figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2014. október 29., szerda

Vak Randi egy könyvvel

Egyik nap hallottam erről a kezdeményezésről, és nagyon jó kis ötletnek tartom.
Hogy ki az eredeti ötletgazda nem tudom, de az biztos, hogy olvasni szerető ember lehet. És , hogy miről is van szó? 
Egyre inkább terjed külföldi könyvesboltokban (konkrétan Amerikában, Ausztráliában és Kanadában láttam rá példát), hogy úgymond "zsákbamacska" könyveket árulnak. 


Egyszerű barna csomagolópapírba csomagolnak könyveket, a történet néhány kulcsszavát ráírják a csomagolásra, természetesen anélkül, hogy bármit elspoilereznének, és így teszik ki megvételre.

Könyvesbolti verzió
Azért tartom nagyon jó ötletnek, mert így simán belekóstolhat az olvasó valami újba, legyen szó egy új műfajról, vagy akár egy új, számára ismeretlen íróról. Én is sokszor vagyok úgy, hogy olvasnék valami mást, valami olyat, amit még nem olvastam, de aztán meglátom a választékot, és elvetem az ötletet. Így viszont könnyebb választani és nem utolsósorban izgalmasabb is.
Persze ebben benne van  az is, hogy valami borzalmat visz haza az illető, de ez sajnos akkor is benne van a pakliban, ha látjuk, hogy mit veszünk meg, elég csak a félrevezető borítókra és fülszövegekre gondolni.

Árban körülbelül azonosak egy normál könyvvel, tekintve, hogy ezek mind új könyvek, nem hátramaradt, utolsó darabok. Kivételek ez alól a könyvtárak, ahol szintén felütötte fejét a vak randi őrület, csak ott gondolom selejtezésre szánt vagy kevésbé népszerű könyveket tesznek ki, úgyhogy aki esetleg nem akar pénzt kiadni zsákbacicára, az ott is próbálkozhat, hátha valami gyöngyszemre akad.

Könyvtáras verzió
Itthon hivatalos könyvesboltban még nem láttam ilyet (mondjuk mostanában nem is nagyon jártam könyvesboltban - yay for önmegtartóztatás). Egyedül a KMK kiadónál találkoztam ilyennel a könyvfesztiválon, bár náluk nem voltak kulcsszavak ráírva*, ami azért tényleg rizikós, főleg, hogy valószínűleg nem a legújabb könyveiket rejtették el a csomagokban (akivel beszéltem, mind mesekönyvet vagy MG regényt "húzott"). (*utólag kiderült, hogy állítólag volt azokra is írva néhány kulcsszó, bár amit én láttam, azon nem volt vagy csak nagyon elbújt,  úgyhogy fenti állításomat tekintsétek tárgytalannak)

Egyszerűségében és titokzatosságában rejlik a vonzereje
Megmondom őszintén, én örülnék egy ilyen kezdeményezésnek itthon is, szerintem sokan próbálkoznának meg vele a vásárlók közül, ahogy én is gyakrabban betérnék miatta egy könyvesboltba.

Ti randiznátok vakon egy könyvvel?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)