Ugrás a fő tartalomra

R.J. Palacio: Csodácska - BTK (4)

A Blogturné ezúttal egy nagyon egyedi és szép történetet hozott el nektek, amit mindenképpen el kell olvasnotok. Egy könyv szerethető karakterekkel, szívmelengető szituációkkal és komoly témával a középpontban. Ez a Csodácska, melynek turnéján április 1 és 7 között hét blogger véleményét olvashatjátok Auggie kalandjairól és természetesen játszhattok is a könyvért.


August (Auggie) Pullman arcdeformitással született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Éppen most kezdi majd az ötödik osztályt a Beecher Prep iskolában, és ha valaha is csöppentél már újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csak éppen az arca nem hétköznapi. De képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?
R. J. Palacio egy modern klasszikust írt. Humoros, felemelő és hihetetlenül megható regényt, amire a végszót követően még sokáig emlékezni fogunk – miután együltő helyünkben elolvastuk, és lelkesen továbbadtuk.

Érdekesen indult a kapcsolatom a könyvvel, mert az elején, hiába jött velem szembe szinte naponta, nem fogott meg. Emlékszem, kimondottan taszított a borító, és ez sajnos most sem változott. (A magyar borító azonban tompított ezen, és egész barátságossá tette a külsőt)
De olyan ez a könyv, mint az a csoki, (talán Chokito volt a neve) ronda és finom. A nem túl bizalomgerjesztő eredeti borító egy kimondottan szívmelengető történetet rejt, ami abban a pillanatban kiderül, hogy az ember elkezdi olvasni a könyvet. Így külön örültem, hogy a BTK keretein belül magyarul olvashattam a történetet.

Auggie nem egy hétköznapi fiú, hiszen fiatal kora ellenére nagyon sok plasztikai és egyéb helyreállító műtéten esett át születési rendellenessége következtében.
Így, erősen deformált külsővel kezdi el az iskolát, sok évnyi magántanuló lét után. Erről szól a történet, hogy a fiú hogyan illeszkedik be, illetve társai miként fogadják el őt.

Így utólag megállapítottam, hogy óriási hiba lett volna kihagyni ezt a nem mindennapi történetet erről a nem mindennapi fiúról. Nem mindennapi, hiszen szokatlan, mások szerint nagyon is ijesztő külsővel rendelkezik. A sok műtét következtében egyik szeme sokkal lejjebb van, fülkagylója gyakorlatilag egészében hiányzik és szája sem működik úgy, ahogy kellene.  Azonban nem csak emiatt különleges, hanem amiatt a személyiség miatt, ami külseje mögött lakozik. Félelmetesen jó humorral és hatalmas szívvel rendelkezik a srác, egy átlagember simán elbújhat mellette. Éretten, kiváló humorérzékkel kezeli a külsejével kapcsolatos helyzeteket, legalábbis a legtöbb esetben, amivel nem csak a saját helyzetét könnyíti meg, hanem mások számára is könnyebbé teszi az elfogadást, oldva a kialakult feszültséget. 
Augustnak eddig édesanyja adta át a tudást otthonukban, de most mindannyian úgy döntöttek, itt az ideje, hogy a fiú tanulmányait egy hétköznapi iskolában folytassa, mint korosztálya többi tagja. 
Egyetlen egy dolog volt furcsa ezzel kapcsolatosan, mégpedig, hogy egy anyja által tanított magántanuló ilyen könnyedén megállta a helyét, szinte akadály nélkül. Talán egy helyen említette Auggie, hogy nehéz az iskola a számonkérések miatt, ami nyilvánvalóan otthon nem volt.
Nem csak ebben az aspektusban volt "meseszerű" a történet azonban, ennek ellenére tiszta üzenetet tükrözött: ne külső alapján ítéljünk!
Hiszen a nem épp átlagos külső mögött is rejtőzhet igaz, jószívű ember, de ezt csak akkor tudhatjuk meg biztosan, ha adunk egy esélyt arra, hogy milyen személy is az illető valójában. 
Ezzel kapcsolatosan jelen van a történetben az iskolai bántalmazás is, elég erőteljesen, hisz Auggie-t elég sok támadás éri külseje miatt, főleg az első időkben. Persze nem csak ez okoz neki nehézséget, hanem az is, hogy szociálisan és egyéb területeken is újdonságok sorával találja magát szembe egyszerre, ami igencsak megterhelő számára. Ez még egy átlagembert, egy felnőttet is megingathat, nemhogy egy 10-11 éves gyereket, akinek a mások által normálisnak titulált körülmények is újdonságnak számítanak.
A kezdeti nehézségek után azonban főhősünk felveszi a fonalat, elkezdi élvezni az új közeget és igyekszik befogadni az őt érő élményeket.
Ami még tetszett, hogy nem csak Auggie szemén keresztül követhetjük az eseményeket, ami azért is jó, mert ez a helyzet nem csak számára megterhelő és merőben új, hanem környezetének is, legyen szó akár a családjáról, iskolatársairól, ismerőseiről vagy éppen úgynevezett ellenségeiről. Olvashatunk egy részt nővére, nővérének barátja, és iskolatársa szemszögéből is. Az ő gondolataik és reakcióik is hozzátettek a történethez, hiszen bemutatták, hogy nekik mennyiben módosult életük Auggie helyzete miatt.
Végigolvasva talán nővére viseli a legnehezebben ezt az egész iskolakezdést, meg úgy általánosságban öccse állapotát. Egyrészről iszonyatosan szereti Auggie-t és aggódik érte, másrészt meg szeretne független lenni tőle, el akarja kerülni, hogy  a torz fiú nővéreként emlegessék, ami érthető is tekintve, hogy most próbál elindulni az önállósodás útján. Ezeket a gondolatokat persze mindig lelkiismeret furdalás kíséri, hisz mégiscsak egy szerettéről van szó. Sokszor fordul meg a fejében, sőt hangot is ad neki, hogy Auggie körül forog minden, ami érthető és nincs is vele gond, amíg más nem sérül a folyamat közben. 
A regény egyik legnagyobb értéke az a félelmetes mennyiségű pozitivizmus, ami Auggie személyéből árad. Persze, neki is vannak rossz napjai, de mégis mindig igyekszik derűsen megközelíteni a dolgokat, és ez óhatatlanul ráragad környezetére is egy idő után.
Összességében nem könnyed, de nagyon szép és tanulságos történet egy szeretetreméltó fiúról, ami mindenképpen olvasásra érdemes.

Játék

Számtalan olyan történetet ismerünk, amelyek azt tanítják a gyerekeknek és a felnőtteknek, hogy nem a külső, hanem a belső az, ami megmutatja, mi is az igazi szépség.
Mi most összegyűjtöttünk nektek egy csokorra való szereplőt, akik hasonló cipőben jártak, mint Auggie, de akik bebizonyították, hogy bármit is mutat a tükör, ők igenis gyönyörűek. 

A ti feladatotok, hogy az egyes állomásokon megadott kulcsok alapján kitaláljátok az adott szereplőt, majd értelemszerűen kitöltsétek a Rafflecopter dobozt!

Azok között, akik végigjárják a szépség útját, három példányt sorsolunk ki a Csodácska című könyvből!

A nálam kitalálandó karakter pedig, ami az 5. feladvány: 
Nem a Földről származom, de fura külsőm és ijesztő viselkedésem ellenére megtaláltam a helyem az emberek között. Kódnevem a 626-os és rombolásra programoztak, azonban egy Lilo nevű kislány barátságának és szeretetének köszönhetően megjavultam. Szlogenem: Ohana, ami azt jelenti család, és a családból senkit nem hagyunk magára.


Raffle kód:
Ne felejtsétek el megnézni a többi állomást sem:
04.03. - Roni olvas
04.05. - Book Heaven
04.06. - Media Addict
04.07. - Zakkant olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tome Topple 16. kör - 1. hét

Ez alkalommal talán harmadszorra vagy negyedszerre veszek részt ezen a readathonon, és még mindig, minden egyes alkalommal nagy élmény. Ráadásul a féltégla méretű könyveim is fogynak. Mondjuk, aggódnom nem kell, mert mindig találok újakat, mire elérkezik a következő kör. Erre a két hétre három könyvet terveztem be: Murakamitól A kurblimadár krónikáját, K.A Knighttól a Den of Viperst és Borsa Browntól A végzet című regényt. Murakamival kezdek, a többit meglátjuk.

Brittainy C. Cherry: The Air He Breathes (Elements #1)

Brittainy C. Cherry regénye is egyértelműen azok közé tartozik, amikre kb. megjelenésük óta figyelek, de megvártam, amíg leül körülöttük a kezdeti lelkesedéshullám, meg azt, hogy az én kíváncsiságom kitart -e. Mivel a kíváncsiságom kitartott, a hype meg nagyjából leült körülötte, így itt volt az ideje, hogy nekiessek és elolvassam. Liz egy tragédiát követően érkezik haza a felejtés, és talán az újrakezdés reményében. Ekkor találkozik a mogorva, és mások által veszélyesnek titulált Tristan Cole - lal, akivel sokkal több a közös pont az életükben, mint azt a lány gondolná.

Hogyan telt a readathon?

Persze, hogy nem maradhat ki a beszámoló! Olyan jó visszaolvasni az évekkel ezelőtti élménybeszámolókat is, hogy muszáj most is írnom.