Ugrás a fő tartalomra

Rachel Caine: Glass Houses (Morganville Vampires 1.)

"Isten hozott Texasban, Morganville városában. Csak egy a lényeg: sötétedés után ki ne tedd a lábad az utcára!
Claire Denvers főiskolás gólya megelégelte a kollégiumi életet, ahol is a népszerűbb lányok fáradhatatlanul emlékeztetik arra, hogy a főiskolai ranglétrán hol foglal helyet: valahol a nulladik fok alatt...
Amikor Claire lelép a kollégiumból, rátalál egy nem sokkal bizalomgerjesztőbb helyre egy impozáns, öreg házra, ahol kap egy szobát. Az új lakótársai nem sok jelét mutatják az életnek, de amikor a város legmélyebb titkai kerülnek felszínre és követelnek vért, egy emberként állnak ki Claire mellett."
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Eléggé nehézkesen haladok Victor Hugo Nyomorultak című könyvével, úgyhogy muszáj ilyen könnyű, gyorsan olvasható történeteket beiktatni mellé.
A téma, meg a szereplők kiléte már nem igazán tudott újat mutatni, de a történet elég jó volt ahhoz, hogy végig fenntartsa az érdeklődésemet. Sőt. Még az utolsó oldalakon is történtek sorsfordító dolgok.
Claire a jó tanuló, elsőéves a főiskolán. Mondanom sem kell, hogy nem kimondottan tartozik a "menő" emberek közé. És ezt a "menők" vezére Monica és csatlósai érzékelteik is vele ahányszor csak alkalmuk nyílik rá, nem is akármilyen módszerekkel. (lelökik a lépcsőn, összeverik, leöntik kénsavval). Itt azért szerintem az írónő egy picit túlment a tiniknek szóló regény határain.
Claire besokall, elindul szállást keresni. Hamarosan talál is egy kiadó szobát, egy hatalmas öreg házban. Mindhárom lakótársa elég fura szerzet, de hamar megkedveli őket. Lassan megtudja titkaikat, miért élnek úgy, ahogy.
A baj viszont így sem kerüli  el a lányt, sőt, a lakótársak többszöri figyelmeztetése ellenére egyre inkább belebonyolódik abba, amibe nem kellene, míg végül mind a négyük élete veszélyben forog.
Kérdés, hogy négyen szembe tudnak - e szállni egy egész városnyi ellenséggel.
Meg kell mondjam néhol azért meglepődtem. Nem mindenki az  mint akinek mutatja magát, én pedig simán belesétáltam a csapdába és hittem a látszatnak. De éppen ez tetszett benne. Még a végén is tudott meglepetést okozni a történet vonalvezetése.
Mozgalmas a sztori, a négy főszereplő pedig szimpatikus.Az ellenségek olyanok, mint várnánk. Vámpírok. Meglepetés nincs ilyen téren: csak meghívásra léphetnek be a házakba,  nem bírják a napfényt, ezért éjjel mászkálnak stb...
Az újdonság talán az emberek védettségének története.
Nem mondom, hogy nem olvastam már jobb vámpíros könyvet, és azt sem, hogy nem olvastam sokkal - sokkal rosszabbat. De egy délutánra tökéletes kikapcsolódás némi izgalommal, nagyon halovány szerelmi szállal (mert azt egy ilyen regényből nem lehet kihagyni, bár itt elhanyagolható, mert nem ezen van a hangsúly).
Egyébként egy sorozat első része. Eddig angolul 7 része jelent meg. A 8. rész 2010 tavaszára várható. Nálam elérte a további olvasásra érdemes szintet. Főleg, hogy úgy fejeződött be a könyv, hogy nem tudom meg mi lett az esemény vége, ha nem olvasom el a 2.részt. Trükkös. :)


Update: Magyar megjelenés: 2010. április 8. Agave kiadó

Értékelés:

Megjegyzések

  1. Ma végeztem vele, büszkén jelentem. Nekem is csak négy pontos lett, bővebben a blogomon kritizálom, persze. :) De nem tudom, nekem furcsa volt az elején, hogy ilyen hirtelen Eve csak úgy elkezdi mesélni a Védettséget meg a vámpírokat. No meg, hogy Claire miután már tudott a vámpírok létezéséről, azért Mirandát, mint látnokot nem tudta elfogadni. Meg maga Claire azzal a sok sírásával... :D Nem mondom, persze, reális karakter, csak engem picit hergelt.

    Te is besétáltál a "Mi is Michael valójában?" csapdába? :D Arra gondoltál? Én már a fülszövegből elkönyveltem annak, ami nyilvánvaló lenne, aztán pedig koppantam.

    Mellesleg csak nekem volt az az érzésem, hogy Claire iszonyat mázlis. Értem én mindig volt valaki, aki véletlen kihúzta a bajból. Azt hiszem az a Kim nevű csaj is segített neki, pedig közömbös volt Claire-rel, akkor ugye Amelie.

    És a vége... Annyira rossz. Nekem kicsit eltúlzott volt, mert én anélkül is végigolvastam volna, ez egy kicsit olyan Vámpírnaplókos. :D Én az ilyen végeket nem szeretem. Néhol jó a függővég, de ide annyira nem kellett volna.

    VálaszTörlés
  2. Igen, igen, olvastam a kritikádat. Sok helyen megint egyezik a véleményünk. :)
    Tény, hogy Claire nem a legjobb karakter, de átlag 16 évesnek megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik. Bár a sok sírás már engem is idegesített. Ez egy olyan dolog, amivel sokszor fogunk még találkozni a sorozat folyamán. :)

    Hajjaj, de még hogy belesétáltam a csapdába... :). Néztem is nagyokat, amikor kiderült mi is Michael igazándiból. :) De nagyon tetszett az ötlet!

    Én azért nem éreztem Claire-t mázlistának, mert mindenkinek megvolt az oka arra, hogy segítsen neki vagy éppen megmentse(talán egy vagy két kivétel volt).
    Amelie meg egy külön téma. Neki mindig van, volt és lesz valami hátsó szándéka.:)Semmit sem tesz ok nélkül és "ingyen".

    Sajnos ez a függővég is egy igencsak meghatározó motívuma a sorozatnak. :( Engem rettentően ingerelt már a 3. rész után, hogy Caine mindig elhintett egy kis információt, hogy felkeltse az érdeklődést a következő résszel kapcsolatban.

    Így visszagondolva, ami engem a leginkább irritált az mégsem a függő vég volt, hanem Claire és Michael viszonya. Illetve inkább Claire viszonya Michelhöz. Gyakorlatilag istenítette, mintha a legjobb pasi lenne a világon, de közben csak haverok. Picikét sántított a dolog. Mintha nem tudott volna különbséget tenni szerelem és barátság között. De ez lehet, hogy csak nekem volt sarkalatos pont a történetben.

    Amit viszont kimondottan imádtam az a szereplők humora. Főleg az Eve és Shane párbeszédek. :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, én is bírtam a humort, az elején csak az vitt tovább, hogy bár a történet fura volt, kellemes volt olvasni.

    Michael és Claire: Nekem ez fel sem tűnt. Én az elején azt hittem, hogy szerelmi háromszög lesz minimum. Aztán eltelt a könyv, de nagy romantika nem volt. Én még azt se nevezném szerelemnek, ami Shane és Claire között van (legalábbis az első könyvben, és én még csak ennyit olvastam :)). Szóval nálam mondjuk még ez a hihető kategóriába tartozik, hogy "helyes pasi, de barát." Mondjuk lehet, hogy ha több gondolatot kifejt az író, akkor értelmesebb lett volna. Pl. "Jól nézett ki, de ő Eve-é." :D Vagy ilyesféle mondatok.

    Tényleg ilyen függővégek vannak mindig? Ezt annyira nem szeretem. Pl. a Mortal Instrumentsben is függővégek vannak, de annyira mégsem, hiszen ott az első részben leginkább a feszültség visz minket tovább, ami kialakult Jace és Clary között, a második résznél meg téptem a hajam, hogy "És tudom, hogyan élesszük fel anyukádat." Utalt a következő részre, de nem ennyire akciódús, mint itt. A Darkest Powersnél (amit ajánlottam mailben) ott is függővég van, de a kötet története úgy ahogy lezárt, ki lehet bírni, és végül is logikus ott. Ott nem zavart, hanem tényleg elérte a hatását. Nem tudom, Caine-nek szerintem nem kéne erőltetni, ami nem megy. :) Amúgy tudsz róla valamit, hogy hány részes lesz a Morganville-i vámpírok?

    Amúgy gondolom, hogy mindenkinek megvolt az oka, hogy segítsen Claire-en, de pl. a prof, aki ott segített a könyveket válogatni, azt nem értettem. Jó, persze, Claire ember, aztán nem akarja kinyírni a fajtársát. De a Morganville-ek nem éppen erről híresek, aztán Claire közelében mindenki átvált erre. Nem logikátlan, csak engem piszkált. :) Néhány szép helyzetet úgy elütött vele az írónő.

    Claire karaktere meg, igen, hihető, csak nem az a típus, akit megszeretek. Mondjuk női főhősöket ritkán szeretek meg. Most így csak kettő jut eszembe, akivel szimpatizálok Clary Fray (ugye az MI-ből) és Chloe Saunders (a Darkest Powersből). Valahogy mindkettő az a típus, aki nem erős (fizikailag), átlag lányok, de mégis felnőnek a feladathoz.

    VálaszTörlés
  4. Lehet, hogy ez a Michael és Claire dolog az első részben még nem annyira szembetűnő. Akkor azonban már az lesz, amikor már Claire-nek is barátja lesz...Egyébként egyik könyvben sincs túláradóan nagy romantika. A sok túlélési stratégia kidolgozása között nem jut rá túl sok idejük a szereplőknek. :) De azért van 1-2 jó pillanat:)

    A függővégekkel kapcsolatban nem sok jó hírrel szolgálhatok. Talán a 6. rész az, ahol már nem marad félbe semmilyen fontos jelenet a végén, addig viszont majdnem mind ilyen....

    Eredetileg 9 részre szerződött Caine, de aztán aláírt még 3 részre szóló szerződést 2009-ben. Szóval egyelőre úgy néz ki, hogy 12 részes lesz.

    Claire fura egy csaj. Kíváncsi, és emellé még makacs is. Nem a legjobb tulajdonságok így együttvéve. Nem az a karakter , akit élből megkedvel az ember. A sírásával meg kiborít. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)