figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2012. november 29., csütörtök

Michelle Hodkin: The Evolution of Mara Dyer


Két nappal a The Unbecoming of Mara Dyer zárása után, amikor is Mara besétált Miamiban a rendőrkapitányságra, arra eszmél, hogy pszichiátriai kezelés alatt áll, a szülei szerint idegösszeomlás miatt.
De ami másoknak hallucinációnak látszik, az Mara számára a rideg valóság. Valaki a múltjából felfedezte a kellemetlen titkát, és ez a valaki most azt akarja, hogy megfizessen tetteiért. Mara pedig kezd rájönni, hogy ez az ár magasabb, mint, amit ő még képes elviselni.

(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Végre elérkezett az év számomra egyik leginkább várt könyvének megjelenése, és folytathattam Mara Dyer  korántsem hétköznapi kalandjait.


Mara a kórházban ébred, miután apját meglőtték, ő pedig a rendőrkapitányságon látni vélte halott ex barátját. Mivel egy igencsak durva hiszti rohamot adott elő, amire nem is emlékszik, szülei úgy látják a legjobbnak, hogyha kezelésre jár, mert a hallucinációk nem biztos, hogy jó jelnek minősülnek, még akkor sem , ha teljesen valósnak tűnnek.
Egyedül Noah hisz abban, hogy a lány esetleg tényleg Jude-ot látta, és a fiú valóban nem halt meg. Nyomozni is kezd, mert jó lenne, ha minél hamarabb megszűnnének a furcsa és gyomorforgató események, amik Marát veszik körül, és jó lenne, ha kiderülne az igazság mielőtt nagyobb baj történik.
De Noah-nak is megvannak a maga titkai.

Az első rész függővége után napokig azon agyaltam, hogy vajon mi lesz majd a második részben, kapok - e választ a kérdéseimre. Hát kaptam is meg nem is. De ez egyáltalán nem befolyásolta azt, hogy lekötött a regény elejétől a végéig.
Nem mondhatnám, hogy pörögnek az események, igaz nincs szinte olyan pillanat, mikor ne történne valami apróság, ami kizökkenti a szereplőket az átmeneti nyugalomból. Hol egy döglött macska a küszöbön, hol egy vérrel írt üzenet, hol egy látomás zavarja fel a hétköznapokat.
Végig a regény folyamán inkább az apróbb események dominálnak, és pont ezek az apróságok hajtják előre az olvasót, mert tudni akarja, hogy ki vagy mi okozza ezeket a történéseket.
És azért annyit elárulhatok, hogy a végére is marad izgulnivaló bőven, mert nem marad el a nagy finálé sem.
Baromira frusztrált egyébként, hogy szegény Mara milyen helyzetekbe kerül, amíg a gonosznak meg minden összejön. Kb. olyan tehetetlenség érzés fogott el, ami esetleg Marát is kísérte, amikor sodródott az árral.
Noah meg ugyanolyan mint az előző részben. Imádnivaló. Kiderülnek titkok az ő múltjáról is, például ,hogy hogyan fedezte fel képességét.  Elég darkosra sikeredett ez a része a könyvnek, de nem vált hátrányára. Volt egyébként néhány nagggggyon jó jelenetük Marával, párat beletettek a tarilerbe is a készítők, amit majd a végén linkelek. Még mindig nagy a vonzalom kettejük között, de rettegnek attól, hogy képességeik, amelyeket érzéseik igencsak felerősítenek, vajon mit fognak tenni a másikkal, amikor eljön az idő.
A regény nagy része egyébként a kórházban és a pszichiátrián felváltva játszódik, de ettől nem válik unalmassá, amit már az előbb meg is indokoltam. Daniel szerepelhetett volna egy picit többet, mert őt nagyon csíptem az első részbe, és most is volt egy - két nagyon jó beszólása.
Bevallom nem néztem még utána a könyv külföldi fogadtatásának, de gyanítom sokan azért pontozzák majd le, amiért az első részt, hogy nem érthető. Tény, hogy akinek az első rész megértésével gondjai voltak, a folytatásban erre hatványozottan számíthat. Sokszor összemosódik a valóság illetve a hallucinációk, nem mindig lehet megmondani, hogy mi igaz és mi az ami csak Mara fejében játszódik le, de számomra pont ez tette annyira érdekessé. Amellett, hogy azért ki lehet következtetni  az előzmények alapján.
Mindegy, ezen nem akarok agyalni, viszont a vége azért tartogatott némi meglepetést. Megmondom őszintén nem gondoltam volna, hogy ilyen fordulatot vesznek az események. Kicsit Darkest Powers beütést kapott a cselekmény, csak vérfarkasok és egyéb lények nélkül.
A legeslegvégéért meg csúnyát mondanék az írónőnek. Azt hiszem ezzel a befejezéssel a függővég - királynő címet hivatalosan is elhódította Hodkin kisasszony a titulust eddig bitorló Rachel Caine-től, ami nem kis dolog.
A trilógia befejezésének megjelenéséig megesz majd a fene, mert úgy fejezte be ezt a részt,  hogy kedvem lett volna sikítani, csak nem biztos,  hogy a család annyira örült volna ennek.
És a The Retribution of Mara Dyer majd csak 1 év múlva jön.  1 teljes év. Értitek?
Addig viszont az írónő összerakott egy playlistet külön Marának és Noah-nak is, úgyhogy lehet csemegézni, amíg csordogál az a hátralévő 365 nap....
8 megjegyzés:

 1. Szia, az lenne a kérdésem hogy magyarul megtalálható e valahol a könyv? Vagy ha még nem, mikor fog kijönni.
  Nagyon érdekelne a masodik rész.
  Előre is koszonom a választ.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dorka!

   Még nem jelent meg magyarul, de a kiadó azt nyilatkozta, hogy 2016. első felére tervezik. Ennél pontosabb dátumot sajnos nem tudok mondani neked.

   Üdv, Nancy

   Törlés
  2. Akkor még nem található meg sehol magyarul ez a könyv???

   Törlés
  3. Kedves Névtelen!

   Sajnos még nem. Egyelőre nincs hír a megjelenés dátumáról.

   Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
 2. szia! kalozforditas sem lelheto meg semerre a neten?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem foglalkozom kalózfordításokkal. A könyv bármelyik könyvesboltban megvásárolható.

   Törlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)