figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2014. október 31., péntek

Az éjszaka könyves teremtményei

Ha már Halloween, akkor dívik valami ilyesmi bejegyzés, bár alapjában véve nem vagyok híve ennek az ünnepnek.
Az a bajom vele, hogy átvették a kereskedők, mert jó üzlet, az emberek kaptak rá, mert beöltözés meg buli amivel önmagában nincs probléma, de 100 emberből 99 nem tudná megmondani, hogy honnan ered a dolog vagy mi a lényege és miért van ekkora kultusza Amerikában.
De nem morgolódunk, mert találtam egy nagyon jó kis tag- videót, aminek sima, bejegyzéses változatával emlékezem meg az ünnepről.
Tíz, ilyenkor a bulikban és dekorációként felbukkanó lénnyel mondani kell egy könyvet (vagy többet...), amit már olvastál.

1) Vámpírok
Mi is lehetne más az első, ha nem a vámpír. Klasszikus, ijesztő figura, kivéve a 2.0-ás Edward verziót, aki mindent csinál, csak nem ijesztget. Ezen túlugorva, lássuk az én kedvenc vámpíros könyvemet (könyveimet). Illetve sorozatomat!
Sok bőrt lehúztak már róla, iszonyat sok részből áll, vannak jobb kötetek, vannak gyengébbek, de még 11 rész után is leköt Ward Fekete Tőr testvériség sorozata. Igaz, ők sem annyira klasszikus vámpírok, mert nem foggal és vérszívással ölnek általában, hanem pisztollyal (meg a zenei ízlésükkel), de hát na. Még mindig jobb, mintha csillognának.

2) Vérfarkasok
A másik talán legismertebb fantasy lény a vámpírok után. A kedvenc róluk szóló könyvem a Shiver trilógia Maggie Stiefvater tollából, imádom a hangulatát az egésznek. 
A másik kedvenc vérfaris könyvem a Bitten Kelley Armstrongtól Na, ott aztán van belezéstől kezdve öldöklésig minden. Az ott szereplők már a klasszikus vérfarkas kategóriába tartoznak.


3) Zombik
Zombik. Normális zombis könyvet talán csak egyetlen egyet olvastam, így nem volt nehéz a választás. A többi próbálkozásom fura volt olyan szempontból, hogy a zombiknak szárnyuk volt, szépek voltak és még sorolhatnám a jelzőket, amik abszolút nem zombisak.
De Jamie Maguire Red Hill című regényében ilyesmi nem fordult elő, ott rendes, foszló, emberi agyra áhítozó szörnyetegek szerepeltek, előlük menekült a kis csapat a túlélésért.

4) Szellemek
Újabb elmaradhatatlan alakja a Halloween-i ünnepkörnek, szerintem Amerikában nincs olyan ház, melynek dekorációja ne tartalmazna 1 darab szellemet minimum (de általában többet).
Az igazi ijesztő történet mintadarabja a Vérbe öltözött Anna Kendare Blake-től, és még a könyv betűi is vörösek. Na, annak a regénynek elég erősen borzongató a stílusa. Igazi rémtörténet.
Ha a kevésbé ijesztő, de reálisabbak közé tartozó szellemes történetről van szó, akkor a jelöltem Lisa Schroedertől az I heart you, you haunt me.

5) Boszorkányok varázslók és átokvetők
Szintén ikonikus figurák, nincs ember, aki ne találkozott volna valamelyikükkel valamilyen formában.
Ezen nagyon sokat gondolkodtam. Nem a kedvenc "lényeim", így nem sok olyan könyvet olvastam, amiben szerepeltek, összesen talán kettőt. Az egyik Alice Hoffman Átkozott boszorkák című regénye, aminek a film verzióját is nagyon szerettem Sandra Bullock főszereplésével, a másik pedig Holly Black White Cat című könyve. Ja, meg még olvastam a Harry Pottert is, vagy legalábbis egy részét...

6) Tündérek
Itt is egyértelmű a választás, ezekről a lényekről sem olvastam még olyan nagyon sokat, viszont egyik meghatározó regényem róluk a Darkfever Karen Marie Moningtól. Igaz még csak az első részhez volt szerencsém, de ami késik, nem múlik.

7) Démonok
Nem is tudom, milyen démonos könyvet olvastam, ezen komolyan el kellett gondolkodnom. Azt hiszem Cassandra Clare The Mortal Instruments sorozata volt, amiben akadtak bőségesen ilyen lények, meg talán Laure Kate Fallenjében is, de arra nem mernék most így megesküdni, igencsak régen olvastam már. Meg egyébként is, a démonokról, most valahogy automatikusan Dean jut eszembe az SPN-ből...

8) Angyalok
A kedvenceim és pont. Annyi angyalos regényt olvastam, hogy megszámolni sem tudnám, kedvencet választani közülük meg egyenesen horror. De legyen a guilty pleasure könyvem a választott, a Hush hush, amit sokan szidnak, sokan utálnak, én viszont minden hibájával együtt szerettem. Viszont itt ki kell emelnem egy magyar regényt is, amiben 2 angyal is szerepel, és nagyon kellemes meglepetést okozott, ez pedig nem más, mint a Pokoli Szolgálat Vivien Holloway-től.

9) Űrlények
Űrlények. Azt embert azt gondolná, hogy kevés ilyen regény van, de rá kell jönnie, hogy nem is annyira. Ebbe a kategóriába tartozik az all time favourite könyvem A burok, amit nem tudok annyiszor elolvasni, hogy megunnám. De a újabbak közül is van űrlényes kedvenc, mégpedig az I Am Number Four vagy a friss megjelenésű The Fifth Wave 

10) Emberek szupererővel
Ez volt az, ami leginkább megfogott, és szégyen, nem szégyen elő kellett vennem a kis olvasólistámat és végigfutnom az eddigi olvasmányaimat, hogy megtaláljam azt a könyvet, ami megfelel a kritériumoknak. Aztán rájöttem, hogy az egyik jelenlegi kedvencem pont ilyen, és ez nem mást, mint a The Unbecoming of Mara Dyer. Ebben aztán vannak szupererők bőségesen, ahogyan a Riders of the Apocalypse sorozat első két részében is (a másik kettőben is van valószínűleg, csak azokat még nem olvastam).

2 megjegyzés:

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)