint régen?

Igazából nem tartalmazott semmi olyat a könyv, amit eddig ne olvastunk volna, más hasonló jellegű regényekben. Nem egy író dolgozta már fel a fiatalkori "züllés" témáját.
Akkor hökkentem meg igazán, amikor tudatosult bennem, hogy hány évesek is a szereplők. Cassie mindössze 13, Alex is csak 15, és ha jól emlékszem Sarah úgyszintén. Egyik sem mondható érettnek.
Itt már, az elején felvetődik a kérdés, hogy mennyiben felelős a környezet illetve a családi háttér az egyén viselkedéséért, hiszen Cassie egyrészt iszonyatosan fiatal, talán a legsebezhetőbb korszakban van épp, szülei kapcsolata nem mondható felhőtlennek, sokat veszekszenek, már ha apja egyáltalán otthon van, és nem dolgozik. Ő nem akart elköltözni régi lakhelyükről, ezért is neheztel feleségére. Ráadásul Cassie azért is kiszolgáltatott helyzetben van, hiszen egyedül van egy új iskolában, új környezetben, barátait kénytelen volt hátrahagyni. Éppen ez volt az, amit Alex kihasznált.
Azért Alexnek is jócskán kijutott a rosszból. Anyja többnyire csak a kanapén fekszik kiütve, bátyja lelépett egy másik városba, amikor megtalálta halott apját a szobájában, aki felakasztotta magát.  Persze, ez még nem hatalmaz fel senkit arra, hogy szemét legyen és kihasználjon másokat, de kicsit talán érthetőbb, hogy miért olyan, amilyen.
Fő célja egyébként nem Cassie barátságának megszerzése volt, hanem az, hogy behálózza, belevigye a rosszba, és  így könnyebben rá tudja venni arra, hogy a lány szerezzen neki pénzt , hogy leléphessenek a városból és Alex bátyja után mehessenek.
Cassie bár látja, hogy nem feltétlenül Alex a legjobb társaság, és látja a hibáit is, nem mer ellet mondani neki, mert retteg attól, hogy újra egyedül marad, és visszasüllyed a láthatatlanságba. Hisz bármennyire is nem ért vele egyet néha, mégiscsak bevezette egy olyan társaságba, ahol vált valakivé, ahol kiemelkedett a tömegből szépsége, és Ethan miatt. Ethan a pasija, aki szintén nem hibátlan, de valahogy mégiscsak többre értékeli a lányt, mint a többi korabeli srác, akik csak egy menetre szerették volna megszerezni Cassie-t. Ő is az, aki miatt olyan népszerű lett, amilyen. Ha ő nincs, akkor Cassie is csak egy kis szürke egér.
Nagyon megrendítő, hogy Cassie mennyire vágyott a figyelemre, a népszerűségre, és milyen iszonyatosan, szinte kétségbeesetten rettegett attól, hogy magára marad, ezért volt hajlandó szinte bármit megtenni, amit Alex kért.
Aztán jött Sarah, Alex féltestvére. Benne Cassie megtalálta azt az embert, akihez kötődhet, de mégsem kell "megdolgoznia" a barátságukért, hanem csak úgy jön. Sarah sorsa is borzalmas volt, neki talán még több oka lett volna szemétkedni, mint Alexnek, ám őt inkább befelé fordulóvá, visszahúzódóvá tették a történtek. Cassie segítőkészsége pedig megnyitotta a lányt, és tényleg egy nagyon szép barátság kezdődött köztük, de a sors vagy inkább Alex ebbe is beleszólt. Persze, lehet, hogy nem kéne a Sarah - val történteket is Alexre kennem, mert jóval többről volt itt szó, de szerencsétlen csajt már így is annyira utáltam, hogy neki teljesen mindegy, ha elvisz a hátán még egy szemétséget.
A vége természetesen nem boldog, hiszen egy ilyen könyvhöz az nem is igazán illene. Szomorú, de benne van a továbblépés lehetősége, amellett , hogy megmutatta az össze buktatót is egy ilyen helyzetben.
Jól példázza, hogy mennyire befolyásolhatóak a mai fiatalok, és mennyire nagy a társaság hatása. Persze, nem azt mondom, hogy ez minden esetben így játszódna le, de adott körülmények között, egy szeretetre, figyelemre kétségbeesette éhes lánynál igenis könnyen benne van a pakliban. Sokszor talán még ő maga sem gondolta, hogy hová vezetnek majd a tettei. 
Ami igazán tetszett, hogy Cassie-t okos lánynak mutatta be az írónő, és ezt be is bizonyította a végén, hiszen volt ereje kiszállni és nemet mondani. Mindenki megbotlik néha, még a legokosabbak is, de kérdés, hogy ki annyira okos, hogy fel is tud állni egy ilyen helyzetből, amiben a főhős lányt volt.
Nagyon tanulságos, jó stílusban megírt könyv, amely bemutatja az élet veszélyeit, és a kiutat is. 
Ezek után biztos, hogy sort kerítek az írónő többi könyvére is.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr