figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2015. július 8., szerda

Mutasd a könyvjelződet, megmondom ki vagy! (vagy nem)

Nyári nagy pakolásom közepette rábukkantam rég elfeledett könyvjelző gyűjteményemre. Végiglapozva egy csomó jó emléket előhozott, így úgy döntöttem megmutatom nektek is féltve őrzött szépségeimet.

Az azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy mostanában nem nagyon használom őket, egyrészt azért, mert egyszerűbb az első kezem ügyébe kerülő cetlit beletenni a könyvbe, másrészt meg nagyon sokat használom a kindle-t, ahhoz meg ugye, értelemszerűen nem kell.

Elsőként a bookdepository-s gyűjteményemet mutatnám meg. Jó pár éve rendszeres vásárlójuk vagyok, így nem volt nehéz összegyűjteni ezt a mennyiséget (szám szerint 23, ha minden igaz). Sokszor a leginkább az izgat a csomag bontásnál, hogy lesz - e benne könyvjelző és, ha igen, akkor milyen. Rosszabb vagyok olyankor, mint egy gyerek és kimondottan sértve érzem magam, mikor nem találok a borítékban egyet sem. Nem sikerült még rájönnöm, hogy milyen rendszer szerint dobják bele a könyvjelzőket, elég random módon történik az eddigi tapasztalatok alapján. Mondjuk így a legizgalmasabb, ez tény. Van természettudományos érdekességeket tartalmazó, vagy csak egyszerűen kreatív vagy művészi, elég széles a skála.


Bár mindegyik nagyon egyedi, természetesen ezek közül is megvannak a kedvenceim, igaz, nem sok. Az elefántosat (jobb szélső) az elsők egyikeként kaptam, ezért ez különös gonddal őrzőm. A többi meg egyszerűen csak szép.


Aztán a következő képen három különleges könyvjelző látható. Azért különleges, mert egyediek és különleges személyektől kaptam őket, különleges alkalmakkor.
A Burn Bright-os könyvjelzőt Lokitól , a Könyvszeretet blog szerzőjétől kaptam egy pár évvel ezelőtt a Könyvhéten, amikor először találkoztunk. Tök aranyos volt tőle, hogy meglepett minket egy ilyen szépséggel. Azóta is, ha ránézek, eszembe jut, hogy mennyi minden történt aznap. 


A másik két rúnásat pedig születésnapomra kaptam Ailey-től néhány évvel ezelőtt. Ő maga készítette, ha jól emlékszem tussal (javíts ki, Ailey, ha tévedek!). Stílszerűen akkor használtam általában, mikor Clare könyveket olvastam.

Aztán Timus jóvoltából, még az aktív molyos időkből van néhány molyos is.


Végül, de nem utolsó sorban egy különleges darab, ami tulajdonképpen nem is igazán könyvjelző, de nálam valahogy azonnal ezt a funkciót töltötte be. Ha nem csalnak az emlékeim, valamilyen tea mellé volt csomagolva. Egy nyugtató mandala van rajta, ami ha nézegetünk, állítólag oldja a stresszt. Hatásáról nem tudok nyilatkozni, mert olvasás közben valahogy nincs időm nézegetni... De azért nagyon szeretem!


A következő képen szereplőket általában a könyvheti, könyvfesztiváli forgatagban szedtem össze az évek alatt. Ebből a kupacból a bal szélen látható méhecskés a kedvencem, mert a méhecskék a legjobbak, természetesen személyes élményekből kifolyólag.


Persze a gyűjtés korántsem fejeződött be, sőt. Egyre jobb könyvjelzők léteznek. A következő célpontjaim a nem papír könyvjelzők lesznek. 

forrás: google.com

Már ki is néztem néhányat, hasonlóakat, mint ami a fenti képen látható, azonban mikor megláttam az árát (3000 Ft), úgy döntöttem, hogy inkább bevetem magam valamelyik kreatív áruházba és megcsinálom a sajátomat. Egy ezresből 2-3 darabot ki tudok hozni. Így azért mégiscsak jobban hangzik.

De azért ezt a pillangósat, a virágosat (bár ezek is 3000 Ft körül járnak), na meg a kutyásat nagyon szeretném. A kutyásért elég sokat megadnék... De lehet kapni tűsarkús kivitelben, medvetalpasban, balettcipősben, ezernyi variáció létezik, és mind jobbnál jobbak.

Forrás: viragplaza.hu
Forrás: viragplaza.hu


forrás: google.com

Aztán vannak nagyon kreatív, egyszerű, de mutatós megoldások is, nem kizárt, hogy ezek közül is kipróbálok majd néhányat. Még az is lehet, hogy lesz belőle egy DIY bejegyzés.


Viszont azon picit megrökönyödtem, amit egy egyik kommentben olvastam egy könyvjelzős cikk alatt. A hozzászóló azt mondta, hogy akit igazán a könyv érdekel, az nem figyel ilyen kiegészítőkre, mert az olvasásra koncentrál.
Holott szerintem nagyon is hozzátartozik az olvasási rituáléhoz néha a könyvjelző. Egy - egy szebb darab olyan lehet a könyvünknek, mint nekünk egy gyűrű vagy fülbevaló. A könyvek ékszerei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)