figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2011. január 3., hétfő

Richelle Mead: Last Sacrifice (Vampire Academy 6) - (A végső áldozat)

A FÜLSZÖVEG ÉS A BEJEGYZÉS SPOILERES A JELENLEGI ÉS AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE EGYARÁNT!

Megszegte a törvényt mikor elszökött az Akadémiáról legjobb a barátnőjével, az utolsó élő Dragomir Hercegnővel, Lissával.
Megszegte a törvényt, mikor beleszeretett dögös instruktorába, Dimitribe. Ezenkívül nem félt ellenszegülni  Tatjana Kiránynőnek, a Moroi világ vezetőjének, még akkor sem ha ezzel a következő dhampir generációk hírnevét és saját életét tette kockára.
A törvény most utolérte Rose-t, egy olyan bűntett miatt, amit el sem követett. Börtönben van a létező legnagyobb vád miatt, az uralkodó meggyilkolásáért.
Segítségre lesz szüksége Dimitritől és Adriantól egyaránt, hogy megtalálják azt az egyetlen élő  személyt, aki késleltetheti a kivégzését és aki kikényszerítheti , hogy az elit tudomásul vegye a váratlan, új jelentkezőt a királyi trónra : Vasilisa Dragomirt.
De Rose ideje gyorsan fogy. Szíve mélyén tudja, hogy a halottak visszavárják... és ezúttal már nincs második esély. A nagy kérdés az, mikor mások megmentésről szól az életed, a tiédet ki menti meg?
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Egy sorozat befejező kötetéről nehéz írni.
Sok mindent vár az olvasó a nagy finálétól, de főleg azt, hogy az ő személyes kedvenceinek jó legyen a sorsa.Természetesen nem lehet mindenkinek a kedvében járni, van, aki örül a végének, van, aki nem.
Richelle Mead sorozata igencsak a szívem csücske, az ember ilyenkor még jobban várja a nagy befejezést. Ami esetemben némi várakozással is meg volt fűszerezve, mert elég lassan érkezett meg a könyv.
Rose börtönben ül egy el nem követett gyilkosságért , de minden bizonyíték ellene szól. A rácsok mögül nincs sok esélye védekezni, ezt barátai is tudják, éppen ezért lehetőséget adnak neki a szabadulásra. Nem elég, hogy menekülnie kell, nehogy újra rácsok mögött végezze, hanem meg is kell találnia Lissa eddig eltitkolt testvérét, aki nagy hatással lehet a Moroi politikára, miközben az Udvarban maradt barátai, Rose nevét próbálják tisztázni, az igazi gyilkos felfedésével.
Mozgalmasságban nem volt hiány ebben a részben sem. Bár elég nagy hangsúlyt kapott a Moroi politika, mégsem vált unalmassá, mert közben a Rose körül zajló eseményeket is figyelemmel kísérhettük. Tulajdonképpen minden volt benne, ami egy jó sorozat befejezéséhez kell, szerelem, izgalom, harc. Ennek ellenére mégis maradt bennem valami kis keserűség.
Persze ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy utolsó rész, és az valahogy mindig űrt hagy az olvasóban, legalábbis bennem biztos. De nem csak ez volt a probléma.. Valahogy nem ilyen végre számítottam. Persze, örülök, hogy a legtöbb szereplő megkapta a neki járó boldogságot, és igen, nagy vonalakban így is képzeltem a végkifejletet, de azért volt, ami mégsem nyerte el a tetszésemet. Még pedig Lissa és Rose kötődés dolgát. Szívem szerint nem így oldottam volna meg. Nem ettől lett a sztori lezárt. A másik, ami keserű szájízt hagyott, az az, hogy hiába tudom, hogy befejező kötet, nem éreztem, hogy le lenne zárva a történet.
Úgy tűnt a befejező sorok alapján, mintha csak fél évet kéne várnom és jönne a folytatás. De ettől eltekintve azt mondom, hogy nagyon jó rész volt , tele fordulatokkal és meglepetésekkel.
A karakterek is okoztak némi meglepetést negatívat és pozitívat egyaránt. Rose olyan helyzetekbe keveredett, ahol kénytelen volt félretenni a komolytalanságnak még a szikráját is, hiszen közelről tapasztalta meg a legrosszabb és a legjobb dolgokat, ami egy ember (dhampir) életében történhet, a halált a veszteséget, a csalódást, a szerelmet és a félelmet. Azonban azt kell, hogy mondjam, kiállta a próbát, és egészen új oldalait ismerhettük meg. Lissával viszont még mindig nem tudok napirendre térni. Annyira zavart az , hogy az esetek 90%-ában valaki ott volt mellette és segített neki. Olyan jó lett volna látni, hogy valamit egyedül csinál. Nála ez lett volna az igazi fejlődés. Mert ha végignézzük a 6 kötet alatt mindig valaki vigyázta a lépteit, vagy Rose vagy Christian vagy mások.
Ennek ellenére sem tudom lepontozni a könyvet, mert imádtam, és azt kaptam amit vártam. Izgalmakat és váratlan fordulatokat és mindent, amit ebben a sorozatban szeretek.Ezt nem is szeretném ragozni, mert úgy érzem felesleges lenne. Aki olvasta, az tudja miről beszélek, aki nem, az meg majd megtapasztalja, ha elolvassa.
A nemrég derült ki, hogy a sorozatnak lesz egy Spin - off szériája is Bloodlines címmel. A főszereplő itt Sydney, Jill, Eddie és még egy férfi karakter lesz ( az én tippem szerint Adrian). Kíváncsian várom. 

Értékelés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)