figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2013. június 3., hétfő

Amy Kathleen Ryan: Ragyogás (Ragyogás #1)

Mit éreznél, ha egy olyan űrhajón születtél volna, ahol csak a szüleid és az idősebbek ismerik a Földet? Te sosem láttad, csak az általuk mesélt történetek alapján ismered, és minden vágyad, hogy megérkezzetek az új otthonotokba, arra a bolygóra, amelyet benépesíthettek.

A történet középpontjában Waverly áll, akinek az élete váratlan fordulatot vesz. A barátja, Kieran éppen megkéri a kezét, amikor a szövetséges hajójuk váratlanul megtámadja őket és elrabolja az összes nőt az űrhajóról, ahol eluralkodik a káosz. A szerelmeseket elszakítják egymástól az események, s mindkettejüknek helyt kell állnia az új és szokatlan helyzetben.

Ahhoz, hogy visszataláljanak egymáshoz és szeretteiket is megmentsék, sokat kell küzdeniük. Hamarosan arra is ráébrednek, hogy az ellenségek nem mindig kívülről érkeznek.

A Ragyogás egy trilógia első része. A kitartásról, szerelemről és árulásról szóló lebilincselő történet fenntartja az érdeklődést és kíváncsiságot az olvasóban.

Nincs különösebb története a könyvnek, úgy indult vele a kapcsolatom, mint minden más átlagos könyvvel. Sok jó visszajelzést, véleményt olvastam róla, így kapott egy esélyt, sci -fi mivolta ellenére.


Waverly kezét épp megkérte barátja, azonban nem jut idejük az ünneplésre, mert űrhajójukat megtámadják, és az összes lányt elrabolják. Kieran egyedül marad, de talpra kell állnia és kitalálnia, hogyan tudnák megmenteni a lányokat, köztük menyasszonyát. Waverly az ellenséges hajon pedig azon mesterkedik, hogy összefogja a lányokat és megmeneküljenek az elől, hogy kihasználják testüket.

Mivel is kezdjem?
Maga a sci -fi része a könyvnek nem tudott elvarázsolni, szinte már biztos, hogy nem leszek a műfaj rajongója.
Azonban nem volt olyan nagyon nagy szerepe a cselekményben, hogy elrontsa az összehatást. Egy - két ilyen űrhajó - szereléses részt meg helymeghatározást leszámítva olyan volt, mintha bárhol játszódhatna, akár egy föld alatti erődben is. 
Valószínűleg azért sem tűnt fel annyira ez az űrmizéria, mert volt ezer más sokkal fontosabb, és izgalmasabb mozzanat és kérdés, ami elvonta a figyelmemet.
Elsőként a nagyon mozgalmas cselekményt emelném ki. Nem nagyon volt üresjárat, valamelyik hajón mindig történt valami izgi, amit a váltott nézőpontnak köszönhetően tök jól lehetett követni. Nagyon hamar beindult a gépezet, kezdve a lányok elrablásától, a fiúk közti hatalomátvételen át egészen a lányok szabadulási /szökési kísérletéig. 
Közben nem is igazán volt idő gondolkodni, csak akkor, mikor vége lett. Márpedig gondolkodni való akadt bőven, és ez is erőssége a regénynek. Nem akar sokkal többnek tűnni egy YA történetnél, és Ryannak mégis sikerül felnőtteket is érintő problémákat is belecsempészni.
Példának okáért először is a fiúk hatalmi harcai, a lázadással egybekötve. Körülbelül olyan volt, mintha a Legyek urát áthelyezték volna az űrbe. Az írónő bemutatta, hogyan reagálnak, mikor hirtelen magukra maradnak, helyt kell állniuk felnőttek segítsége nélkül.. Szinte borítékolható, hogy ez nem lesz zökkenőmentes. Kieran a kapitányi poszt várományosa, így nem meglepő, ha ő veszi át a vezetést. Az sem meglepő, hogy ezt a másik vezető egyéniség, Seth megpróbálja keresztülhúzni és igyekszik barátai, jobban mondva csatlósai segítségével átvenni a hatalmat és az irányítást, amivel persze kisebb káoszt teremt. Szinte már törvényszerűen.
Mikor Kieran visszaszerzi a hatalmat, akkor sem lesz sokkal jobb a helyzet. de, hogy miért, abba inkább nem mennék bele...
Emellett az alapszituáció az, ami igazán elgondolkodtató. Azért rabolták el a lányokat, mert a másik hajó asszonyai képtelenek a gyermekáldásra valami gikszer okán. Azonban ahhoz, hogy hajójuk népessége növekedjen vagy egyáltalán megmaradjon az aktuális szinten - ami ahhoz szükséges, hogy majdan, ha egyszer elérik végre az új bolygót, be tudják azt népesíteni - termékeny női egyedekre van szükségük. Az űrben pedig nem igazán repkednek csoportosan az ilyen egyedek, így egyetlen helyről  tudnak "szerezni", mégpedig az Empyrium fedélzetéről. Mivel valószínűsíthető, hogy önszántukból nem mennek, erőszakhoz folyamodnak, mit sem törődve azzal, hogy mik lesznek ennek a tettnek a következményei a másik hajóra nézve. És itt jött be az egyik hatalmas ellentmondás. Az Új Világ nevű hajó vezetője nagyon fontosnak tartja a vallást, de lelkiismeret furdalás nélkül ítél halálra más embereket önző érdekekből. Valahogy ez a két dolog szerintem nem összeegyeztethető.  A lányok testének kihasználásáról már nem is beszélve. Még a lányok beleegyezését kérve sem igazán tartom etikusnak, amit tettek, de mikor beleegyezés nélkül tették, az egyenesen felháborító. Sok morális kérdést felvet ez a helyzet, és ez az, amivel igazán kiemelkedik a regény a tucat könyvek közül. Határozottan könyvklub alapanyag, jó kis vitaindító gondolatokkal.
Ejtsünk még pár szót a szereplőkről. Érdekes módon valahogy egyikük sem állt hozzám igazán közel.  Némelyiküket meg egy kanál vízben meg tudtam volna fojtani.  A legidegesítőbb Kieran volt. Rég olvastam olyan regényt, amelynek ennyire tenyér bemászó lett volna a főszereplője. Na jó, talán mégsem olyan régen, elég csak a Pretty Amy-ből Cassie-re gondolnom, de tény hogy az a regény műfaját tekintve teljesen más.
Kieran tipikus példája annak, hogy milyen az, amikor valakit megrészegít a hatalom, és túlzásokba esik, és teszi ezt úgy, hogy pontosan olyanná válik, amilyenek az ellenségei.
Anne Mather gonosz, illetve inkább elvakult, nincs ezen mit szépíteni. Elvakította a hatalom, amivel uralkodik a "népe" felett. 
A végére hagytam a két szimpatikusabbat, Waverly-t és Seth-et. Sethnek is vannak fura megmozdulásai, amik jóval  durvábbak a kelleténél, de mégis több esze van, mint Kierannak. Waverly meg bátor és elszánt, a női főhősök közül a jobbak közé tartozik. Sem merészségért sem ötletekért nem megy a szomszédba, teszi amit kell, hogy mentse azokat, akiket szeret.
Az elején tapasztalt feszültség és izgalom kitart egészen a végéig, és hiába oldódnak meg bizonyos problémák, újak jönnek helyettük, amik garantálják, a feszült helyzet továbbhaladását. 
Szinte garantált az első részhez hasonló izgalmas és eseménydús folytatás, amit idén ősszel vehetünk majd a kezünkbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)