figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2009. október 5., hétfő

L.J.Smith: Vampire Diaries - The Return: Nightfall

Hát, érdekes. Nem tudom hová tenni egyelőre.Voltak részek, amik tetszettek, voltak olyanok amelyek nem annyira.Egy azonban biztos. Érződik a cirka 10 év kihagyás a sorozat  negyedik és ötödik része között.

Elena újra él, de több, mint egy egyszerű emberi lény.Előző "életéből" különleges képességeket hozott magával. Sőt, mi több, vére hatalmas erőt ad a vámpíroknak, akikből kettő is van a közelben: Stefan és Damon.
Stefan biztonságban akarja tudni Elenát, hogy boldogan élhessenek együtt. Damon, akit valamiféle gonosz erő irányít, szintúgy Elenát akarja. Amikor Stefan kap egy csábító ajánlatot, melynek következtében elhagyja a várost, Damoné a lehetőség, hogy bizonyítsa Ő az a testvér, aki Elenához való...
A várost azonban megszállja a sötét erő, Damon, az örök vadász prédává válik, olyan lények prédájává, akik marionett bábuként irányítják őt, kényük - kedvük szerint, és akik Elena halálát kívánják.
( A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)


Picit zavaros volt az eleje, nehezen tudtam összerakni a történetet az első fejezetben.De aztán lassanként összeállt a kép. Mint már írtam a 10 év kihagyás érezteti hatását - videotelefonok,videóhívások, drága, mindentudó csillivilli kütyük jelentek meg... De azt abszolút érthető. Szerintem az írónő is érezte, hogy itt bizony villantani kell, ha fel akarja kelteni a mai fiatalság érdeklődését. És ez a gonoszok karakterénél is megjelenik. Nem csak "szimpla" rossz vámpír vagy egy "sima" kis démon az ellenfél, hanem új karakterek, teljesen újfajta ellenségek (farkasemberről már hallottam, de a rókaember az számomra teljesen új). A faemberekről (illetve valami olyasmikről) már nem is szólók. Kicsit a Gyűrűk Urában szereplő entek jutottak az eszembe, ahogyan olvastam a történetet. Csak ezek egy cseppet durvábbak voltak és csak ideiglenesen léteztek.
A másik fő különbség ebben a könyvben (sőt, ha jól tudom a trilógia hátralévő két részében is), hogy Damon és Elena van a főbb szerepekben. Stefan csak az elején szerepel. Úgyhogy Damon szimpatizánsok hajrá :)
Természetesen Bonnie, Meredith és Matt is újra felbukkannak, és persze, hogy a jó oldalon. Caroline ismét "megcsúszik" csak most ott is marad a "rossz" oldalon. Kíváncsi vagyok L.J.Smith megkegyelmez - e neki a következő részben és megmenekíti valahogy vagy örökre rossz lány marad. :)
Damonról annyit, hogy néha megint előtört belőle a jó fiú, de sajnos még mindig csak rövid időre. Sebaj, majd legközelebb. Egyébként szerintem az utolsó könyv végére az írónő összehozza majd őt Bonnie-val. :) Csak, hogy a rossz fiúval is történjen már valami jó.:)

A sorozat, ami a könyvből készült, egész jó úgy önmagában, de a könyvhöz nem sok köze van.... A szereplők neveit össze-vissza keverték, egy csomó más szereplő is bejött (Elenának eredetileg egy 4 éves húga van, ehhez képest a sorozatban kapott egy 16 éves öcsikét). Azért nézhető, ha elvonatkoztatunk a könyvtől. (itt jegyezném meg, hogy szerintem a könyv jobb)

Értékelés:- a  kissé zavaros első fejezetek és a túlságosan fura ellenségek miatt:

2 megjegyzés:

 1. Azért nézhető, ha elvonatkoztatunk a könyvtől. (itt jegyezném meg, hogy szerintem a könyv jobb) - Ezt azért megcáfolnám. :D

  Kimerítően elemeztem a blogomon, de láttad mennyit szenvedtem twitteren. Szerintem rémes, borzalmas és hajtépős könyv. Nem is értem ekkora bakikkal, ilyen fogalmazással, hogy lehetett kiadni.

  Damon karaktere is valami rémesen megváltozott. Na és Elena és a 3 pár szárnya is ritka nevetséges. Nekem egyedül a gonoszok tetszettek (mint mindig).

  VálaszTörlés
 2. :D Mentségemre legyen szólva, hogy amikor ezt írtam, a tv sorozat kb. a 3. részénél tartott. Még nem tudtam mi fog kisülni belőle. Azóta már egyértelműen függő lettem (a TV sorozaté!!!). :) Sajnos ez az átka annak, hogy előbb került a kezembe a könyv, mint a film...
  Most megyek és gyorsan elolvasom az elemzésedet a blogodon. :) Már nagyon kíváncsi vagyok rá. Bár az alapján, amit a twitteren olvastam szinte biztosan tudom, hogy mi a véleményed a könyvről. :)

  VálaszTörlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)