figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2011. július 15., péntek

Az olvasás 7 hete - A második hét: A könyvmoly prédája a könyv....

...csak az a kérdés, hogy milyen formában.
Ebből már talán kitalálható,hogy a második heti témák közül melyek lesz a kiválasztottak (Igen, kiválasztottak, mert mind annyira jó, hogy nem tudtam csak egyet választani ezért egy kivételével mindet érinteni fogom.)


Könyvtár vagy könyvvásárlás?
E-book vagy könyv?
Sorozatok: olvas-e, gyűjt-e sorozatokat?
     Sok moly vallja azt a nézetet, hogy mindegy, hogy honnan szerzi be a  könyvet, csak olvashasson. Én finnyás vagyok olyan szempontból, hogy szeretek olyan könyvet olvasni, ami a sajátom. Miután elolvastam, sokszor odamegyek a könyvespolchoz, leveszek bizonyos könyveket, belelapozok..  Megnyugtat, hogy a polcomon van, és akkor veszem kézbe, amikor csak kedvem tartja. Ezt hívom én hörcsög - effettusnak. Gyűjtögetem őket és nem adom el, akkor sem, ha nem tetszett. Ebből következik, hogy rendszeresen vásárolok, sőt mondhatni túl gyakran és túl sokat :) De  hát, na, könyvmoly lennék, vagy mi a csuda. :)
Azért is előnyben részesítem a vásárlást, mert van annak egy bizonyos hangulata, mikor az ember belép egy könyvesboltba a sok új szépség közé, körbeveszi az a tipikus új könyv illat, és órákon keresztül válogat, nézelődik semmivel sem törődve. Az online vásárlás meg marad a kényelmesebb napokra, mikor nincs kedve a molynak kikelni a fotelből :) 
   A másik dolog, amiért nem szoktam könyvtárazni az az, hogy határidőhöz vagyok kötve, azt pedig nagyon nem szeretem. Ha határozott időre kell elolvasnom valamit,azzal általában nagyon kínlódom, mert benne van az, hogy KELL...
Szóval részemről maradok a vásárolt könyveknél, amiket akkor és olyan hosszan olvasgatok, és lapozgatok amikor csak akarok.

   Az előző gondolatból rögtön át is térnék a  következő pontra e-book vs. könyv. Egyértelműen utóbbi élvez igencsak nagy előnyt. Nem mondom, hogy nem kerül a birtokomba e-book, mert akkor nem mondanék igazat. Persze, néha én is rákényszerülök különböző okokból, de alapvetően nem szeretem. Egyrészt mert nincs még e-olvasóm, nem rendelkezem laptoppal, így igencsak helyhez vagyok kötve, másrészt pedig egy idő után a monitoron való olvasástól minden bajom van, fáj, könnyezik a szemem, megfájdul a fejem. 
   Summa summarum , ha tehetem kerülöm, mert nem nekem találták ki. Ha majd lesz e-olvasóm , kérdezzetek újra, lehet hogy már más lesz a véleményem. Azonban addig is a jól megszokott és bevált papír alapú könyvformátum mellett teszem le a voksomat. Ezt cipelhetem magammal, ahová csak akarom, akkor olvasok bele, amikor akarok, és hát mégis könyv érzetét kelti.Arról nem is beszélve, hogy az e-könyveket nem igazán tudom szépen sorba felrakni a könyvespolcra, hogy akárhányszor ránézek, örülhessek. Szeretem a  könyvespolcok látványát, ez van, főleg a sorozatok darabjait egymás mellett (Figyelitek, hogy átkötöttem? Jól van tudom, nem volt valami frappáns megoldás, de megvisel a meleg.)

  Szóval igen, olvasok sorozatokat, jelenleg lusta vagyok összeszámolni, hogy pontosan mennyit, de olyan 15 és 20 közé tehető a számuk. Ennek nagyrészt az az oka, hogy a mostanság divat külföldön a minimum 3 (vagy több) részes sorozat. Sokról azonban csak azután derül ki, hogy van folytatása, miután az első részt elolvastam és megszerettem, onnan pedig már nincs visszaút. Alapvetően egyébként nincs gondom a sorozatokkal, csak legyenek jól megírva és ne csak azért legyen folytatása, mert  a kvótát teljesíteni kell, és így erőltetetté és élvezhetetlenné válik a történet. Az írjon sorozatot, akinek van is hozzá eredeti ötlete, és ha ez megy neki, akkor én örömmel veszem meg. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)