Ugrás a fő tartalomra

Lisa Luedeke: Smashed

Még egy évig kerül minden bajt, és Katie Martin maga mögött hagyhatja a kisvárosi magányt örökre. A gyeplabda csapat sztárja, jó úton halad a főiskolai ösztöndíj felé, de az alkohollal való kapcsolata mindig is megkérdőjelezhető volt. És akkor megtalálja a baj. Alec a legnépszerűbb fiú az iskolában, egyben a legnagyobb zsarnok is  - és szemet vet Katie-re. Amikor Alec előveszi a kedvességét, Katie úgy gondolja, talán tévedett a fiúval kapcsolatban. 
Kivéve, hogy nem tévedett. Egy eső áztatta, alkoholtól elázott éjszakán, egy hirtelen döntés Katie-t Alec adósává teszi a lehető legrosszabb módon... 
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Ennek a könyvnek nincs semmi különös története, szimplán csak megláttam a friss megjelenések között és a cover-whore énem azonnal szerelembe esett. Ez a baljós, összetört tükrös/üveges külső nagyon jó történettel kecsegtetett.


Katie egy évnyire van a kollégiumtól. Élsportoló, tehát valószínűsíthető számára egy ösztöndíj valamelyik egyetemen. Persze csak, ha nem keveredik semmilyen bajba, ami az ő esetében nem is olyan egyszerű.

Hatalmasat csalódtam a könyvben. Annyira jó történetnek ígérkezett a fülszöveg alapján, ehelyett valami borzalmas, felszínes katyvaszt kaptam. Rettenetesen régen szenvedtem ennyire olvasás közben, ráadásul még nem is tudtam rajta nevetni sem, hogy legalább az enyhítette volna a kínlódásomat és az unalmat.
Az egész könyvből kb. 10% volt az, ami értékelhető, és ezt is a végére időzítette az írónő. Ott lehetett találkozni némi érzelmi mélységgel, de ez édes kevés volt ahhoz, hogy összességében jó olvasmánynak lehessen nevezni a könyvet.
Adott egy középiskolás végzős lány, aki szeretne elszabadulni a városból, főiskolára menni, ehhez mindene meg is van, hiszen élsportoló, több iskola is meg akarja szerezni magának, ráadásul alapból sem rossz tanuló.
Hibája mindössze az, hogy nem veti meg az italt és rendszeresen rossz döntéseket hoz, ami viszont egész életét meghatározza.
Ez az ivás dolog is elég érdekes volt, de erre majd később térek ki.
A könyv eleje azt mutatja be, hogyan él egy tini - tanul , bulizik, iszik, néha túl sokat, aminek hatására hatalmas nagy baromságokat csinál, mint pl. az ittas vezetés. Egyik sem egyedülálló és példa nélküli, azonban ezek mellé Katie még gyáva is és ez sok gondot okoz neki.
A regény felépítésére visszatérve, az a baj, hogy az arányok nagyon eltolódtak, és baromi hosszú volt az a rész, ahol bemutatta, hogyan ismerkedett meg és jött össze Alec és Katie, amellett unalmas is, mert nem szól másról, minthogy buliztak és lerészegedtek, sokszor annyira, hogy szinte négykézláb ment haza a leányzó.
Anyja idejének nagy részét aktuális pasijánál tölti, így nincs tisztában azzal, hogy kicsi lánya milyen "jól" is viselkedik. Nem is igen szerepelt a drága anyuka, ami alapból elég hihetetlen, tekintve, hogy Katie-nek volt egy kistestvére is. Oké, hogy sokszor a legjobb barátjáéknál aludt a kisfiú, de na. Az ilyen anya minek vállal gyereket?
A románc mellett még arról szólt, hogy a főhős leányzó miként hagyta magát zsarolni egy pasi által, és ez mennyire keseríti meg az életét. 
80%-nál történt valami, ami kibillentette a monotóniából a cselekményt és ott észrevehető a valós érzelmeknek apró kis csírája, az aminek végig jelen kellett volna lennie, mert csak úgy lett volna értelme az egész sztorinak.
Ehhez képes a regényből, mint már korábban is említettem, 10% volt értékelhető és érdekes, a többit inkább hagyjuk...
A karakterek kicsinyesek és gonoszak, olyan problémákkal, amik alapesetben nagyon is komolyak lennének (zsarolás és nemi erőszak), itt azonban szimplán röhejesen hatottak.
Ami még rontotta az összhatást, hogy bedobott az írónő különböző elemeket, amitől vártam volna valamilyen folytatást vagy legalább némi kifejtést, ehhez képest csak lógtak a levegőben végig, és ott is maradtak. 
Az egyik ilyen Katie apjának barátja volt, aki egyszer csak felbukkant, hozott magával valami baromi fontos információt, amivel aztán nem kezdett senki semmit.
Vagy ott volt még a történet tanulsága, vagy legalábbis a "jó elnyeri jutalmát, a gonosz meg a büntetését" című klisé. Ennek a történetnek pontosan ez adta volna a lényegét, ha kiderül, hogy miként is végződött Katie és Alec ügye. De az égvilágon semmit, de semmit nem tudunk meg. Nem tudjuk meg, hogy Alec kapott - e büntetést vagy éppen Katie tettének mik lettek a távoli következményei. 
Úgy volt értelmetlen az egész, ahogy volt, sajnálom, hogy ennyi időt fecséreltem rá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)