Ugrás a fő tartalomra

Rachel Joyce: Ellopott pillanat - BTK (8)

Byron Hemmings hétköznapi reggelre ébred: iskolai egyenruhája a szék hátán hever, a húga veszekszik vele a reggelinél, odalentről hallja anyja cipőjének kopogását a konyhából. Amikor aztán hármasban elindulnak otthonról, és a tavaszi reggel sűrű párája veszi körbe őket, minden megváltozik. Csak egyetlen szörnyű pillanat, és valami olyan váratlan dolog történik, hogy Byron egész élete kizökken. Az édesanyja mintha észre sem venné, de a tizenkét éves Byron érti, hogy attól a pillanattól fogva már semmi nem lehet ugyanaz. Mi történt, és ki az oka? Napok, hetek telnek el, és Byron tökéletes világa megrázkódik. A szüleiben nem bízhat, ezért legjobb barátjával, Jamesszel szövetkezik, és a két fiú tervet kovácsol…

Harold Fry valószínűtlen utazása után a Maxim Kiadó új Rachel Joyce könyvet jelentet meg, mindenki nagy örömére. Természetesen a Blogturné Klub sem maradhatott ki az érzelmes és megható könyvek írónőjének új regényének bemutatásából.

Ismerd meg Rachel Joyce - Ellopott pillanat című regényének főszereplőjét, Byront, aki barátjával James-szel megpróbálja megérteni, hogy a világból eltűnt 2 másodperc okozta-e annak a reggelnek a szörnyű tragédiáját, ami mindent megváltoztatott az életben.

A Maxim Kiadó által felajánlott 3 nyereménykönyv is a Tiéd lehet, ha követed a turné állomásait, ahol az értékelések mellett sok érdekességet megtudhatsz az időről, a szereplőkről és Rachel Joyce írónőről. Tarts velünk szeptember 16-30 között és szerezd vissza Te is az ellopott pillanatokat.Rachel Joyce neve nem volt ismeretlen számomra, hisz olvastam már az előző, magyarul szintén megjelent regényét is. Ez a könyve már a borítójával elbűvölt, és akkor a történetről még mit sem tudtam.

Két másodpercet hozzáadnak az időhöz, de milyen áron? Mikor? Észlelhető lesz? Mik lesznek a következmények? És egyáltalán mi történik majd abban a két másodpercben?
Ezek azok a kérdések, amik a 11 éves Byront foglalkoztatják a témával kapcsolatosan. Ám, ami valójában történik, arra még legmerészebb álmaiban sem gondolt.

Az írónő könyveit nehéz bekategorizálni, mert alapjában véve szórakoztató irodalomba lehetne besorolni, de nyelvezetét és stílusát tekintve simán elmenne szépirodalomnak is.
Gyönyörű leíró részekkel találjuk magunkat szembe már rögtön az elején, annak ellenére, hogy tulajdonképpen egy tizenegy éves kisfiú tolmácsolásában ismerjük meg az eseményeket, amiket közvetve vagy közvetlenül az a bizonyos hozzáadott két másodperc okozott. Byronnak igen élénk a fantáziája, emellett koránál fogva eléggé naiv is, így bármit, amit James, a legjobb barátja mond neki, készpénznek vesz. Jamest végtelenül okosnak hiszi, túlzottam is felnéz rá, és tulajdonképpen ez lesz a veszte.

A regény két szálon fut, az egyik Byron gondolatait követi az 1972-es évtől, a másik szál pedig napjainkban játszódik egy Jim nevű férfi életét központba helyezve. Természetesen a végére összefutnak a szálak és értelmet nyer az egész. (Az lenne a durva, ha nem így lenne!)

Szóval Byron nagyon egyedien szemléli a világot és mindent arra a bizonyos két másodpercre vezet vissza, mintha ez megnyugvást vagy bármiféle magyarázatot nyújtana neki, mikor a gyermeki lelke már nem képes a körülötte történt eseményeket befogadni és feldolgozni. Pedig nem történik semmi olyan, ami mással ne történt volna már meg az idők folyamán (baleset, válás, depresszió), ám érzékeny lelke kicsit átalakítja a valóságot.

A szereplőkben lejátszódó lelki folyamatok mellett átfogó és mindenképpen hiteles képet kapunk a korról is, szinte olyan érzésem volt, hogy időutaztam. Láttam magam előtt a ruhákat, a környéket, a tájat mindent, sőt még a karakterek viselkedéséből is érezni lehetett, hogy a mai korszaktól igencsak különböző időben játszódik. A feminizmus terjedését, a nők akkori szerepét is tökéletesen érzékeltette, elég csak megnéznünk Byron anyját.
Ezen kívül kicsit az emberek naivitását is boncolgatja az írónő, illetve azt, hogy mások ezt mennyire pofátlanul képesek kihasználni, csakúgy, mint Beverly tette ezt. Rettenetesen ellenszenves karakter, gonosz, haszonleső, hazug és teljes mértékben kihasználja Byron anyjának aktuális helyzetből adódó sebezhetőségét. Olyan finoman irányítja, hogy szinte észrevehetetlen külső szemlélő számára, sőt, nem is irányítja, hanem egyenesen zsarolja, de olyan kifinomultan, hogy a szemtanúk tulajdonképpen nem is tudták sokszor , hogy épp minek voltak szemtanúi az adott pillanatban.
A történetben mégsem ez volt a legdurvább dolog, hanem, hogy a gyerekek hamarabb rájöttek az igazságra, mint a felnőttek. Éppen ez okozta a bűntudatot Jamesben, ami hosszú - hosszú évekig emésztette belülről.
Sajnáltam egyébként, hogy James és Byron eltávolodtak egymástól. Jó párost alkottak és érzésem szerint Byronnak kicsit szüksége is volt James támogatására, kezdetleges útmutatására abban az érzelmi káoszban, amibe akaratán kívül belekeveredett.

"Mellesleg az élet nagy dolgai soha nem nagy dolgok köntösét öltik magukra. Csendes, hétköznapi pillanatokban érkeznek el - telefonhívás vagy levél formájában -, amikor oda se figyelünk, nincs hozzájuk megoldókulcs, nincs figyelmeztetés, ezért fektethetnek két vállra."

A másik történetszál,  Jim története is elég megrázó. Egy mentális problémákkal küzdő, utcára került embernek különösen nehéz az élete, ezt az ő szemén keresztül tökéletesen megtapasztalhatjuk. Nagy szerencséje van, hogy talált állást magának, bár ez épp, hogy csak létszükségeinek fedezésére elég. Sajnos meg van győződve róla, hogy élete végéig, rögeszmés kényszercselekedetei  rabja lesz és nélkülöznie kell minden alapvető és normális emberi kapcsolatot.
Annyira biztos ebben, hogy szinte sokkhatásként éri, mikor lassan és kis mértékben változni kezdenek körülötte a dolgok egy ostoba balesetnek köszönhetően.

Szomorú és lehangoló volt arról olvasni, hogy csökkent képességei miatt, úton - útfélen kinevették őt. Sajnos ez napjainkban tényleg jellemző, így a regény méltán nevezhető ebből a szempontból realisztikusnak.
Amikor a két szál összefut a végén, az valami csodás és elkeserítő is egyben. A történet egy bizonyos pontján elkezdtem gyanítani, hogy ez lesz a kapcsolódási pont, de mégis mindvégig abban reménykedtem, hogy nem lesz igazam.
Ennek ellenére az írónőnek mégis sikerült megszerettetnie a végét velem, mert némi pozitív kicsengést csempészett az utolsó fejezetekbe.
Összességében nem mondom, hogy kedvenc könyvem lett, mert helyenként egy kicsit nyomasztott a tragikus hangvétel és a lejátszódó személyes drámák miatt, de egyszer mindenképpen érdemes elolvasni, mert az érzelmeknek és az emberi személyiségeknek jó néhány aspektusát tárgyalja az írónő ebben a gyermeki képzelet által kreált mozzanatból kiinduló történetben.

Érdekességként hoztam még egy részletet az eredeti nyelvű audiobookból, hátha valaki kedvet kap hozzá. 
A részletbe belehallgathattok a kiadó oldalán az audiobook fül alatt.

Játék
Az Ellopott pillanat című regényben nagy szerepe van a másodperceknek, ám ez a feladat megoldáshoz inkább percek kellenek majd. Keresd meg  a turnéban résztvevő blogokon az elbújt képeket. A képek mindegyikén egy-egy betűt találsz majd. Mi az a fogalom, ami szorosan kapcsolódik az időhöz, és a blogokon elrejtett betűkből kirakható? 

Azok között, akik kiteszik az összekevert betűkből álló szót és a Rafflecopter dobozba beírják esélyesek arra, hogy megnyerjék a Maxim Kiadó által felajánlott 3 db Rachel Joyce - Ellopott pillanat című könyvének egyikét. Jó keresgélést! 

A Kiadó csak magyarországi címre postáz. 


A regény szeptember 30-án jelenik meg, de itt már előrendelhető. 

A turnéban részt vevő további bloggerek: 

09.16. Roni olvas 
09.24. CBooks
09.28. Book Heaven 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tome Topple 16. kör - 1. hét

Ez alkalommal talán harmadszorra vagy negyedszerre veszek részt ezen a readathonon, és még mindig, minden egyes alkalommal nagy élmény. Ráadásul a féltégla méretű könyveim is fogynak. Mondjuk, aggódnom nem kell, mert mindig találok újakat, mire elérkezik a következő kör. Erre a két hétre három könyvet terveztem be: Murakamitól A kurblimadár krónikáját, K.A Knighttól a Den of Viperst és Borsa Browntól A végzet című regényt. Murakamival kezdek, a többit meglátjuk.

Brittainy C. Cherry: The Air He Breathes (Elements #1)

Brittainy C. Cherry regénye is egyértelműen azok közé tartozik, amikre kb. megjelenésük óta figyelek, de megvártam, amíg leül körülöttük a kezdeti lelkesedéshullám, meg azt, hogy az én kíváncsiságom kitart -e. Mivel a kíváncsiságom kitartott, a hype meg nagyjából leült körülötte, így itt volt az ideje, hogy nekiessek és elolvassam. Liz egy tragédiát követően érkezik haza a felejtés, és talán az újrakezdés reményében. Ekkor találkozik a mogorva, és mások által veszélyesnek titulált Tristan Cole - lal, akivel sokkal több a közös pont az életükben, mint azt a lány gondolná.

Hogyan telt a readathon?

Persze, hogy nem maradhat ki a beszámoló! Olyan jó visszaolvasni az évekkel ezelőtti élménybeszámolókat is, hogy muszáj most is írnom.