Ugrás a fő tartalomra

Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

"A Hetedik mennyország írójának kitűnő romantikus regényéből néhány éve Nicole Kidman és Sandra Bullock főszereplésével készítettek nagy sikert aratott szerelmes vígjátékot. A hol kacagtatóan bájos, hol krimiszerűen izgalmas történet főszereplői az évszázadok óta különös tulajdonságokkal felruházott Owen család lánygyermekei. Gillian és Sally éveken át tapasztalhatják, milyen kínokat okoz a szenvedélyes szerelem mindazoknak, akik két nagynénjüket különféle varázsszerekért felkeresik. Megfogadják, hogy soha életükben nem lesznek szerelmesek – de persze a sors közbeszól. A lányok felnőttként útja elválik, ám egy szokatlan esemény ismét egymás mellé sodorja őket, és ekkor mintha elfojthatatlanul törne fel mindaz, amitől mindig is igyekeztek elzárkózni. Finom humora, mélységes emberismerete és megkapó, ironikus nyelvezete miatt Alice Hoffmant gyakorta emlegetik a manapság reneszánszát élő Jane Austen modern megfelelőjeként."


Gillian és Sally. Két különleges képességekkel megáldott testvér, akik eltávolodtak egymástól, bár levélben tartják valamennyire a kapcsolatot. Az egyik a szerelmet kutatja, a másik pedig furcsaságoktól mentes, normális életet szeretne magának és a családjának. De amikor Giilian hazaállít egy potyautassal a csomagtartóban, Sally számára a normális élet azonnal elillan. A bajban csak egymásra számíthatnak, nem számít mennyi idő telt el mióta utoljára találkoztak.
Azt hiszem már nem is kell említenem, hogy a film miatt félve álltam neki, annak ellenére, hogy mindenkitől csak jót hallottam róla. Így utólag azonban nagyon örülök, hogy elolvastam. Sokkal, sokkal jobb, mint a film, ahol a mágiára meg a látványra helyzeték a hangsúlyt a készítők. A könyv éppen az ellenkezője ennek. Inkább a részletekre, az érzelmekre koncentrál, de persze azért a boszorkányságot sem nélkülözi.
Hoffman valahogy annyira közvetlenül tálalja ezt az egész misztikus, varázslatos világot, mintha ez lenne a normális, a megszokott. Kimondottan gyönyörű mondatokkal közel hozza az ember szívéhez ezeket a nem mindennapi eseményeket. Hiszen bárkivel megtörténhet, hogy kiborítja a sót és egy csipetet a háta mögé dob belőle :) Arról nem is beszélve, hogy bármelyik szereplő megtenne bármit a boldogságért, és ez a való világban sincs másképp.
A lányok, Kylie és Antonia életének alakulás is érdekes volt. Jó volt látni, hogy annak ellenére, hogy mennyit "marakodtak", és mennyire ellenségesek voltak néha a másikkal szemben, a bajban mégis összefogtak és támogatták egymást. Ahogyan Gillian és Sally is újra szorosabbra fűzték a testvéri szálakat a Jimmy - ügy okán.
Egyetlen egy dolog volt , ami egy kicsit zavart. Mégpedig a helyesírási meg nyelvtani hibák. Persze ez nem az írónő, hanem a kiadó hibája. Az elején emellett még szokatlan volt a jelen idejű fogalmazás, de szépen lassan hozzászoktam és a végén már fel sem tűnt.
Egy szó , mint száz, jó volt. :)
Ember (Nő ) legyen  a talpán, aki a könyv elolvasása után nem érzi magában egy picikét a boszorkányság szikráját. :)

Értékelés:

Megjegyzések

  1. Szia!

    Nagyon tetszik, hogy rátaláltam erre az írásra, ugyanis pont most olvasom ezt a könyvet. A 190. oldalnál tartok, de bennem valahogy felváltva tolongnak az érzelmek.
    Teljesen más, mint a film, nem is hasonlít rá, max. a nevekben és abban a misztikus világban, de a könyv, ahogy mondtad, az érzelmek mély és részletes leírása miatt fogott meg.
    Először furcsa volt számomra, hogy alig van párbeszéd az egész könyvben, de most már nem is annyira zavaró :D
    Nagyon tetszik a blogod, örömmel olvasom a kritikáidat!

    VálaszTörlés
  2. @Üstökös Először nekem is furcsa volt, hogy kevés a párbeszéd, de a történet anélkül is csodálatos.
    Örülök, hogy tetszik a blog, nézz be máskor is. :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr