Ugrás a fő tartalomra

Laurie Halse Anderson: Twisted

"A végzős középiskolás Tyler Miller az a fajta srác volt, aki többnyire meghúzódott a háttérben. De mióta elkapták az iskolában graffitizés miatt és  büntetését tölti közmunka formájában, ő sem hinné mennyire kilóg a tömegből. Új külseje felkelti az iskola királynőjének , Bethany Milbury figyelmét, aki történetesen apja főnökének a lánya, ezen kívül legnagyobb ellenségének a húga, és nem utolsósorban, ő az a lány, akihez Tyler titokban vonzódik. Ezek a tények olyan történések sorozatát indítják el, amikből kifolyólag Tyler megkérdőjelezi a helyét az iskolában a családjában és az életben."
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)


Megint megbizonyosodhattam róla, hogy Laurie Halse Anderson nagyon jól nyúl a kényes témákhoz. Jelen esetben a tinédzser korban elkövetett /megtörtént/ megesett öngyilkossági kísérletek témaköréhez, és az odavezető okokhoz.
Tyler végzős évére készül a középiskolában. Egész nyáron közösségi munkát végzett, mert büntetését töltötte az iskola épületén graffiti formájában elkövetett garázdaság miatt.
Valószínűleg ő gondolt rá a legkevésbé, hogy ez a kis csínynek induló vandalizmus mennyire  megváltoztatja az  életét. Eredetileg az volt a célja, hogy eme tettével kilépjen a láthatatlan lúzer kategóriából, de ennyire azért ő sem akarta megváltoztatni a dolgok állását.
Az iskolaév kezdetén mindenki máshogy néz rá, részben, mert mindenki tudja mit tett, részben pedig, mert a nyári munka megedzette őt, eltűnt az a nyegle fiú, aki az előző tanévben volt. Ez felkelti mind az ellenségei , mind a lányok figyelmét. Főleg Bethany-ét, akibe Tyler évek óta bele van habarodva.
Tyler élete kezdene egyenesbe jönni, de apja valahogy mindig keresztbe tesz neki. Még nem bocsátotta meg fiának, amit tett. 
Amikor lenyugodni látszanak a kedélyek, minden rendbe jönni látszik történik valami. Egy házibuli után egy  véletlen folytán Tyler újra kapcsolatba kerül a rendőrséggel. Ekkor jut el arra, hogy megkérdőjelezze , érdemes -e tovább élnie.
A könyvben leírt időszak kb. fél év (kicsit több), de ez már  csak az utolsó pár lépcsőfoka a folyamatnak, ami az öngyilkossághoz vezetett. A problémák jóval előbb kezdődtek, annak ellenére, hogy Tyler nem volt szembetűnően depressziós, csak egy kicsit visszahúzódó. De az árulkodó jeleket mégis látni lehetett, hiszen pont a fiú meséli, hogy már évekkel korábban is azon gondolkodott, hogy hogy lenne jó meghalnia.
És megint belekeverték a számítógépes játékokat. Ezzel engem ki lehet akasztani. Úgy csinálnak, mintha ez lenne az egyetlen oka, annak, hogy Tyler ide jutott ( ez már Jodi Picoult Tizenkilenc percében sem tetszett). Holott szerintem az apjának sokkal nagyon volt a szerepe ebben. Meg sok egyéb másnak:: pl a letartóztatások okozta stressznek, az iskolai történéseknek, a hirtelen ismertségnek.
Az öngyilkossági kísérlet után az események fordulatot vesznek, Ty átértékeli  szociális viszonyait/kapcsolatait. Rájön, hogy apjával ideje lenne elbeszélgetniük egymással. Mondjuk azt nem mondom, hogy a legjobb módot választották  első nekifutásra. Amiben egy baseball ütő is szerepel, az nem lehet annyira jó.
Mindegy. A végén, mint mindig, nem kapunk konkrétumot. Kinyitja a kérdést az írónő, hogy vajon Ty merre indul? Visszafelé, a régi lúzer szerepbe, vagy megváltozik és teljesen új életet kezd családjával együtt. 
Összességében jó volt. Nehezen tudtam letenni. Nagyon is érdekelt, hogy mi lesz Tylerrel. Tyler apja azonban nagyon idegesített. Szerintem ő is hasonlóan súlyos problémákkal küzdött, mint a fia, ha nem nagyobbakkal. De legalább Ty nem másokon vezette le a dühkitöréseit, sőt a húzósabb helyzetekben is próbált normális maradni. Apja viszont a családot büntette mindenért. Ty anyja meg nem tett ez ellen semmit, mindig csak mentegette férjét, hogy szegény mennyit dolgozik, holott neki sem tetszett ez a helyzet.
Szóval végül is jó könyv volt, de valahogy az írónő másik két műve (Hadd mondjam el, Wintergirls) jobban tetszett. Amit még így végszónak hozzátennék : nagyon sajnálom, hogy a Hadd mondjam el c. könyv kiadója nem érdekelt abban, hogy az írónő egyéb könyveit kiadja, mert hogy nem volt megfelelő a fogadtatása.

Értékelés:

Megjegyzések

  1. Ez a könyv megjelent már magyarul? Vagy erről egyáltalán nem tudsz semmit? Érdekelne miről szól, de angolul nem merek belevágni... Mennyire volt nehéz a megértése?
    Előre is köszi ^^

    VálaszTörlés
  2. Nem, sajnos, még nem jött ki magyarul és tudtommal a közeljövőben nem is fog. :(
    Nem olyan vészesen nehéz megérteni, bár elég sok melléknevet használ, ehhez pedig nem árt némi szókincs. Egy középfok körüli nyelvtudással menni fog.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr