Ugrás a fő tartalomra

Melissa Landers: Elidegenítve - BTK (10)

Cara, a 17 éves diáklány az egyik legkiválóbb tanulója a midtowni középiskolának, amikor egy nap Ferguson igazgató behívja az irodájába. Nem mindennapi hírt közöl a lánnyal: Carát választották ki a L'eihrek arra, hogy egyik cserediákjukat fogadja otthonába egy teljes évre. Két évvel ezelőtt derült fény egy másik bolygó létezésére, melyen az emberekhez hasonló lények élnek, a L'eihrek. Bár kinézetükben szinte azonosak az emberi fajjal, de technológiájukban, felfogásukban, és az élethez való hozzáállásukban teljesen különböznek. Egy jóval fejlettebb fajt képviselnek, és céljuk a Földön élő emberekkel való barátságos kapcsolat kiépítése. Carának egy éve van rá, hogy megismerje Aelyxt, és vendégül lássa, majd ő maga is egy évet fog tölteni Aelyx otthonában. De nem egyszerű a helyzet, mivel az emberek kétkedve fogadják a más bolygóról érkező idegeneket. Carára nagy nyomás nehezedik, mert barátai is egyre bizalmatlanabbak Aelyxszel szemben. És ahogy az emberek és a L'eihrek kapcsolata egyre inkább kezd meginogni, úgy fűzik egyre szorosabb szálak a lányt Aelyxhez. Úgy tűnik, a két nép közötti összecsapás elkerülhetetlen. Az egyre baljósabb eseményeket felgyorsítja, mikor az emberek egy radikális csoportja megöl egy l'eihrit. Vajon milyen szerep jut Carának és Aelyxnek ebben a kiélezett helyzetben? Elég erős a szerelmük, hogy átvészeljék a megpróbáltatásokat, vagy örökre el kell engedniük egymást?

Néha olyan helyzetben találjuk magunkat, amilyenre álmainkban sem számítottunk volna. Épp így jár ezzel Cara is, amikor váratlanul egy idegen bolygó nagyon is dögös pasiját kapja cserediákként. A turnénkból megtudhatjátok, hogyan boldogul egymással két fiatal, akiket szó szerint fényévek választanak el egymástól. És a végére még talán az is kiderül, hogy nem is kettejük kapcsolata a legfontosabb tényező az egyenletben. 
Természetesen a nyereményjáték sem maradhat el, három példányt sorsolunk ki azok között, akik bebizonyítják, hogy egy L’eihr sem hozhatja őket zavarba. 

alienatedbannerkisebb.jpg

Sok blogon futottam bele a regénybe, de elsőre nem igazán fogott meg. Azonban csak szembe jött velem folyamatosan és elég jó véleménnyel voltak róla az általam követett külföldi bloggerek, és hát ki vagyok én, hogy ellenálljak egy jó könyv ígéretének?

Kiderült, a Földön kívül is van élet, nem is akármilyen. A L'eihrek eltökélték, hogy szövetségre lépnek az emberekkel, és igyekeznek kölcsönösen segíteni egymást. Ennek a szövetségkötésnek az első lépése a diákcsereprogram, melynek keretében 4 L'eihr érkezik a Földre, hogy a felek közti "távolságtartást" csökkentsék. Elvileg békével érkeztek. De tényleg olyan tisztességesek a szándékaik vagy valami más is van a háttérben?

Nagyon sokat vártam a könyvtől, de bevallom egy egészen picit csalódottan tettem le, pedig jobb, mint az átlag YA regények. Az előzetes vélemények alapján egy nagyon izgalmas és letehetetlen , Star - Crossed (tv sorozat) jellegű történetre számítottam, de egy kicsit más jellegű verziót kaptam, pedig sok volt az egyezés.

Persze, hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem volt benne semmi, ami tetszett, mert voltak benne jó dolgok is, de erről majd később essék szó, előbb túlesünk a fekete levesen vagy valami olyasmi.
Először is a stílus okozott némi csalódást. Persze az is lehet, hogy csak elszoktam a YA regényektől (mostanában nem sok ilyet olvastam), és ezért nem ért fel feltétlenül a várakozásaimhoz.
A másik a regény első felének viszonylagos eseménytelensége volt. Tudom, hogy nem lehet, sőt, nem is szabad átlépni a világfelépítést, a helyzet bemutatását, de mégis elkalandozott néha a figyelmem az aktuális történésekről. Nem ártott volna néha valami olyan jelenet, ami visszacsalogatta volna elkalandozó énemet.

Azonban mindezekkel a negatívumokkal szemben állnak a pozitívumok, amik tetszettek a regényben.
Ide sorolnám a L'eihrek világfelépítését. Tetszett, hogy nincsenek hozzászokva az "intenzív" ízekhez, se a színek gazdagságához és érdekes a társadalmuk felépítése is. Az is említésre méltó, hogy az írónő saját nyelvet alkotott nekik, amikből igaz, hogy csak néhány szót ismerhetünk meg (és egy jó része annak is szitokszó), de akkor is egészebbnek, kerekebbnek éreztem tőle az egész sztorit.
Jó pár ponton mutatott egyezést a már említett filmsorozattal is, aminek kimondottan örültem, mert imádtam azt a sorozatot.
Egyezés volt az emberek földönkívüliekre adott reakciója, itt is megjelentek a lázadók, az ellenzők, tüntetések robbantak ki, nem is akármilyenek, hiszen többen is megsérültek, sőt még halálos áldozat is volt. Űrlény oldalon is megvan az ellenzők tábora, ezt is besorolhatjuk a hasonlóságok közé.

A regény eleje viszonylag eseménytelenül telt, ami nem is csoda, hiszen jórészt azt mutatta be, hogyan is ismerkedett meg Aelyx az emberekkel, befogadó családjával és legfőképpen Carával, miképpen élték meg mindketten az életükben beállt változásokat és az egymáshoz való közeledést.
Az érzelmi része egy picit fura volt, például az, hogy egy, bizonyos okokból nagyjából érzelemmentes faj egyede, hogyan kezd el hirtelen ilyen intenzíven megélni dolgokat. Ettől eltekintve nem volt nagy gond a romantika részével, tipikus YA szerelem, Cara bármit megtett volna a fiúért és fordítva is, ennek mindketten bizonyítékát adták.
A vége, illetve úgy igazándiból az utolsó harmada jóval pörgősebb volt, hozott igazi akciót és meglepetéseket is, aminek örültem és jó volt olvasni az akció dús jeleneteket.

Azt tökéletesen szemléltette a regény, hogy az emberi faj mennyire hajlamos túlzásokba esni az előítéletek terén, és azt is, hogy mennyire félünk az ismeretlen dolgoktól (ez  a való világban is igaz) és félelmünkben inkább támadunk  a mondásnak megfelelően - legjobb védekezés a támadás.
A vége egészen érdekesen alakult, még akár egy helyes kis szerelmi háromszög is kialakulhat a folytatásban, reméljük a jobbik fajtából.
Az viszont egészen biztos, hogy Cara számára az elkövetkezendő időszak nem lesz sétagalopp, ahogy Aelyxnek sem. Kíváncsi vagyok, miként fognak megküzdeni a szinte lehetetlennel.

Amíg a folytatásra várunk, lehetőségünk lesz bekukkantani párosunk, Aelyx és Cara boldogabb pillanataiba egy kiegészítő novella formájában egy kis karácsonyi körítéssel, ugyanis december 23-tól lesz elérhető Until Midnight címmel A történet nem bonyolult, Aelyx és Cara elválásuk előtti napot együtt töltik, kihasználva annak minden percét. A lánynak nagyon szomorú pont, hogy elszalasztja kedvenc ünnepét a karácsonyt, ezért a fiú, mintegy vidításként igyekszik néhány karácsonyi szokást "odavarázsolni" Carának, de a 2 nép közti különbségek itt is fel -felbukkannak.

Játék

Egy űrutazás során olyan dolgokat lát az ember, amit addig maximum könyvekből vagy dokumentumfilmekből ismert. Tarts Te is Carával és Aelyx-szel a L'eihr-re, és találd ki, mit látnak, mit tapasztalnak útközben! 
Minden állomáson egy-egy kis versikét/találós kérdést találtok, melyek valamely űrhöz kapcsolódó tárgyat, fogalmat, helyet rejtenek. Találd ki, mire gondolhatott Aelyx, írd be a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez, és esélyes lehet megnyerni a 3 nyereménykönyv egyikét!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

Mennyi fénylő égitest,
mind tündökletesen ragyog,
de egy sem olyan fényes, mint TE
Szerencsehozó….-om!


A könyvet ITT elő is rendelhetitek most kedvezményes áron.

nov. 11. - Roni olvas 
nov. 12. - MFKata Gondolatai
nov. 13. - Dreamworld
nov. 14. - CBooks
nov. 15. - Book Heaven
nov. 18. - Insane Life
nov. 19. - Könyvszeretet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr