figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2015. június 10., szerda

Pár szóban (5) - Veronica Roth- A beavatott (Divergent) (Divergent #1)

EGYETLEN DÖNTÉS 
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid 
EGYETLEN DÖNTÉS 
meghatározhatja az értékrendedet 
EGYETLEN DÖNTÉS 
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges 
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Ahogyan az lenni szokott, nagyon régen kinéztem már a regényt, már jóval a magyar megjelenés előtt, de valamiért hezitáltam. Aztán a megfilmesítés hallatán szépen beszereztem a könyveket, a 3. részt pont tavaly, a könyvfesztiválon, de csak nem kezdtem hozzájuk, hogy miért, azt nem igazán tudom.


Tris több csoportba is tartozik, pedig nem lenne szabad. Azonban ezt titkolnia kell mindenki előtt, még választott csoportja, a Bátrak előtt is, különben nagyon nagy bajba kerülhet. Egyetlen támasza Négyes. De vajon meddig képes még ezt a titkot cipelni?

A legdurvább az egész abban, hogy eddig nem olvastam, az, hogy drága jó anyukámnak annyit áradoztam róla, hogy 4 nap alatt ledarálta az egész trilógiát engem megelőzve, sőt ő már az első filmet is látta, míg én szilárdan ellenálltam a kísértésnek. A túl nagy sikernek örvendő könyvek esetében általában azt szoktam csinálni, hogy csak akkor olvasom, mikor már elhalt körülötte a rajongás és így nem túl nagy a nyomás, meg az elvárásaim.

Szóval nekiálltam, Az elején nem tudtam hová vezet a történet, sőt, tulajdonképpen végig a sötétben tapogatóztam, mert az olvasást megelőzően igyekeztem kerülni minden információt, és spoilert, amennyire csak lehetett, elég nagy sikerrel. Így azért bőven ért meglepetés, de szerencsére a jobbik fajtából.
Témájában hasonló, mint a legtöbb jó disztópia, lázadás áll a középpontban, ami egy látszólag jól működő közösségben robban ki. Itt jön még mellé Tris egyénisége, származása, illetve a Bátraknál átélt dolgai.
Az első kötet nem szól másról, mint a Bátrakhoz való beavatásáról, illetve a trilógiát átívelő szál bevezetéséhez szükséges első lépésekről. Persze ezzel nem akarom leszólni, mert így is tartalmazott izgalmakat bőségesen. Mozgalmas volt és jó disztópiához híven kegyetlen is egy kicsit. Nem gondoltam volna, hogy már az első részben ennyien halnak meg, és így.

A Bátrak életmódja elég féktelen, ilyen szempontból néhány haláleset nem volt meglepő, de előfordult olyan is, ami igencsak nem várt fordulat volt. A cselekmény egyébként gyors és fordulatos, szinte nem tud szabadulni tőle az olvasó. És hát ott van Négyes is....
A rideg, távolságtartó felszín alatt megbújó törődésével azonnal megvett magának, meg azzal, hogy nem azt sugallta minden megszólalása, hogy ő az ügyeletes szépfiú. Inkább visszafogott volt és halálos. Meg ez a halk, de fenyegető beszéd.... Nem lehet nem imádni. Trissel pedig jó kis párost alkotnak ők ketten, efelől semmi kétség.

Ami feltűnt a történet folyamán, hogy a végén már minden második ember elfajzott volt. Oké, hogy titkolniuk kellett kilétüket, de eddig a fejesek meg a vezetők hogy nem jöttek rá, mikor egy 16 éves lány azonnal kiszúrta őket?
A másik dolog, hogy az elején be lett harangozva, hogy lehet csoportot váltani, csak nem szokás. Ehhez képest rögtön az elején tele vagyunk csoportváltókkal. Valahogy ez egy picit ellentmondásosak tűnt. Mondjuk annyira, nem zavart, csak feltűnt.

A film verzió sem lett rossz, bár jó pár, a könyvben szereplő, általam olyannyira kedvelt jelenetet kihagytak (tudom, hogy mindent nem lehet belesűríteni). Ráadásul szerintem kétséges, hogy mennyire tűnhettek elhamarkodottnak és megalapozatlannak bizonyos helyzetek és érzelmek egy olyan embernek, aki előbb került kapcsolatba a filmmel. Mindenesetre Négyes pofijáért és hátizmaiért így is, úgy is megéri megnézni ;)

Mindezek ellenére a könyv izgalmas és letehetetlen, örülök, hogy végre rászántam magam az olvasására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)