figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2010. november 25., csütörtök

Rachel Caine: Ghost town (Morganville Vampires 9)

Miközben a Morganville védelmét karbantartó rendszeren dolgozik, Claire Denvers felfedezi a módját, hogyan lehet a vámpírok mentális képességeit fejleszteni. Így helyre tudja állítania védelmi mezőt a vámpírokkal elárasztott Texasi iskolaváros körül, ami megvédi őket a külsősöktől.
Azonban az új fejlesztéseknek váratlan következményei vannak : a városlakók lassan elfelejtik kik is ők - még a vámpírok is. A város aprócska memória problémája hamarosan teljes katasztrófába vált át. Claire - nek rá kell jönnie, hogyan iktassa ki találmányát, mielőtt elfelejti,, hogyan is mentse meg Morganville-t.
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)

Az írónő Morganville- i vámpírok című sorozatának 9. része (az előző részek véleményezése ITT, - spoilert tartalmazhat!!! ).
 Calire  ismét nagy bajba keveredik. Bár azt hiszem ez a tény ennyi rész után már nem meglepő. Az emberek és vámpírok élik világukat Morganville városkájában, míg egy szép, napsütötte reggelen több lakost átmeneti amnézia ér el.
Vámpírok és emberek egyaránt szenvednek a furcsa tünetektől. A vérszívók esetében némileg veszélyesebb, hisz ki tudja mire képesek, ha mindent elfelejtenek, és őket hamarabb is éri el ez a fura kór, mint az embereket.
Természetesen Claire -re vár a feladat, hogy kiderítse mi okozza ezt, és minél hamarabb megtalálja az ellenszert, a megoldást. Mielőtt at egész város rendje összeomlik és a városlakók  szépen lassan elfogyasztják egymást vagy így vagy úgy.
Ha történetileg nem is mindig kötötte le a figyelmemet a sorozat egy - egy része, a humora mégis arra sarkallt, hogy tovább olvassam. Ez itt sem volt máshogy, Shane egy igazi humorzsák, főleg ha az örökké pörgő, gót leányzóval, Eve-vel szócsatázik.  Szóval ebből a szempontból nem volt gond. Igazándiból más szempontból sem. Felmerült egy konfliktushelyzet, aminek felderítették az okát és megpróbálták orvosolni azt. Nem ez volt a legjobb kötet, de nem is a legrosszabb.
Nagy csattanó nem igazán volt benne. Talán egy a végén, de számomra az sem volt annyira meglepő. 
Viszont a Shane Claire párost még mindig imádom. Annyira aranyosak együtt. Ami pedig még nagyobb előny, hogy együtt vannak. Ezt azért emeltem ki külön, mert a mai sorozatokban nem igazán jellemző. Általában az első kötetben összejön a párocska, majd a másodikban szakítanak.  Kimondottan örülök, hogy itt nem így van. Minden ramaty helyzetben kitartanak egymás mellett.
Claire azonban egyedül is egész jól helytállt, mondjuk ehhez kellett az is, hogy megint legváratlanabb helyekről kapott segítséget. Viszont néha ismételten előtört belőle a mártír viselkedés, mindenért magát tette felelőssé, és úgy érezte mindenkit neki kell megmentenie.
Ezen kívül még kimondottan értékeltem azt, hogy Caine eltekintett  a borzalmasan frusztráló függővégtől. Persze, kicsit azért előremutat a következő részre, de nem úgy, mint ahogyan az első rész fejeződött be: "Shane, Eve és Claire egyszerre kezdett üvölteni, ahogy a fickó lesújtott a késsel."
Összességében azt nyújtotta, amit vártam, könnyed fantasyt, vicces, kikapcsoló olvasmányt.

Értékelés:

2 megjegyzés:

  1. Megnyertem pár hónapja ebből egy példányt de még 1et se olvastam, nem hogy ezt a 9. részt.
    Mit mondasz, érdemes itt kezdeni? Érthető az előzmények nélkül is?

    VálaszTörlés
  2. @Lobo Szerintem ne ezzel kezdd. Bár a történet maga érthető a többi rész ismerete nélkül is, mégis elég sok a visszautalgatás az előző kötetekre, fel - felbukkannak régi szereplők, és ismerned kell őket ahhoz, hogy megértsd az indítékaikat, mit miért tesznek.

    VálaszTörlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)