figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2012. április 2., hétfő

Pittacus Lore: I Am Number Four ( A negyedik)

Pittacus Lore a Lorieni Bölcsek bölcse. Tizenkét éve él a Földön, készül a bolygó sorsát meghatározó, mindent eldöntő háborúra. Tartózkodási helye ismeretlen. A Lorienről érkeztünk a Földre. Tizenkét évvel ezelőtt. Úgy nézünk ki, mint ti. Ugyanazt a nyelvet beszéljük. Köztetek élünk. De másmilyenek vagyunk. Olyan hatalommal rendelkezünk, amiről nem is álmodhattok. Elképzelni sem tudjátok, milyen erősek és gyorsak vagyunk. Hozzánk hasonló szuperhősökkel eddig csak filmekben vagy képregényekben találkozhattatok, de mi valóban létezünkRitka az az eset mikor úgy olvasok könyvet, hogy a belőle készült film verziót láttam előbb, ám ennél a könyvnél így esett, előbb volt szerencsém nagy vásznon a történethez, mint írott formában. Hogy megbántam – e? Nem, sőt szerintem még jól is jártam.

John a Lorien nevű bolygóról származik, amiről el kellett menekülniük. Itt találtak menedéket a Földön, az emberek között. Szuper képességekkel rendelkeznek, amikre szükségük is lesz a gonosz elleni harcban. Mert az ellenség is elérte a Földet , utánuk jöttek és meg akarják semmisíteni őket. Hármat már megöltek 6 még hátravan. Ő a negyedik.

Azt valószínűleg nem kell mondanom, hogy tetszett a film, különben nem vettem volna kézbe a könyve verzió, nemde? Miután végeztem vele, meg kellett állapítanom, hogy egész könyvű lett a film, sőt, talán még jobb is volt. Valószínűleg, ha nem láttam volna előtte a filmet, simán letettem volna egy pár fejezete után. Valahogy a szereplők olyan esetlenek voltak, meg túl nyálasak. De ez még hagyján, valahogy még csak –csak túléltem azt, hogy időnként kedvem lett volna megrázni Johnt egy picikét. De azt, hogy a film megtekintése nélkül gyakorlatilag fogalmam nem lett volna, hogyan néznek ki a szereplők, az azért igencsak bosszantó. Semmi leírás, semmi jellemzés. 

 

A gonoszokról is csak azt tudtuk, hogy fekete szemek, sapka és hosszú kabát. Ettől még nem igazán tűntek ijesztőnek. Johnról meg pici szerelméről sem sokat tudtunk meg, viszont a kutyáról, Bernie Kosarról mindent, amit nem bánok mert igazán üde színfoltja volt az eseményeknek

. 

Viszont olyan szempontból meg kimondottan tetszett a könyv, hogy sok háttér információt is megtudhattunk, ami a film verzióba nem fért bele. Például, hogy hogyan is került a Földre az új faj, mi a gonoszok szándéka. Továbbá azért a képességek is sokkal jobban ki vannak fejtve. Ami igazán fura volt az egészben,, hogy szerintem a könyvben sokkal több idő telt el, mint a filmben, vagy legalábbis úgy tűnt. Olyan érzésem volt, hogy a filmben eltelt kb. 2-3 hét, míg a könyvben 2-3 hónap legalább. Összességében egyszer olvasható kis könyvecske volt, de a filmmel tökéletesen kiegészítik egymást. A film megjeleníti a könyvből kihagyott leírásokat, így el tudjuk képzelni a szereplőket, a könyv meg kiegészíti a filmet a háttér információkkal. Szóval véleményem szerint szigorúan együtt ajánlott a kettő. 
Kíváncsi vagyok a második részről mi lesz a véleményem úgy, hogy abból egyelőre nem lesz film. Kíváncsi vagyok mennyivel lesz jobb vagy rosszabb úgy olvasni. Egyébként terveztek neki folytatást, de a filmstúdió úgy döntött pihentetik a projectet egy darabig, annak ellenére, hogy többet hozott a konyhára az első rész, mint amennyit vártak tőle. 
A könyvet a 2012-es várólista csökkentés keretében olvastam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)