Ugrás a fő tartalomra

Rob Thomas: The Thousand-Dollar Tan Line (Veronica Mars, #1)

Mivel Veronica Mars rajongó vagyok a javából - I'm a Marshmallow -, nem volt kérdés, hogy olvasnom kell ezt a könyvet. Nem vagyok nagy híve a filmsorozatokból készült könyveknek, de itt tudtam, vagy legalábbis reméltem, hogy nem nyúlok mellé, hisz a sorozat szülőatyjának, Rob Thomasnak a munkája.

Veronica újra Neptunban éli mindennapjait, újra belesüppedve a város mocskos ügyeibe, főleg, hogy apja épp lábadozik balesetéből. A magánnyomozó lét nem könnyű, a számlákat is fizetni kell, ezért nem habozik elfogadni Petra Landros felkérését, miszerint a tavaszi szünet forgatagában eltűnt lányt kell előkerítenie. Azonban a szálak sokkal - sokkal kuszábbak, mint elsőre tűnnek.






A filmsorozat vége után jóval, a rajongói összefogás segítségével elkészült film nagyon jól sikerült, viszont még inkább előhozta a hiányomat a rendszeres VM nyomozások iránt. Nyilvánvaló, hogy új filmet nem fognak forgatni, ez a könyv viszont nagyon jó ötletnek bizonyult pótlásként.
Voltak elképzeléseim, nem vártam, hogy teljes mértékben visszaadja a sorozat hangulatát, de valahogy mégis sikerült, jobban, mint gondoltam volna. Olyan szempontból biztosan, hogy elég kesze-kusza nyomozást kaptunk, elindultunk valamilyen nyomon és kilyukadtunk valami tök más ügynél. A végéről visszatekintve egyébként az egész ügy egyszerű volt, mint a bot, de mégis nagyon lelkesen faltam a sorokat. (illetve nem faltam, hanem hallgattam, de erről majd később essék szó)
Benne volt az a tipikus Veronicás stílus, mindent rettenetesen körbeírt, meg az alapszókincse is elég egyedi a hölgyeménynek, amit itt annyira nem csillogtatott, de ezt betudtam annak, hogy komolyodott és idősebb is lett néhány évvel sorozatbeli önmagánál.
Sokszor elgondolkodott azon a történt folyamán, hogy jól tette - e, hogy a jól fizető ügyvédi ajánlatát visszadobta és visszatért oda, ahonnan elindult, és itt ül az anyagi bizonytalanságban. Azonban a végére ő is rájön, hogy bizony neki ott a helye, nem egy puccos irodában vagy a bíróságon. Azt élvezi, ha kutathat, nyomozhat és ehhez ért igazán.

Azért akadt némi nehézsége is a nyomozás folyamán, mégpedig az, hogy rég nem látott anyja is bekerült a képbe, és így azért nehezebb volt számára objektíven tekinteni a nyomozás elemeire, részleteire.
A bűntény, mint mondtam, csak elsőre tűnt bonyolultnak, utólag azt mondom, hogy számítani lehetett a végkifejletre, a közepétől már biztosra lehetett tudni, de ettől nem lett unalmas.

Két dolgot hiányoltam belőle.  Az egyik ebből Logan. A sorozatban is Logan illetve LoVe (Logan + Veronica) párti voltam, filmben is és igen, meglepő módon itt a könyvben is. A történet két hónappal (vagy két héttel? fene tudja, a 2 az biztos...) a film végét követően folytatódik, tehát a két fiatalt sok száz (ha nem ezer) kilométer választja el egymástól, így kedvenc megjavult rosszfiúnkból nem kaptunk mást, mint hosszú Skype beszélgetéseket, és ez az én rajongó szívem számára bizony kevésnek bizonyult. (Állítólag a következő részben több lesz)
A másik, amit hiányoltam, az Dick Casablancas. Sajnos belőle is csak nagyon minimális adagot kapunk, mindössze 1, talán 2 jelenetben szerepel, az viszont 100%-ig Dick. Szinte magam előtt láttam a flegma vállrándítását és az idióta vigyorát. Remélem a következő részben ő is több szerephez jut majd, mert igazán üde (még ha nem is segítőkész) tagja a Veronicát körülvevő embereknek.

Most jutott eszembe valami a nyomozással kapcsolatban. Elnézést az ide - oda csapongásért, de jelenleg 35 fok van (megjegyz.: a bejegyzés piszkozata júliusban készült ) és képtelen vagyok összeszedetten gondolkodni.
A történetben volt egy szál, amin elindultak, de aztán valahogy félbemaradt. Akkor, olvasás közben nem tűnt fel, hanem utána gondolkodtam azon, hogy az úgy ott lett hagyva (éljen a szenvedő szerkezet) minden magyarázat nélkül. Nem volt különben nagyon zavaró, csak gondoltam megemlítem, hogy ilyen szempontból nem tökéletes a regény.
Minden más szempontból azonban  nagyon is rendben volt, olyan érzésem volt, mintha filmet néztem volna, a szereplők pedig a filmbeli hangjukon szólaltak meg a fejemben és ez bizony hozzátett az olvasásélményhez.

A másik, ami hozzáadott, hogy audiobookban sikerült meghallgatnom, ami azért is különleges élménynek bizonyult, mert nem más olvasta fel, mint a filmben Veronicát alakító Kristen Bell. Ettől csak még inkább olyan érzésem volt, hogy filmet "nézek".
A színésznőnek nagyon kellemes hangja van, és gyönyörű, könnyen érthető kiejtése is, úgyhogy öröm volt hallgatni.

Lehet, hogy nem tökéletes, de nagyon örülök neki, hogy kiolvastam (meghallgattam), és enyhítette a Veronica Mars hiányomat.
És, bár a vége lezárt, nagyon várom a következő részt (ami eredetileg idén októberben jelent volna meg, de eltolták 2015. januárjára), már csak Logan illetve LoVe miatt is.
Rajongóknak nagyon ajánlott!

Megjegyzések

  1. Ó, de irigy vagyok. Nálunk ez a büdös életbe nem fog megjelenni. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nagy rá az esély. :( Pedig szerintem igény lenne rá, és talán önmagában, a film és a sorozat ismerete nélkül is érthető a nyomozás.De azért reménykedem, hátha valamelyik kisebb kiadó felkarolja.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

C.J.Daugherty: Legacy (Night School #2)

A tavalyi évben Allie túlélt három letartóztatást, két szakítást és egy családi összeomlást. Egyetlen fénysugár a Cimmeria Akadémián való új élete volt. Ez az egyetlen, ahol úgy érzi, hogy ide tartozik. És az sem fáj, hogy a sötét szemű Carter West is belépett az életébe. De a nyugalomtól még messze van, a Cimmeria magányos falai veszélyesebbek, mint amilyennek Allie képzelte őket. A diákok és  tantestület egyaránt veszélyben vannak, és Allie családja - titokzatos nagyanyjától kezdve egészen a szökött bátyjáig - a vihar közepébe kerültek. Allie - nek választania kell, hogy megvédi a családját vagy megbízik barátaiban. Azonban a titkok még a legerősebb kapcsolatokat is szétszakítják.  (A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!) Annak ellenére, hogy az első résznél fantasy helyett kaptam egy sima kis - a moly szerint - thrillert (bár nem tudom, hogy ez könyvekre, meg kimondottan erre a regényre mennyire helytálló, de tény, hogy jobbat én sem találtam rá), nagyo

Becca Fitzpatrick: Crescendo ( Hush, hush 2.)

Nora tudhatta volna, hogy élete nagyon távol áll a tökéletestől. Annak ellenére, hogy járni kezdett a védőangyalával,  Patch-csel (aki címével ellentétben minden, csak nem angyali),  és túlélt egy ellene irányuló merényletet, a dolgok nem állnak túl jól. Patch kezd eltávolodni tőle, de Nora képtelen rájönni, hogy csupán az ő érdekében teszi vagy azért mert érdeklődik a lány ősellensége, Marcie Millar iránt. Arról nem is beszélve, hogy Norát, apjáról bevillanó képek is kísértik, ezért mindenáron ki akarja deríteni, mi történt vele azon az éjszakán, mikor elment Portland-be és soha nem tért haza. Nora minél mélyebbre ás apja halálának ügyében, annál több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon az ő Nephilim vérvonalának mennyi köze van az ügyhöz, és  miért van ő nagyobb veszélyben, mint más átlag lányok. Mivel Patch nem ad választ a kérdéseire, sőt úgy tűnik még útjában is áll, ezért Norának saját magának kell válaszokat keresnie. Tudván, hogy van egy őrangyala, újra és újr

2023-as zárás

  Az idei év számokban:                                          Olvasott könyvek száma: 94 (ebből angolul: 69) Újraolvasások száma: 5 Be nem fejezett könyvek száma: 1 Legolvasottabb műfaj: romantikus (és egyéb alműfajai)