figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2013. január 20., vasárnap

Janet Evanovich: One For The Money (Stephanie Plum #1) - (Szingli fejvadász)


Stephanie Plum bizony nem mondhat magáénak szerencseszériát mostanság: (volt) férjét rajtakapta az ebédlőasztalon a szomszédasszonnyal, fehérnemű-felvásárlói állása pedig megszűnt létezni, arról nem is beszélve, hogy elmúlt harminc, és még mindig óvodáskori szerelméről, Joe Morelliről fantáziál. A válást és a kesergést leszámítva mit tehet ilyenkor az ember lánya, hogy változtasson az életén? Nos, Stephanie magándetektívnek áll, és valóban, nem sok unatkoznivalója akad ezután, hisz a helyi rosszfiúkra, Jimmy Alphára és a cimboráira kell vadásznia, ami bizony teljes embert igénylő foglalatosság… 

Igencsak kiléptem a komfortzónámból, mikor ezt a könyvet a kezembe vettem, de annyira tetszett a film verzió, hogy muszáj volt közelebbről is megismerkednem vele. És, hogy mi lett a randi végkimenetele? Maradjunk annyiban, hogy alakulóban van egy tartós kapcsolat....


Stephanie Plum egy nap a gödör alján találja magát. Elvált, munkanélküli és a csini kis autójára a behajtó épp most tette rá a kezét.
Sürgősen munkát kell találnia, mindegy, hogy mit. Vinnie, az unokatestvére ad neki egy esélyt, óvadékbehajtó ügynökként. Mivel sürgősen pénzre van szüksége, nem bajlódik kis halakkal, hanem  a nagy fogásra megy, a nagypályás, volt zsaru Joe Morellire. Arra a Morelire, aki nem mellesleg a volt pasija... vagy valami olyasmi.

Mint már fentebb is említettem, nem igazán az én műfajom ez a nyomozós dolog. Ám mégis vannak olyan könyvek, amik ennek ellenére egyszerűen vonzanak magukhoz, és hála a jó égnek eddig be is jöttek.
Ez a könyv is ilyen. Jóval többet adott, mint amit vártam , annak ellenére, hogy azért a filmverzióból nagyjából tudtam mire számíthatok.
Vannak azok  a megfilmesített könyvek, amiknél a film totál át van írva, és vannak azok, ahol szinte minden stimmel és a film könyvhű. A szingli fejvadász utóbbi kategóriába tartozik maximum annyi eltéréssel, hogy a könyv talán még viccesebb, mint a film.
Step hasonlatai valami hihetetlenek, a humor 90%-át azok adták egyéb más megjegyzései mellett.

 "I did what any other American woman would do in a similar circumstance. I roundhoused Ramirez square on the side of his head with my purse. Between the gun and the beeper and the other assorted paraphernalia, the bag must have weighed at least ten pounds."

A maradék 10%-ot pedig a banálisabbnál, banálisabb helyzetek adták, amibe Ms. Plum belekeveredett.  Vegyük csak az esetet,  mikor szakadó esőben a bokorban ülve azt várta, hogy Morelli megérkezzen a kocsijáért, vagy a fürdőszobai jelenetet. Még most is mosolyra húzódik a szám, mikor felidézem.
De meg kell mondjam, hogy a humor mellett a nyomozás része is lekötött, nyilván azért, mert olvashatóan volt tálalva.
Ehhez kellettek még olyan elemek is, mint Mazur nagyi, aki szintén hatalmas figura. A legjobb jelenete, mikor a vacsoraasztalnál a pisztollyal játszadozik..De szinte nincs szereplő, aki ne lett volna szimpatikus vagy vicces. 
Sajnálom, hogy ha nincs a film, akkor fel sem figyeltem volna rá, másrészt viszont örülök, hogy így legalább a kezembe került. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a következő történetben.
Aki még nem látta, az feltétlenül nézze meg a filmet , és olvassa el a könyvet is. Mindkettő nagyon jó.


2 megjegyzés:

  1. Úgy örülök, hogy szeretted :) Szerintem a második rész még viccesebb, Mazur nagyi több szerepet kap :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Több Mazur nagyi? Ide nekem a folytatást! :D

      Törlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)